Pazar, 11 May 2025
  • My Feed
  • My Interests
  • My Saves
  • History
  • Blog
Subscribe
Medya Günlüğü
  • Ana Sayfa
  • Yazarlar
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • 🔥
  • MG Özel
  • Günlük
  • Serbest Kürsü
  • Köşe Yazıları
  • Beyaz Önlük
  • Mentor
Font ResizerAa
Medya GünlüğüMedya Günlüğü
  • MG Özel
  • Günlük
  • Serbest Kürsü
  • Köşe Yazıları
  • Beyaz Önlük
  • Mentor
Ara
  • Anasayfa
  • Yazarlar
  • Hakkımızda
  • İletişim
Bizi takip edin
© 2025 Medya Günlüğü. Her Hakkı Saklıdır.
Webmaster : Turan Mustak.
Köşe Yazıları

Rus halkı Batı’ya düşman mı?..

Cenk Başlamış
Son güncelleme: 17 Mart 2025 22:41
Cenk Başlamış
Paylaş
Paylaş

Donald Trump’ın başkanlık koltuğuna oturmasından sonra hem Ukrayna’daki savaşın bitmesi hem de ABD-Rusya ilişkilerinin düzelmesi umudu doğdu.

Savaş gerçekten biter mi, üç yılı aşkın süredir krizlerle savrulan Washington-Moskova gerginliği geride kalır mı bilinmez ama Rus halkının ruh hâlinde bir değişimin şimdiden görüldüğü söylenebilir.

“Türkiye’de olduğu gibi Rusya’da da anketlere temkinli yaklaşmak gerekir” sözünü bir kenara not ederek Levada-Tsenter’ın bir anketini aktaralım. Şirket, 2006’da hayatını kaybeden sosyolog Yuriy Levada tarafından 2003 yılında kurulmuş. En azından kağıt üzerinde bağımsız bir araştırma kuruluşu.

Şirketin sonuçlarını hafta içinde açıkladığı anket, Rus halkının önemli bir bölümünün Trump’ın başkanlığı döneminde iki ülke arasındaki ilişkilerin düzelebileceğine inandığını gösteriyor.

“Trump’a genel olarak nasıl yaklaşıyorsunuz” sorusuna verilen “olumlu” ve “çok olumlu” yanıtlarının toplamı yüzde 51. Karşılaştırma için, geçmişte eski Başkan Joe Biden’a destek aynı soruda sadece yüzde dörttü. Son ankete göre, Batı ile her alanda ilişkilerin geliştirilmesini destekleyenlerin oranı yüzde 60’a yaklaşıyor.

Aslında Rus halkının Batı’ya yaklaşımını büyük ölçüde iktidarın tavrı bekliyor. Çünkü Kremlin Batı’yı hedef tahtasına koymayı seçtiği zamanlarda-ki bu çok sık oluyor-aynı anda toplumu manipüle etmek amacıyla yoğun bir propaganda başlatıyor ve neredeyse her seferinde başarılı oluyor.

Bunun yakın geçmişteki en çarpıcı örneği, Türkiye’nin 24 Kasım 2015 tarihinde bir Rus uçağını düşürmesinden sonra yaşananlar. İktidar öyle bir propaganda bombardımanına başladı ki normalde Türkiye’ye ve Türklere dostça ya da en azından tarafsız bakan Ruslar bir anda düşman kesiliverdi. O dönemde Moskova’da yaşayan bazı Türklerin başına gelen olayları bilen biliyor…

Türkiye’de hepimizin aşina olduğu “dış düşman” taktiği Kremlin’i yönetenlerin de sıkça başvurduğu bir silah. Böylece aslında kendi sorumlu olduğunuz hataları kolaylıkla başkalarının sırtına yükleyebilir, sorunları halının altına süpürebilirsiniz.

Bu taktik Sovyet yönetimlerince de bolca kullanıldı. Elbette, Batı ambargoları insanların yaşamını zorlaştırdı ama halkın çektiği sıkıntıların asıl nedeni, kendi ayrıcalıklı hayatlarından vazgeçmeyen, ülkenin önceliklerini yanlış belirleyen Sovyet yöneticilerdi.

Rusya’da mutfak sohbetleri çok ünlüdür; özellikle Sovyet döneminde toplum içinde dile getirilemeyen konular, eleştiriler aile ve dostlar arasında hep mutfakta konuşulur, yöneticiler yerden yere vurulurdu.

Fakat Türkler gibi Rusların da bir özelliği var… (Ortak benzerlikler ayrı bir yazı konusu.)

Bizde çoğu kişi kendi arasında konuşurken ülkeyi yönetenleri yerden yere vurur ama bir yabancı sohbete katıldığında Türkiye’ye toz kondurmaz.

Benzer şekilde, yöneticilerine ağzına geleni söyleyen Ruslar da ülkelerinin zayıf yönlerini yabancıların önünde konuşmasını sevmez, en azından tanımadıkları, güvenmedikleri yabancıların önünde.

Şu anda nasıl bilmiyorum ama benim Moskova’da yaşadığım dönemde mutfak sohbetlerinden edindiğim genel izlenim, halkın büyük bölümünün Batı’ya karşı düşmanlık gibi görünen duygusunun arkasında aslında hayranlık yatardı. Çünkü orada, örneğin ABD’de halkın kendilerinden çok daha iyi koşullarda yaşadıklarını bilirler, onların hayatlarına özenirlerdi. Haksız da sayılmazlardı çünkü ortalama bir Amerikalı için Sovyet halkının gündelik hayatta çektiği sıkıntılar rüyasında görse inanamayacağı türdendi.

Gerçek şu ki toplumun ruh hâlini derinden etkileyen savaş vb. durumlar dışında halklar birbirine düşman değil. Düşmanlık yaratanlar yönetenler.

EtiketlendiRusya
Bu yazıyı paylaşın
Facebook Email Bağlantıyı Kopyala Print
YazanCenk Başlamış
Takip et:
41 yıllık meslek yaşamının 21 yılını Milliyet gazetesi, CNN Türk ve 32. Gün'ün muhabiri olarak Moskova'da geçirmiş bir gazeteciden medya eleştirileri ve Rusya ağırlıklı dış politika, kimi zaman da gezi ve amatör müzik yazıları. "Sovyetleri Yıkan Darbe: Kuğu Gölü Operasyonu", "Rusya'da Bir Çılgın: Son Çar Jirinovski" ve "Gorbaçov'dan Putin'e...Rusya'nın Sırları" ve "Vladimir Vladimiroviç Putin: Rusya'yı Ayağa Kaldıran Lider" (Okay Deprem'le) kitaplarının yazarı. Sürekli basın kartı sahibi, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti üyesi. https://www.instagram.com/djenkbaslamis/
Önceki Makale İran Azerileri İran’ı karıştırır mı?
Sonraki Makale “Hırçın dalgaların ressamı”

Medya Günlüğü
bağımsız medya eleştiri ve fikir sitesi!

Medya Günlüğü, Türkiye'nin gündemini dakika dakika izleyen bir haber sitesinden çok medya eleştirisine ve fikir yazılarına öncelik veren bir sitedir.
Medya Günlüğü, bağımsızlığını göstermek amacıyla reklam almama kararını kuruluşundan bu yana ödünsüz uyguluyor.
FacebookBeğen
XTakip et
InstagramTakip et
BlueskyTakip et

Bunları da beğenebilirsiniz...

EditörKöşe Yazıları

Paşinyan’a muhalefet artıyor

Okay Deprem
11 Mayıs 2025
Köşe YazılarıManşet

Anneliğe selam olsun…

Ulaş Başar Gezgin
11 Mayıs 2025
Köşe YazılarıManşet

Başöğretmen gibi olmak

Dr. Nevin Sütlaş
11 Mayıs 2025
Köşe Yazıları

Hariciye geleneğimiz ve kurumsallaşma…

Hasan Sevilir Aşan
8 Mayıs 2025
Medya Günlüğü
Facebook X-twitter Instagram Cloud

Hakkımızda

Medya Günlüğü: Medya eleştirisine odaklanan, özel habere ve söyleşilere önem veren, medyanın ve gazetecilerin sorunlarını ve geleceğini tartışmak isteyenlere kapısı açık, kâr amacı taşımayan bir site.

Kategoriler
  • MG Özel
  • Günlük
  • Köşe Yazıları
  • Serbest Kürsü
  • Beyaz Önlük
Gerekli Linkler
  • İletişim
  • Hakkımızda
  • Telif Hakkı
  • Gizlilik Sözleşmesi

© 2025 Medya Günlüğü.
Her Hakkı Saklıdır.
Webmaster : Turan Mustak

Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?