Cumartesi, 17 May 2025
  • My Feed
  • My Interests
  • My Saves
  • History
  • Blog
Subscribe
Medya Günlüğü
  • Ana Sayfa
  • Yazarlar
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • 🔥
  • MG Özel
  • Günlük
  • Serbest Kürsü
  • Köşe Yazıları
  • Beyaz Önlük
  • Mentor
Font ResizerAa
Medya GünlüğüMedya Günlüğü
  • MG Özel
  • Günlük
  • Serbest Kürsü
  • Köşe Yazıları
  • Beyaz Önlük
  • Mentor
Ara
  • Anasayfa
  • Yazarlar
  • Hakkımızda
  • İletişim
Bizi takip edin
© 2025 Medya Günlüğü. Her Hakkı Saklıdır.
Webmaster : Turan Mustak.
Günlük

Rusya’nın savaş planını gören Türkler

Medya Günlüğü
Son güncelleme: 11 Mart 2025 09:23
Medya Günlüğü
Paylaş
Paylaş

“Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmak” rahmetli meslek büyüğümüz Uğur Mumcu ile özdeşleşmiş ama aslında Konfüçyüs’e ait olduğu düşünülen bir söz…

Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmak sadece bize özgü bir durum değilse de Türkiye galiba bu konuda ön sıralarda yer alan ülkelerden biri.

Özellikle televizyon izleyicilerinin artık ezberlediği ve dalga geçmeye başladığı şekilde herhangi bir meslek dalındaki görüşleri için programlara davet edilen kişiler ekonomiden siyasete, hukuktan sağlığa her konuda konuşuyor.

24 Şubat’ta başlayan Rusya-Ukrayna savaşında da durum çok farklı değil; çok farklı meslek kollarından kişiler sadece medyadan takip edebildikleri, üstelik uzmanlık gerektiren bir konuda çok kesin ifadelerle konuşabiliyor.

Aralarında gazetecilerin de bulunduğu bu kişiler hiçbir kaynağa ya da temele dayanmadan ekranlarda, gazete sayfalarında ya da internet sitelerinde yorum yapabiliyor.

Kimine göre Rusya köşeye sıkıştı, kimine göre karşılaştığı beklenmedik direniş nedeniyle Rus ordusu Kiev’e ilerleyemiyor, kimine göre Rusya’nın asıl amacı Kiev’e saldırmak değil. Sanki Rusya’nın savaş planını önceden görmüş gibi yorumlar havada uçuşuyor.

Elbette yorum yapabilmek için illa Rusya’nın savaş planını görmek gerekmiyor ama bu durumda da söylenen sözler tahmine dayanacağı için kesin ve iddialı ifadeler kullanmaktan kaçınmak gerekiyor.

Örnek mi?

BBC Türkçe servisi savaşın gidişatını askeri uzmanlara yorumlatmış.

Örneğin bir uzman şöyle diyor:

“Rusya, tıpkı diğer birçok güçlü orduya sahip ülke gibi, kendi askeri gücünü de gözünde fazla büyütmüş olabilir. Devlet Başkanı Vladimir Putin uzunca bir süredir Rusya ordusunun modernizasyon programı için hırsla çalışıyor ve bu çalışmaların karşılığında ordusunun gerçekte olduğundan çok daha fazla güçlendiğini düşünmüş olabilir.”

Bir başkası ise, “Moskova, özel kuvvetlerinin çok hızlı ve belirleyici bir rol oynayabileceğini öngörmüş olabilir” diyor.

Bu yorumların ortak noktası tahmine dayanması, bu nedenle “olabilir” denilerek yanılgı payı bırakılması.

Batılı askeri uzmanların sonuç olarak vardığı nokta ise şöyle:

“Ukrayna ordusu bugüne kadar etkili bir savunma göstermiş olsa da, çok ciddi anlamda bir destek ve tedarik gelmediği sürece ellerindeki malzemenin hızla bitebileceği konusunda da uyarıda bulunuyor Batılı uzmanlar. Çünkü savaşın başındaki kadar olmasa da üstünlük hâlâ Rusya ordusunda.”

EtiketlendiMedyaRusya
Bu yazıyı paylaşın
Facebook Email Bağlantıyı Kopyala Print
Önceki Makale Neden herkes yanıldı?
Sonraki Makale Veysel ne güzel de görmüştü dünyayı

Medya Günlüğü
bağımsız medya eleştiri ve fikir sitesi!

Medya Günlüğü, Türkiye'nin gündemini dakika dakika izleyen bir haber sitesinden çok medya eleştirisine ve fikir yazılarına öncelik veren bir sitedir.
Medya Günlüğü, bağımsızlığını göstermek amacıyla reklam almama kararını kuruluşundan bu yana ödünsüz uyguluyor.
FacebookBeğen
XTakip et
InstagramTakip et
BlueskyTakip et

Bunları da beğenebilirsiniz...

GünlükManşet

Putin’den “Sovyet taktiği”

Medya Günlüğü
17 Mayıs 2025
GünlükManşet

10 soruda Kız Kulesi

Medya Günlüğü
17 Mayıs 2025
Günlük

Gazetelerde İstanbul zirvesi

Medya Günlüğü
17 Mayıs 2025
Günlük

En önemlisi diyaloğun başlaması

Medya Günlüğü
17 Mayıs 2025
Medya Günlüğü
Facebook X-twitter Instagram Cloud

Hakkımızda

Medya Günlüğü: Medya eleştirisine odaklanan, özel habere ve söyleşilere önem veren, medyanın ve gazetecilerin sorunlarını ve geleceğini tartışmak isteyenlere kapısı açık, kâr amacı taşımayan bir site.

Kategoriler
  • MG Özel
  • Günlük
  • Köşe Yazıları
  • Serbest Kürsü
  • Beyaz Önlük
Gerekli Linkler
  • İletişim
  • Hakkımızda
  • Telif Hakkı
  • Gizlilik Sözleşmesi

© 2025 Medya Günlüğü.
Her Hakkı Saklıdır.
Webmaster : Turan Mustak

Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?