12.9 C
İstanbul
29 Mart 24, Cuma
spot_img

‘Elle tutulmaz gözle görülmez’

Aslihan Nakiboplu (tasam.org)

İktisadi açıdan para, alınan bir mal ya da hizmetin karşılığını ödemek için kabul edilen bir şeydir. Diğer bir ifade ile para, günümüzde yalnızca kağıt veya madeni para değil, aynı zamanda mal ve hizmet karşılığında verilen bir nesnedir.

Ekonomik yaşamın vazgeçilmez bir ödeme aracı olan para ilk önceleri mal veya hizmetlerin değişimi olarak kullanılmıştır. İnsanlar para yerine birbirlerinin ihtiyacı olan mal ve hizmetleri takas yöntemiyle kullanmaktaydılar. Ancak bu yöntemde yaşanan zorluklar insanları farklı arayışlara yönlendirmiş ve taşınabilen, değerli olarak görülen eşyalar para olarak tercih edilmeye başlanmıştır. Sonrasında ise değerli madenler para olarak alışverişlerde yer almıştır. Böylelikle günümüzde geçerli olan modern paranın temelleri ortaya çıkmıştır. Milattan önce 600’lü yıllarda Çin ve civarındaki ülkelerde kağıt para kullanımına başlanmış ve o günden itibaren tüm dünyada kulanılır hale gelmiştir.

İktisadi açıdan 4. Endüstri devriminin yaşandığı günümüzde ilerleyen teknoloji ile birlikte “kripto para” olarak isimlendirilen elle tutulmayan ve gözle görülmeyen sadece rakamlardan oluşan sanal paralar ödeme aracı olarak görülmeye başlanmıştır. Bu yeni teknolojik paralarla ilgili pek çok yatırım ve yasal düzenleme yapılmış, bazı uluslararası şirketler kripto paralar ile ödeme kabul etmeye ve satış yapmaya başlamışlardır. Ancak yine de kripto paralar hakkında insanların beyninde pek çok soru işareti bulunmaktadır. Kimilerine göre kripto paralar, teknolojinin ortaya çıkarmış olduğu bir balondur ve yok olmaya mahkumdur. Kimilerine göre ise gelecekte konvertbil döviz olarak uluslararası ticarette yerini alacaktır.

Yaklaşık 15 yıllık geçmişe sahip olan kripto paralarla ilgili ülkelerin anlaştığı bir ortak nokta yoktur. Bazı ülkelerde resmi olarak kabul edilmiş ve gerekli atyapı ve hukuksal düzenlemeler oluşturulmuştur. Bazı ülkelerde ise kullanım yasaklanmıştır. Kripto paraların geleceği hakkında bir belirsizlik söz konusudur. Ancak ortaya çıkan bir teknolojinin ilerleyerek gideceği gözönüne bulundurulduğunda kripto paraların ilerleyen süreçte uluslararası ticarette yer alacağı öngörülmektedir. Bu durumda ise ülkemizdeki siyasilerin de kripto paralara yönelik yasal düzenlemeleri ve buna bağlı altyapıyı oluşturarak böyle bir gelişime hazır olmaları gerekmektedir. Ancak bu politikalar hazırlanırken, ekonomik yaşamın temel aktörlerinden olan küçük ve orta boy işletmelerin (KOBİ) algılarının saptanması konusu da oldukça önemli olmaktadır.

Bu kapsamda bu araştırmanın temel amacı; kripto paralar ve ticarette kullanımına yönelik KOBİ yöneticilerinin algılarını saptamaktır. Amaç doğrultusunda Niğde Ticaret ve Sanayi Odası’na bağlı işletmeler üzerinde amprik bir araştırma yapılarak, KOBİ yöneticilerinin kripto paralar ile ilgili görüşleri istatistiksel olarak incelenmiş ve ulaşılan sonuçlar tablolar aracılığı ile yorumlanarak sunulmuştur.

Makalenin tamamını okumak için tıklayın

Medya Günlüğü

Medya eleştirisine odaklanan, özel habere ve söyleşilere önem veren, dilediği konuda özgürce yazmak isteyenlere kapısı açık, kâr amacı taşımayan bir site.

Medya Günlüğü
Medya eleştirisine odaklanan, özel habere ve söyleşilere önem veren, dilediği konuda özgürce yazmak isteyenlere kapısı açık, kâr amacı taşımayan bir site.

İlginizi Çekebilir

4,757BeğenenlerBeğen
666TakipçilerTakip Et
11,281TakipçilerTakip Et

Popüler İçerikler