Eski Sovyet cumhuriyetlerinden Moldova’da bir süredir devam eden hükümet karşıtı protestoların, Ukrayna savaşına da yansımaları olabilecek bir iktidar değişikliğine yol açması ihtimali bulunuyor.
Batı yanlısı Devlet Başkanı Maia Sandu’yu hedef olan protestoların nedeni artan hayat pahalılığı ve kış başlarken yaşanan enerji sıkıntısı.
Romanya ile Ukrayna arasında sıkışmış bir ülke olan Moldova’da hükümet karşıtı protestolara Moskova yanlısı gözüyle bakılan Şor Partisi önderlik ediyor. Partinin lideri İlan Şor, hakkındaki yolsuzluk davaları nedeniyle İsrail’de sürgünde yaşıyor. Ünlü Rus şarkıcı Jasmin’in (Yasemin) eşi olan Şor kısa süre önce ABD tarafından “yaptırım listesi”ne alındı. ABD Şor’u, yolsuzluğa karışmış diğer zengin iş adamlarının ve Moskova’nın desteğiyle Moldova’da kargaşa yaratmak ve ülkenin Avrupa Birliği’ne (AB) üye olma hedefini sabote etmekle suçluyor. Eşi gibi “yaptırım listesi”ne alınan Dağıstan doğumlu Jasmin Şor Rus medyasına yaptığı açıklamada, “Hem kocamla hem de yaptırım listesine alınmakla gurur duyuyorum” dedi.
Washington Post gazetesinde geçen hafta çıkan bir yazıda Rus gizli servisinin Moldova’da darbe hazırlığı içinde bulunduğu ileri sürüldü. Moldova’daki Rise sitesi de, Rus gizli servisi içinde bu amaçla özel bir birlik oluşturulduğunu ve başına General Dmitriy Milyutin’in getirildiğini iddia etti. 2.6 milyon kişinin yaşadığı Moldova yaz aylarında AB’ye adaylık statüsü kazanmıştı. Moldova hükümeti de, protesto gösterilerini Rusya’nın maddi desteğiyle düzenlediği gerekçesiyle Şor Partisi’nin kapatılması için Anayasa Mahkemesi’ne başvuruda bulundu.
Rus Strana sitesi, protestoların ardında Moskova’nın bulunduğu iddialarının Batı medyası tarafından yayıldığını ancak erken seçime gidilmesi durumunda iktidara gerçekten de Rusya yanlıların gelebileceğini yazdı. Ülkede durumun gergin olduğunu belirten Strana, iktidar değişikliği yaşanması durumunda Moldova’nın Ukrayna’ya düşman ülkeler arasına katılabileceğine dikkat çekti. Site böyle bir durumda Ukrayna’nın birliklerinin bir kısmını Moldova sınırına kaydırmak zorunda kalabileceğini belirtti.
Gagavuz Türklerinin de yaşadığı Moldova’da asıl potansiyel tehlike Transdinyester bölgesi.
Trandinyester, Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra bir dönem yaşanan çatışmalar nedeniyle çok konuşulan ama sonra unutulan Moldova’daki bir bölgenin adı. Burası bağımsızlık rüzgarlarının estiği 1992 yılında çatısı altında yer aldığı Moldova’dan tek yanlı olarak ayrıldı. Ukraynalılar, Ruslar ve Moldovalıların yaşadığı Transdinyester yıllardır Rusya’nın maddi desteğiyle ayakta duruyor. Dinyester Nehri ile Moldova-Ukrayna sınırı arasındaki bölgede yer alan Transdinyester’de iki bin kişilik bir Rus askeri gücü de bulunuyor. Transdinyester’in bağımsızlık kararını sadece Güney Osetya, Abhazya ve Karabağlı Ermeniler tanımıştı. Birleşmiş Milletler’in Moldova’nın bir parçası olarak kabul ettiği bölgede Transdinyester rublesi geçiyor, Rusça resmi dili statüsünde bulunuyor.
Rus General Rustam Minnekayev’in nisan ayında yaptığı açıklamada bölgeye uzanan bir koridor açılması olasılığından söz etmesi Transdinyester’i yeniden gündeme getirmişti.
İlgili haber: https://medyagunlugu.com/haber/yeni-hedef-transdinyester-mi-51461