Salı, 10 Mar 2026
  • My Feed
  • My Interests
  • My Saves
  • History
  • Blog
Subscribe
Medya Günlüğü
  • Ana Sayfa
  • Yazarlar
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • 🔥
  • MG Özel
  • Günlük
  • Serbest Kürsü
  • Köşe Yazıları
  • Beyaz Önlük
  • Mentor
Font ResizerAa
Medya GünlüğüMedya Günlüğü
  • MG Özel
  • Günlük
  • Serbest Kürsü
  • Köşe Yazıları
  • Beyaz Önlük
  • Mentor
Ara
  • Anasayfa
  • Yazarlar
  • Hakkımızda
  • İletişim
Bizi takip edin
© 2026 Medya Günlüğü. Her Hakkı Saklıdır.
Webmaster : Turan Mustak.
Günlük

İz bırakan bir gazeteci

Medya Günlüğü
Son güncelleme: 12 Şubat 2026 06:18
Medya Günlüğü
Paylaş
Paylaş

TGC Yönetim Kurulu’nun önceki başkanlarından Nezih Demirkent’in ölümünün 25. yılında yayınladığı mesajda  “Nezih Demirkent TGC’nin kurumsallaşmasında,  gazetecilerin dayanışmasında çok önemli rol oynadı” denildi.

11 Şubat 2026 Çarşamba saat 14.30’da Aşiyan Mezarlığı’ndaki kabri başında anılacak olan Nezih Demirkent için yayınlanan mesajda şu görüşler yer aldı:

“Nezih Demirkent, meslek yaşamı boyunca çalışan gazetecilerin haklarının korunmasına ve meslek örgütlerinin güçlendirilmesine önemli katkılar sunmuş değerli bir basın emekçisiydi. 1982 yılında Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanlığı’na seçilen Demirkent, 10 yıl süren görev süresi boyunca Cemiyet’in kurumsal yapısının gelişmesinde ve çağdaş bir vizyon kazanmasında çok önemli rol oynadı. 

Başkanlığı döneminde, basın tarihimizin belleği niteliğini taşıyan TGC Basın Müzesi’nin ve mesleğe uzun yıllar hizmet etmiş gazeteciler için önemli bir sosyal dayanışma örneği olan TGC Huzurevi’nin hayata geçirilmesinde çok büyük emeği oldu. Gazeteciliğin farklı alanlarında üretken çalışmalarıyla tanınan Demirkent, 2 Mart 1981’de devraldığı Dünya gazetesi aracılığıyla ekonomi gazeteciliğinin gelişimine de değerli katkılar sağladı. Anadolu basını ile yaygın basın arasındaki mesleki dayanışmanın güçlendirilmesi yönündeki çabaları da meslek tarihinde saygın bir yer edindi.

Mesleki dayanışmaya verdiği önemle hatırlanan Nezih Demirkent, meslektaşlarıyla bilgi ve deneyimini paylaşmayı, zor durumda olan gazetecilere destek olmayı her zaman sorumluluk olarak gördü. Nezih Demirkent’i aramızdan ayrılışının 25. yılında sevgi ve saygıyla anıyoruz.”

Kimdir?

1930 yılında İstanbul’da doğdu. F.Sabiha ve A.Nurettin Demirkent’in oğluydu. Haydarpaşa Lisesi’ni ve İÜ Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. Mesleğe 1950 yılında Son Saat gazetesinde başladı. Yeni Sabah, Yeni Gazete ve Hürriyet’te, mesleğin çeşitli dallarında çalıştı. Hürriyet gazetesinde genel yayın müdürlüğü yaptı. Daha sonra Dünya gazetesinin sahipliğini üstlendi. Fransızca biliyordu. “Sayfa Sayfa Gazetecilik”, “Medya Medya” ve “Salı Yazıları” isimli kitapları yayınlandı.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin önceki başkanlarından Nezih Demirkent, 50 yıl gazetecilik mesleğinin içinde bulundu. Uzun bir dönem TGC‘nin Başkan Yardımcılığı görevinde hizmet verdikten sonra 18 Kasım 1982 günü Başkanlığa seçildi. 10 yıl sürdürdüğü bu hizmetten, seçimde adaylığını koymayarak çekildi. TGC‘nin yayın organı Bizim Gazete‘nin aylık olarak yayımını başlattı. Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu TGC Hikmet Memduh Kızılağaç Huzurevi ile TGC Basın Müzesi projelerini gerçekleştirdi. TSYD’nin kurucu üyesiydi. Türkiye Gazete Sahipleri Sendikası’nın bir dönem başkanlığını yaptı. Basın Şeref Kartı taşıyordu. 11 Şubat 2001’de vefat etti. Tarih Profesörü Işın Demirkent ile evliydi. TGC üyesi, Demirkent Eğitim ve Araştırma Vakfı Başkanı Didem Demirkent’in babasıydı.

(TGC)

***

Medya Günlüğü sosyal medya hesapları:

X

Bluesky

Facebook

Instagram

EtiketlendiMedya
Bu yazıyı paylaşın
Facebook Email Bağlantıyı Kopyala Print
Önceki Makale Einstein’ın unutkanlığı
Sonraki Makale Muhalefetin Akkuyu açmazı!

Medya Günlüğü
bağımsız medya eleştiri ve fikir sitesi!

Medya Günlüğü, Türkiye'nin gündemini dakika dakika izleyen bir haber sitesinden çok medya eleştirisine ve fikir yazılarına öncelik veren bir sitedir.
Medya Günlüğü, bağımsızlığını göstermek amacıyla reklam almama kararını kuruluşundan bu yana ödünsüz uyguluyor.
FacebookBeğen
XTakip et
InstagramTakip et
BlueskyTakip et

Bunları da beğenebilirsiniz...

*Günlük

“Sudan ucuz” İran kamikazeleri

Medya Günlüğü
10 Mart 2026
GünlükManşet

Türkçe âşığı İsveçli ordinaryüs

Medya Günlüğü
10 Mart 2026
GünlükManşet

Tarihi değiştiren adam

Medya Günlüğü
10 Mart 2026
GünlükManşet

9 soruda Tahran

Medya Günlüğü
10 Mart 2026
Medya Günlüğü
Facebook X-twitter Instagram Cloud

Hakkımızda

Medya Günlüğü: Medya eleştirisine odaklanan, özel habere ve söyleşilere önem veren, medyanın ve gazetecilerin sorunlarını ve geleceğini tartışmak isteyenlere kapısı açık, kâr amacı taşımayan bir site.

Kategoriler
  • MG Özel
  • Günlük
  • Köşe Yazıları
  • Serbest Kürsü
  • Beyaz Önlük
Gerekli Linkler
  • İletişim
  • Hakkımızda
  • Telif Hakkı
  • Gizlilik Sözleşmesi

© 2025 Medya Günlüğü.
Her Hakkı Saklıdır.
Webmaster : Turan Mustak

Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?