Pazartesi, 24 Ağu 2026
  • My Feed
  • My Interests
  • My Saves
  • History
  • Blog
Subscribe
Medya Günlüğü
  • Ana Sayfa
  • Yazarlar
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • 🔥
  • MG Özel
  • Günlük
  • Serbest Kürsü
  • Köşe Yazıları
  • Beyaz Önlük
  • Mentor
Font ResizerAa
Medya GünlüğüMedya Günlüğü
  • MG Özel
  • Günlük
  • Serbest Kürsü
  • Köşe Yazıları
  • Beyaz Önlük
  • Mentor
Ara
  • Anasayfa
  • Yazarlar
  • Hakkımızda
  • İletişim
Bizi takip edin
© 2026 Medya Günlüğü. Her Hakkı Saklıdır.
Webmaster : Turan Mustak.
Günlük

Dünya depresyona girdi

Medya Günlüğü
Son güncelleme: 16 Temmuz 2026 19:37
Medya Günlüğü
Paylaş
Paylaş

Modern dünya yalnızca ekonomik ya da çevresel krizlerle değil, giderek büyüyen bir ruh sağlığı kriziyle de karşı karşıya.

Saygın tıp dergilerinden The Lancet’te yayımlanan kapsamlı bir analize göre, 2023 yılı itibarıyla yaklaşık 1,2 milyar insan, yani dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 14’ü, en az bir ruhsal bozuklukla yaşıyor. Bu, yeryüzündeki yaklaşık her yedi kişiden birinin ruh sağlığı sorunu yaşadığı anlamına geliyor. 

Araştırma, 1990 ile 2023 yılları arasında 204 ülke ve bölgeyi kapsayan “Global Burden of Disease” (Küresel Hastalık Yükü) çalışmasının verilerine dayanıyor. Bulgular, ruhsal bozuklukların yalnızca daha görünür hale gelmediğini, aynı zamanda küresel sağlık üzerindeki yükünün de ciddi biçimde arttığını gösteriyor. 

Araştırmaya göre en sık görülen ruhsal bozukluklar anksiyete (kaygı) bozuklukları ile majör depresyon. Özellikle son otuz yılda bu iki hastalıkta dikkat çekici artış yaşandı.

Bilim insanları bu yükselişi tek bir nedene bağlamıyor. Daha iyi tanı olanakları ve ruh sağlığı konusundaki farkındalığın artması önemli bir etken olsa da; ekonomik belirsizlikler, savaşlar, göç, doğal afetler, sosyal izolasyon ve COVID-19 pandemisinin uzun vadeli etkilerinin de tabloyu ağırlaştırdığı belirtiliyor. 

Çalışmanın dikkat çekici bulgularından biri de ruhsal bozukluk yükünün özellikle 15-19 yaş grubunda zirveye ulaşması.

Kadınlarda ise hemen her yaş grubunda ruhsal bozuklukların görülme sıklığının erkeklere göre daha yüksek olduğu saptandı. Araştırmacılar, bunun biyolojik nedenlerin yanı sıra toplumsal eşitsizlikler, bakım yükü, şiddet ve ekonomik baskılarla da ilişkili olabileceğini düşünüyor.

Araştırmaya göre ruhsal bozukluklar bugün dünyada engellilikle geçirilen yılların en önemli nedeni haline gelmiş durumda. Başka bir söyleyişle, insanlar ruhsal hastalıklar nedeniyle yaşamlarını kaybetmekten çok, uzun yıllar boyunca eğitimden, iş hayatından ve sosyal yaşamdan uzak kalabiliyor. 

Buna karşın uzmanlar, ruh sağlığı hizmetlerinin birçok ülkede ihtiyacın çok gerisinde kaldığını vurguluyor. Özellikle düşük ve orta gelirli ülkelerde ruhsal bozukluğu bulunan insanların büyük bölümü profesyonel destek alamıyor.

Araştırmacılara göre yalnızca tedavi hizmetlerini artırmak yeterli değil; yoksulluk, işsizlik, savaş, ayrımcılık ve sosyal dışlanma gibi ruh sağlığını etkileyen toplumsal nedenlerle de mücadele edilmesi gerekiyor. 

Uzun yıllar ruh sağlığı bireysel bir sorun olarak görüldü. Ancak bugün ortaya çıkan tablo bunun çok ötesinde bir gerçekle karşı karşıya olduğumuzu gösteriyor.

***

İlgili yazı:

Kalabalık içinde yalnızlık

Medya Günlüğü sosyal medya hesapları:

X

Bluesky

Facebook

Instagram

Bu yazıyı paylaşın
Facebook Email Bağlantıyı Kopyala Print
Önceki Makale Leandro Trossard’ın portresi
Sonraki Makale “Şimdi ben ölüm oldum”

Medya Günlüğü
bağımsız medya eleştiri ve fikir sitesi!

Medya Günlüğü, Türkiye'nin gündemini dakika dakika izleyen bir haber sitesinden çok medya eleştirisine ve fikir yazılarına öncelik veren bir sitedir.
Medya Günlüğü, bağımsızlığını göstermek amacıyla reklam almama kararını kuruluşundan bu yana ödünsüz uyguluyor.
FacebookBeğen
XTakip et
InstagramTakip et
BlueskyTakip et

Bunları da beğenebilirsiniz...

GünlükManşet

Dış borçla tanıştığımız gün

Medya Günlüğü
23 Ağustos 2026
GünlükManşet

Tarihte bu hafta

Medya Günlüğü
23 Ağustos 2026
EditörGünlük

Cırtcırt banttan hızlı trene

Medya Günlüğü
23 Ağustos 2026
EditörGünlük

Mesele “şapka” değil

Medya Günlüğü
23 Ağustos 2026
Medya Günlüğü
Facebook X-twitter Instagram Cloud

Hakkımızda

Medya Günlüğü: Medya eleştirisine odaklanan, özel habere ve söyleşilere önem veren, medyanın ve gazetecilerin sorunlarını ve geleceğini tartışmak isteyenlere kapısı açık, kâr amacı taşımayan bir site.

Kategoriler
  • MG Özel
  • Günlük
  • Köşe Yazıları
  • Serbest Kürsü
  • Beyaz Önlük
Gerekli Linkler
  • İletişim
  • Hakkımızda
  • Telif Hakkı
  • Gizlilik Sözleşmesi

© 2025 Medya Günlüğü.
Her Hakkı Saklıdır.
Webmaster : Turan Mustak

Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?