Cumartesi, 29 Ağu 2026
  • My Feed
  • My Interests
  • My Saves
  • History
  • Blog
Subscribe
Medya Günlüğü
  • Ana Sayfa
  • Yazarlar
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • 🔥
  • MG Özel
  • Günlük
  • Serbest Kürsü
  • Köşe Yazıları
  • Beyaz Önlük
  • Mentor
Font ResizerAa
Medya GünlüğüMedya Günlüğü
  • MG Özel
  • Günlük
  • Serbest Kürsü
  • Köşe Yazıları
  • Beyaz Önlük
  • Mentor
Ara
  • Anasayfa
  • Yazarlar
  • Hakkımızda
  • İletişim
Bizi takip edin
© 2026 Medya Günlüğü. Her Hakkı Saklıdır.
Webmaster : Turan Mustak.
GünlükManşet

Anderson Talisca’nın portresi

Medya Günlüğü
Son güncelleme: 29 Ağustos 2026 10:47
Medya Günlüğü
Paylaş
Paylaş

Anderson Souza Conceição, futbol dünyasında daha çok “Talisca” adıyla tanınıyor.

Talisca’nın futbol hikâyesi Brezilya’nın Bahia eyaletindeki Feira de Santana kentinde başladı.

1 Şubat 1994’te dünyaya gelen futbolcu, ailesiyle birlikte mütevazı koşullarda büyüdü. Yıllar sonra çocukluğunu anlatırken ailesinin ekonomik sıkıntılar yaşadığını, ancak anne-babası ve amcalarının desteğiyle bunların üstesinden geldiklerini söyledi.

Futbola 13 yaşında Vasco da Gama altyapısında şansını deneyerek başladı. Burada kısa süre kaldı ve daha sonra Bahia’ya döndü.

Hikâyesi de burada başladı.

Peki, asıl adı Anderson Souza Conceição’ysa “Talisca” nereden geliyor?

Bu, ailesinden gelen bir soyadı değil, Bahia altyapısında arkadaşlarının taktığı bir lakap.

Talisca gençliğinde çok uzun ve zayıftı. Takım arkadaşları da bu fiziksel görünümü nedeniyle ona “Talisca” demeye başladı. Talisca, Portekizcede “ince tahta parçası, kıymık” gibi anlamlara geliyor. Brezilya’nın bazı bölgelerinde çok ince ve zayıf kişiler için de kullanılıyor. Lakap zamanla gerçek adının önüne geçti ve bütün futbol dünyası onu bu isimle tanıdı.

Hatta Brezilya Futbol Federasyonu’nun eski kayıtlarında bile adı “Talisca” olarak yer alıyor.

Bahia’nın altyapısında gelişti ve 2013’te 18 yaşındayken profesyonel oldu.

İlk sezonlarında dikkat çekmeye başladı. 2014’te Bahia’nın Campeonato Baiano şampiyonluğunda önemli rol oynadı ve turnuvanın en iyi oyuncusu seçildi.

Aynı yıl Avrupa’ya gitti, yeni adresi Benfica oldu.

Portekiz’de iki sezon geçirdi ve genç yaşına rağmen golcü bir orta saha oyuncusu olduğunu gösterdi. Benfica ile iki kez Portekiz ligi şampiyonluğu yaşadı.

2016’da Benfica’dan Beşiktaş’a kiralandı.

İşte Türkiye’deki Talisca hikâyesi burada başladı.

22 yaşındaki futbolcu, siyah-beyazlı formayla ilk sezonunda Süper Lig şampiyonluğu yaşadı.

Üstelik yalnızca takımın önemli oyuncularından biri değildi. Gol atan, duran topları kullanan, uzaktan şut çeken ve fiziksel gücünü hava toplarında kullanan bir hücum oyuncusuna dönüştü.

2016-17 sezonunda Süper Lig’de 13 gol attı. Bir sonraki sezon ise 14 lig golüne ulaştı. Tüm kulvarlarda 41 maçta 18 gol kaydetti.

1.90 metre boyundaki sol ayaklı bir futbolcunun, klasik bir uzun santrfordan çok hücumun merkezinde oyun kurucu gibi hareket edebilmesi Türkiye’deki popülerliğinin sırrıydı. Üstelik uzaktan şutları ve serbest vuruşları da vardı.

Beşiktaş’ta iki sezon geçirdikten sonra Türkiye’den ayrıldı ve 2018’de kariyeri bu kez Çin’e uzandı.

Guangzhou Evergrande formasıyla ilk sezonunda 18 lig maçında 16 gol attı. 2019’da takım Çin şampiyonluğuna ulaşırken 18 lig maçında 11 gol kaydetti.

2021’de ise yeni adresi Suudi Arabistan oldu: Al-Nassr.

Burada da golcülüğünü sürdürdü.

2021-22 sezonunda 20 lig golü attı. 2022-23’te de yine 20 golle oynadı. Kariyerinin Suudi Arabistan bölümünde 78 lig maçında 62 gol kaydetmesi, onun yalnızca Türkiye’de değil farklı futbol kültürlerinde de üretken olabildiğini gösteriyor.

Fenerbahçe’ye dönüş

Ve 2025’te yeniden Türkiye’ye geldi.

Bu kez rakip bir takımın değil, Fenerbahçe’nin formasını giymek için İstanbul’a dönmüştü.

Fenerbahçe, Talisca’nın transferini 27 Ocak 2025’te duyurdu. İlk Süper Lig maçına 2 Şubat’ta Çaykur Rizespor karşısında çıktı. İlk lig golünü ise bir hafta sonra Alanyaspor deplasmanında attı.

Fenerbahçe’deki ilk sezonunda özellikle sezonun ikinci bölümünde önemli gol katkısı verdi.

Trabzonspor karşısında 6 Nisan 2025’te attığı hat-trick, Türkiye’ye dönüşünün en dikkat çekici gecelerinden biri oldu.

Fenerbahçe’deki sözleşmesi 30 Haziran 2028’e kadar uzatıldı ama şu anda Suudi Arabistan’a transferi konuşuluyor.

Brezilya Milli Takımı

Talisca’nın kariyerindeki ilginç noktalardan biri ülkesinin milli takımıyla ilgili.

Brezilya’nın genç milli takımlarında forma giydi ve 2013 Toulon Turnuvası’nda dikkat çeken oyunculardan biri oldu.

A Milli Takım’a ise 2014’te çağrıldı ve 2018’de yeniden kadroya alındı. Ancak Brezilya’nın yıldızlarla dolu kadrosunda kalıcı olamadı.

Brezilya’nın gelecekteki yıldızlarından biri olarak görülüyordu ama Neymar, Coutinho, Casemiro, Willian, Firmino ve daha birçok yıldızın bulunduğu bir dönemde Brezilya Milli Takımı’nda kalıcı bir yer bulmak kolay değildi.

Nasıl bir futbolcu?

Talisca’yı tek bir pozisyonla tanımlamak zor.

Hücumcu orta saha, gerektiğinde forvet, zaman zaman da sağ kanada yakın oynayabiliyor. Sol ayağını kullanıyor ve 1.90 metrelik boyuna rağmen teknik kapasitesi yüksek.

En güçlü özellikleri arasında uzaktan şut, serbest vuruş, hava topları, gol sezgisi, fizik gücü, sol ayağı ve hücum bölgesinde farklı pozisyonlarda oynayabilmesi sayılabilir.

Ama belki onu en iyi anlatan özellik golcü bir orta saha olması.

Mackolik’in tüm kulvarları kapsayan istatistiklerine göre Talisca, profesyonel kulüp kariyerinde 477 maça çıkıp 228 gol attı. Bu, yaklaşık her iki maçtan birinde golle buluşması anlamına geliyor.

Fotoğraf: fenerbahce.org

***

Diğer “Portre” yazıları için tıklayın

***

Medya Günlüğü sosyal medya hesapları:

X

Bluesky

Facebook

Instagram

EtiketlendiFutbolPortre
Bu yazıyı paylaşın
Facebook Email Bağlantıyı Kopyala Print
Önceki Makale Gazeteci İrem Delice tutuklandı
Sonraki Makale Kaç köşe yazarı var?

Medya Günlüğü
bağımsız medya eleştiri ve fikir sitesi!

Medya Günlüğü, Türkiye'nin gündemini dakika dakika izleyen bir haber sitesinden çok medya eleştirisine ve fikir yazılarına öncelik veren bir sitedir.
Medya Günlüğü, bağımsızlığını göstermek amacıyla reklam almama kararını kuruluşundan bu yana ödünsüz uyguluyor.
FacebookBeğen
XTakip et
InstagramTakip et
BlueskyTakip et

Bunları da beğenebilirsiniz...

EditörGünlük

Bir döneme damga vuran marka

Medya Günlüğü
29 Ağustos 2026
ManşetSerbest Kürsü

Miras hukukunun sonu mu?

Adil Gürkan
29 Ağustos 2026
ManşetSerbest Kürsü

Bir ulusu birleştiren kral

Gülay Kutal
29 Ağustos 2026
EditörGünlük

Yumruk mu şah mı?

Medya Günlüğü
29 Ağustos 2026
Medya Günlüğü
Facebook X-twitter Instagram Cloud

Hakkımızda

Medya Günlüğü: Medya eleştirisine odaklanan, özel habere ve söyleşilere önem veren, medyanın ve gazetecilerin sorunlarını ve geleceğini tartışmak isteyenlere kapısı açık, kâr amacı taşımayan bir site.

Kategoriler
  • MG Özel
  • Günlük
  • Köşe Yazıları
  • Serbest Kürsü
  • Beyaz Önlük
Gerekli Linkler
  • İletişim
  • Hakkımızda
  • Telif Hakkı
  • Gizlilik Sözleşmesi

© 2025 Medya Günlüğü.
Her Hakkı Saklıdır.
Webmaster : Turan Mustak

imunify-bot-check
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?