Perşembe, 22 May 2025
  • My Feed
  • My Interests
  • My Saves
  • History
  • Blog
Subscribe
Medya Günlüğü
  • Ana Sayfa
  • Yazarlar
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • 🔥
  • MG Özel
  • Günlük
  • Serbest Kürsü
  • Köşe Yazıları
  • Beyaz Önlük
  • Mentor
Font ResizerAa
Medya GünlüğüMedya Günlüğü
  • MG Özel
  • Günlük
  • Serbest Kürsü
  • Köşe Yazıları
  • Beyaz Önlük
  • Mentor
Ara
  • Anasayfa
  • Yazarlar
  • Hakkımızda
  • İletişim
Bizi takip edin
© 2025 Medya Günlüğü. Her Hakkı Saklıdır.
Webmaster : Turan Mustak.
Serbest Kürsü

Schengen vizeniz olsa da dikkat!

Halil Ocaklı
Son güncelleme: 11 Mayıs 2025 17:01
Halil Ocaklı
Paylaş
Paylaş

Mart 2016’da dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun, “Türk vatandaşları için vizesiz seyahatin en geç haziran sonunda başlamasını talep ettik” yönündeki açıklaması büyük beklentiler yaratmıştı. (*)

Peki ne oldu? “Avrupa’ya vizesiz gideceğiz” söylemi, pek çok vaat gibi hayalden öteye geçemedi. Bugün gelinen noktada, bırakın vizesiz girişi ya da çok girişli (multiple entry) vize almayı, sıradan bir vize başvurusu için randevu bulmak bile ciddi bir çileye dönüşmüş durumda. 

29 ülkeyi kapsayan Schengen vizesi başvuru süreci, Türk vatandaşları için her geçen gün daha yıpratıcı ve erişilmesi güç bir noktaya doğru ilerliyor. Başvuru sayısında süren artışın yanı sıra, ret oranlarında da dikkat çekici bir yükseliş yaşanıyor. Vatandaşlar, bir yandan onlarca belgeyi derlemeye çalışırken, diğer yandan aylarca süren bir belirsizlik içinde beklemek zorunda kalıyor.

Aslında sorun yalnızca Schengen vizesine erişimle de sınırlı değil; vize verilmesi, engelsiz giriş yapılacağı anlamına gelmiyor. Pasaport kontrolünde bazen beklenmedik durumlar yaşanabiliyor. Son yıllarda artan sorgulanma, bekletilme ve hatta ülkeye alınmama kaygılarıyla birlikte yeni bir stres kaynağı oluştu. Bu durum, özellikle yabancı dil bilmeyen ya da ilk kez yurt dışına seyahat edenler için oldukça yıpratıcı bir deneyime dönüşebilir.

Bu zorluklar, yalnızca turistik seyahatlerle sınırlı kalmıyor, başta turizm ve dış ticaret olmak üzere Avrupa ile iş bağlantısı olan birçok sektörün işleyişini doğrudan etkiliyor. Vize engelleri, bu alandaki profesyonellerin para, zaman ve prestij kaybına yol açıyor. 

Mali müşavirlere yeşil pasaport verilmesini alkışlıyorum. Ancak uluslararası ticari ilişkiler geliştiren sektörlerin yetkin temsilcileri için yeşil pasaport artık bir ayrıcalık olmaktan ziyade, gecikmiş bir hakkın teslimi olarak değerlendirilmelidir.

Vizeli eziyet

Tüm bu sıkıntıların ötesinde, Schengen ülkelerine girerken pasaport kontrolünde tatsız sürprizlerle karşılaşmamak için aşağıdaki önerilere dikkat etmeniz yararlı olacaktır:

1-Pasaportunuza iyi bakın

Pasaportunuzun ezilmemiş, ıslanmamış, yırtılmamış, çizilmemiş ya da başka türlü hasar görmemiş olmasına özen gösterin. Pantolonun arka cebinde taşınan pasaportlarda oluşan kıvrılma nedeniyle koruyucu laminasyon ve çip zarar görebilir.

2-İlk giriş ülkesine dikkat

Schengen sisteminin yazılı olmayan kurallarının başında, ilk girişinizi vizeyi aldığınız ülkeden yapmanız gelir. Bu kurala uymak, ilerideki vize başvurularınız için “güvenilir yolcu” profilinizi güçlendirecektir.

3-Pasaportun geçerlilik süresi

Schengen kurallarına göre pasaportunuzun dönüş tarihinizden sonra en az 3 ay daha geçerli olması zorunludur. İtalya ve İspanya gibi ülkeler, dönüş tarihinizde pasaportunuzun en az 6 ay geçerli olmasını isteyebilir.

4-Pasaportta boş sayfa zorunluluğu

Pasaportta giriş çıkış mühürleri için boş sayfa bulunmaması durumunda, ilgili görevli yolcuğu ülkeye kabul etmeme yetkisini kullanabilir. Schengen bölgesinde EES (Elektronik Giriş/Çıkış Sistemi) yaygınlaşana ve damga kalkana kadar buna dikkat. Boş sayfa sayısı ikiye düşmüşse ve yakında yeni geziler planlıyorsanız, pasaportunuzu bir an önce yenilemek yerinde olur.

5-Ad soyadı uyumu

Pasaportunuzdaki ad soyadı bilgileri ile destekleyici belgeler ve kimliğinizdeki bilgilerle birebir örtüşmelidir. Evlilik, boşanma ya da ad değişikliği yaşadıysanız pasaportunuzu güncellemeden yola çıkmayın.

6-Çok girişli vizeyi doğru yorumlayın 

Uzun süre geçerliliği olan çok girişli (multiple entry) bir vizeniz olsa bile, 6 ay içinde toplamda en fazla 90 gün kalabilirsiniz. AB Komisyonu’nun “Short‑Stay Calculator” sayfasından vizenizin kalan günlerini kontrol edebilir, dönüş tarihinizi buna göre planlayabilirsiniz.

7-Konaklama ve dönüş belgeleri

Varış yerindeki kalışınızla ilgili otel rezervasyonu, davetiye ve dönüş bileti gibi belgeleri göstermeniz istenebilir. Bu belgelerin, mümkünse renkli çıktılarını yanınızda bulundurmakta yarar var.

8-Maddi yeterliliği kanıtlama

Seyahat masraflarınızı karşılayabileceğinize dair kredi kartı, banka ekstreleri ve yeterli nakit göstermeniz beklenir. Oteliniz ve biletleriniz ödendikten sonra, kişi başı günlük ortalama 70 euro masraf hesaplanır. Örneğin; 10 gün, 2 kişi için 1.400 euro göstermek gerekebilir.

9-Zorunlu seyahat sigortası 

Seyahat sigortası salt bir formalite değil, sizi güvence altına alan bir uygulamadır. Vize alırken yaptırılmış olması yeterli değildir. Schengen bölgesine her giriş için, kalış süresini kapsayan kişi başı en az 30.000 euro teminatlı bir sigortaya sahip olmanız gerekir. Poliçe bedeli, kapsama göre değişmekle birlikte genellikle gün başına 1,5 euro civarındadır.

10-Pasaport kontrolünde sakin kalın

Pasaport kontrolünde size yöneltilecek “geliş amacınız nedir”, “nerede ve kaç gün kalacaksınız” gibi sorulara kısa ve kararlı yanıt verin. Soruları kişisel almayın ve görevini yapan memura kızmayın. İngilizce bilmiyorsanız, gezi akışınızı anlatan İngilizce bir metni yanınızda bulundurun; soru geldiğinde o metni uzatın

11-Dijital profilinize dikkat

Kişisel dijital ayak izinin artık vize başvurularında dikkate alındığını duymuşsunuzdur. AB’de sosyal medyanın izlenmesi resmi bir uygulama olmasa da, istihbarat algoritmaları kapsamında not alındığı unutulmamalı. 

Özellikle gidilen ülkeyi aşağılayan, karalayan, alay eden paylaşımlar olmuşsa, bazı ülkeler o kişinin girişini gözden geçirebilir. Bazı AB ülkelerinde bu nedenle girişine izin verilmeyen aktivistler olduğu biliniyor. Dolayısıyla sosyal medya içeriklerinizi gözden geçirmek, yaşanabilecek olası risklerin önüne geçebilir.

Schengen vize kurallarına uygun hareket ediyorsanız, görünmez duvarları aşar ve sorunsuz giriş yaparsınız.

(*) https://www.aa.com.tr/tr/dunya/basbakan-davutoglu-turk-vatandaslari-icin-vizesiz-seyahatin-haziran-sonunda-baslamasini-talep-ettik/533283

İlgili yazılar:

Hangi AB ülkelerinde oturum alınabiliyor?
Neden Slovenya?..

***

Medya Günlüğü sosyal medya hesapları:

X

Bluesky

Facebook

Instagram

Bu yazıyı paylaşın
Facebook Email Bağlantıyı Kopyala Print
YazanHalil Ocaklı
Takip et:
Bayburt'un Sisne köyünde doğdu (1964). Almanya'da gurbetçi bir çocuk olarak büyüdü ve burada Yunan-Roma tarihi okudu. California Berkeley Üniversitesi'nde Proto-Altayca ve Japonca ilişkileri üzerine çalıştı. Bu süreçte Japonya'da Kyushu Üniversitesi'nde bir sömestr geçirdi. Çalışma alanı: Diyakronik (Artsüremli) Proto-Dil Tipolojisi. Türkiye ve ABD'de profesyonel turist rehberliği ve çevirmenlik yaptı, 50'den fazla ülke gezdi. Rodos'ta otel işletmeciliği yaptı. Hindistan'da çeşitli eğitimler aldı. Rusya'da Tver Devlet Üniversitesi'nde çalışırken Olga ile evlendi. Kadim Vedanta felsefesine derin bir ilgi duyuyor. Aksiyon dolu 35 yılın ardından, şimdi Bergamo (İtalya) ve Antalya'nın sade sakinlerinden biri olmaya çalışıyor.
Önceki Makale Depremler ve afet politikaları
Sonraki Makale Zehirli bir salgı bezi

Medya Günlüğü
bağımsız medya eleştiri ve fikir sitesi!

Medya Günlüğü, Türkiye'nin gündemini dakika dakika izleyen bir haber sitesinden çok medya eleştirisine ve fikir yazılarına öncelik veren bir sitedir.
Medya Günlüğü, bağımsızlığını göstermek amacıyla reklam almama kararını kuruluşundan bu yana ödünsüz uyguluyor.
FacebookBeğen
XTakip et
InstagramTakip et
BlueskyTakip et

Bunları da beğenebilirsiniz...

ManşetSerbest Kürsü

1. Selim nasıl “yavuz” oldu?

Metin Gülbay
22 Mayıs 2025
Serbest Kürsü

Sokak röportajlarını nasıl buluyorsunuz?

Gürsel Demirok
21 Mayıs 2025
*Serbest Kürsü

Türkiye-Hindistan gerilimi…

Medya Günlüğü
21 Mayıs 2025
EditörSerbest Kürsü

İsviçre’de bir mahalle bakkalı

Alper Eliçin
20 Mayıs 2025
Medya Günlüğü
Facebook X-twitter Instagram Cloud

Hakkımızda

Medya Günlüğü: Medya eleştirisine odaklanan, özel habere ve söyleşilere önem veren, medyanın ve gazetecilerin sorunlarını ve geleceğini tartışmak isteyenlere kapısı açık, kâr amacı taşımayan bir site.

Kategoriler
  • MG Özel
  • Günlük
  • Köşe Yazıları
  • Serbest Kürsü
  • Beyaz Önlük
Gerekli Linkler
  • İletişim
  • Hakkımızda
  • Telif Hakkı
  • Gizlilik Sözleşmesi

© 2025 Medya Günlüğü.
Her Hakkı Saklıdır.
Webmaster : Turan Mustak

Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?