Daktilo1984’te Melis Konakçı, ABD’nin arabuluculuğunda devam eden Rusya-Ukrayna barış sürecini ve Moskova-Ankara ilişkilerini dış politika analisti Aydın Sezer’le değerlendirdi.
Sezer, ABD Başkanı Donald Trump’ın kampanya döneminde savaşı 24 saatte bitirme sözü vermesine rağmen aradan geçen 100 günde herhangi bir somut adım atılmadığını belirtti.
Trump’ın ekibinde uyum bulunmadığını söyleyen Sezer, Ukrayna ordusuna toparlanma fırsatı vereceği gerekçesiyle Rusya’nın kısa süreli bir ateşkes yerine doğrudan barış görüşmelerine geçilmesini istediğini hatırlattı.
Son cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin sıkıntılı bir süreçten geçmeye başladığını anlatan Sezer, “Ankara’nın Ukrayna’da NATO ve Batı yanlısı bir siyaset izlemesi nedeniyle Moskova seçimlerde desteklediği Erdoğan’ı yadırgıyor” dedi.
Rusya’nın Türkiye’deki iç politik gelişmelere karşı tutumuyla ilgili soru üzerine Sezer, Moskova’nın genel olarak iktidara talip muhalefet partileriyle ilişki kurmaktan kaçındığını belirtirken, “İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından yaşanan gelişmelere ise Batı’nın ‘renkli devrim” denemesi olup olmadığını anlamak için bakıyorlar ve topa girmiyorlar. Olası bir iktidar değişikliğini de kendileri açısından risk görüyorlar çünkü CHP’nin örneğin Akkuyu, doğal gaz konularındaki tutumundan endişe duyuyorlar” değerlendirmesinde bulundu.
***
Medya Günlüğü sosyal medya hesapları: