Salı, 22 Eyl 2026
  • My Feed
  • My Interests
  • My Saves
  • History
  • Blog
Subscribe
Medya Günlüğü
  • Ana Sayfa
  • Yazarlar
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • 🔥
  • MG Özel
  • Günlük
  • Serbest Kürsü
  • Köşe Yazıları
  • Beyaz Önlük
  • Mentor
Font ResizerAa
Medya GünlüğüMedya Günlüğü
  • MG Özel
  • Günlük
  • Serbest Kürsü
  • Köşe Yazıları
  • Beyaz Önlük
  • Mentor
Ara
  • Anasayfa
  • Yazarlar
  • Hakkımızda
  • İletişim
Bizi takip edin
© 2026 Medya Günlüğü. Her Hakkı Saklıdır.
Webmaster : Turan Mustak.
*Günlük

Türkiye’den Karadeniz önerisi…

Medya Günlüğü
Son güncelleme: 22 Eylül 2026 15:31
Medya Günlüğü
Paylaş
Paylaş

Kremlin, Karadeniz’de gemi taşımacılığının güvenliğinin bozulması nedeniyle Rusya’nın tahıl ihracatı için alternatif güzergâhlar üzerinde çalıştığını açıkladı.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, 22 Eylül’de gazetecilere yaptığı açıklamada, Karadeniz üzerinden tahıl sevkiyatının önemli ölçüde zorlaştığını söyledi. Peskov, Rusya’nın tahıl ihracatını sürdürebilmek için Devlet Başkanı Vladimir Putin’in talimatıyla alternatif güzergâhlar oluşturulması üzerinde çalıştığını belirtti.

Peskov, yaşanan aksaklıkların sorumlusu olarak Ukrayna’nın Karadeniz’deki saldırılarını gösterdi. Kremlin Sözcüsü, “Devlet Başkanı’nın talimatı doğrultusunda tahılın taşınması için alternatif güzergâhlar, alternatif yönler sağlanıyor” dedi.

Peskov ayrıca Türkiye’nin Rusya ve Ukrayna’ya Karadeniz’deki gemilere yönelik saldırıların durdurulması konusunda öneride bulunduğunu doğruladı.

Buna göre konu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Putin’in 1 Eylül’de Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te gerçekleştirdiği görüşmede Türk tarafınca gündeme getirildi. Peskov, daha sonra konunun ilgili diplomatik yazışmalarda da ele alındığını söyledi. Putin ile Erdoğan’ın Bişkek’teki görüşmesi yaklaşık 1,5 saat sürmüş, görüşmede Karadeniz’deki durum da ele alınmıştı.

Erdoğan da Bişkek dönüşünde yaptığı açıklamada, Karadeniz’deki ticari taşımacılığın güvenliğini kalıcı biçimde sağlayacak bir mekanizmaya ihtiyaç olduğunu söylemiş, özellikle Afrika’da tahıl krizinin yeniden gündeme gelmeye başladığına dikkat çekmişti.

Alternatif rotalar

Rusya bir süredir Karadeniz ve Azak Denizi’ndeki lojistik sorunlar nedeniyle ihracat rotalarını çeşitlendirmeye çalışıyor. Rusya Tarım Bakanlığı ağustos ayında Baltık ve Hazar denizlerindeki limanların yanı sıra Uzak Doğu ve kara güzergâhlarının da alternatifler arasında bulunduğunu açıklamıştı.

Reuters’ın 21 Eylül tarihli haberine göre Rus şirketleri, Ust-Luga, St. Petersburg ve Murmansk gibi Baltık ve Arktik limanlarındaki bazı terminalleri tahıl ihracatında kullanmaya başladı. Habere göre daha önce Rusya’nın deniz yoluyla yaptığı tahıl ihracatının yaklaşık yüzde 90’ı Karadeniz üzerinden gerçekleşiyordu.

Ancak alternatif güzergâhların Karadeniz’in kapasitesini kısa sürede karşılaması kolay görünmüyor. Rusya’nın 2025-2026 sezonunda deniz yoluyla gerçekleştirdiği tahıl sevkiyatlarının 46 milyon tonun üzerinde olduğu ve bunun yaklaşık yüzde 88’inin Azak-Karadeniz havzasından yapıldığı bildiriliyor.

Karadeniz’deki saldırıların ticari gemiler ve liman altyapısı üzerindeki etkisi nedeniyle uluslararası denizcilik sigortalarında da risk bölgesi genişletilmiş durumda.

***

Medya Günlüğü sosyal medya hesapları:

X

Bluesky

Facebook

Instagram

EtiketlendiDiplomasiJeopolitikRusya
Bu yazıyı paylaşın
Facebook Email Bağlantıyı Kopyala Print
Önceki Makale Elif Eralp’in ‘konut problemi’

Medya Günlüğü
bağımsız medya eleştiri ve fikir sitesi!

Medya Günlüğü, Türkiye'nin gündemini dakika dakika izleyen bir haber sitesinden çok medya eleştirisine ve fikir yazılarına öncelik veren bir sitedir.
Medya Günlüğü, bağımsızlığını göstermek amacıyla reklam almama kararını kuruluşundan bu yana ödünsüz uyguluyor.
FacebookBeğen
XTakip et
InstagramTakip et
BlueskyTakip et

Bunları da beğenebilirsiniz...

GünlükManşet

Elif Eralp’in ‘konut problemi’

Medya Günlüğü
22 Eylül 2026
GünlükManşet

Hakan Tosun olayı nedir?

Medya Günlüğü
22 Eylül 2026
EditörGünlük

Gazetelerin köşe yazılarından

Medya Günlüğü
22 Eylül 2026
EditörGünlük

Boğaz’daki “Osmanlı incileri”

Medya Günlüğü
22 Eylül 2026
Medya Günlüğü
Facebook X-twitter Instagram Cloud

Hakkımızda

Medya Günlüğü: Medya eleştirisine odaklanan, özel habere ve söyleşilere önem veren, medyanın ve gazetecilerin sorunlarını ve geleceğini tartışmak isteyenlere kapısı açık, kâr amacı taşımayan bir site.

Kategoriler
  • MG Özel
  • Günlük
  • Köşe Yazıları
  • Serbest Kürsü
  • Beyaz Önlük
Gerekli Linkler
  • İletişim
  • Hakkımızda
  • Telif Hakkı
  • Gizlilik Sözleşmesi

© 2025 Medya Günlüğü.
Her Hakkı Saklıdır.
Webmaster : Turan Mustak

imunify-bot-check
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?