Perşembe, 30 Nis 2026
  • My Feed
  • My Interests
  • My Saves
  • History
  • Blog
Subscribe
Medya Günlüğü
  • Ana Sayfa
  • Yazarlar
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • 🔥
  • MG Özel
  • Günlük
  • Serbest Kürsü
  • Köşe Yazıları
  • Beyaz Önlük
  • Mentor
Font ResizerAa
Medya GünlüğüMedya Günlüğü
  • MG Özel
  • Günlük
  • Serbest Kürsü
  • Köşe Yazıları
  • Beyaz Önlük
  • Mentor
Ara
  • Anasayfa
  • Yazarlar
  • Hakkımızda
  • İletişim
Bizi takip edin
© 2026 Medya Günlüğü. Her Hakkı Saklıdır.
Webmaster : Turan Mustak.
Serbest Kürsü

Soylu miras: “No pasarán!”

Tijen Zeybek
Son güncelleme: 25 Mart 2026 19:32
Tijen Zeybek
Paylaş
Paylaş

Bayramda Filistin halkı Gazze’ye akmış ve orada namaz kılıp Ramazan Bayramı’nı eda etmiş.

Kim onları kınayabilir ki kentlerinin, evlerinin yıkılmış duvarlarının gölgesine sığındılar diye? Bayram insanın evine gelir, toprağına gelir, şehrine, memleketine gelir. Bayram toplumsal bir olgudur. Müslümanlar için bayram namazı topluca, toplumca, hep birlikle kılınan bir namazdır. 

Diyorlar ki “Hâlâ Allah Allah”’ diyorlar. Nasıl demesinler ki? Ne desinler, kime çağırsınlar? Kime yakarsınlar? Birleşmiş Milletler’e mi? Avrupa Birliği’ne mi? Pehlevi yanlılarının yaptığı gibi ABD’ye mi? Denize düştüler. Yılana sarılmadılar. Allah’a, inançlarına sarıldılar. Başka ne yapabilirlerdi ki?

Sınır tanımayan doktorlar gitti, yetmedi. Gönüllü hemşireler, destek vermek isteyenler gitti. Ancak İsrail’in zulmü bitmedi, tırmandıkça tırmandı. 57 bin insanın öldürüldüğü söyleniyor. Tanrıya sığınmasın da delirsin mi bu insanlar? Adalet yoksa, güvenlik yoksa, çığlıklarınızı kimse duymuyorsa, koca dünyanın gücü fare kadar İsrail’i durdurmaya yetmiyorsa, vicdansızların sayısı vicdan sahibi olanları kat kat aşmışsa ne gidecek yer ne de yürüyecek yol kalmıştır. Tanrı/Allah işte tam da böyle zamanlar içindir.

Gene de direnmektir insana yakışan, teslim olmak değil. Kendi insanına ve toprağına sıkı sıkı sarılmaktır insana yakışan, ABD savaş örgütüne sığınmak değil.

İspanyollar General Franco’ya direnmişlerdi. Dolores İbarriru dükkanından kaptığı sandalyeyi yolun ortasına koyup ‘’No pasarán!’’ (Geçemeyecekler!) diyerek direniş ateşini yaktığı zaman elbette biliyordu tankların ve silahların onları yıkıp geçeceğini. Ama teslim olmaktansa direnerek bedelini ödemeyi seçti, seçtiler. İşte bu tür miraslardır insanlığı büyüten. Aynı yolu seçti Şia İranlılar da. Kurtuluş Savaşı’nda Gazi Mustafa Kemal Atatürk’un etrafında toplananlar da sığınmayı, teslim olmayı, kendi yurtlarında misafir olmayı reddettiler, direnmeyi ve ölmeyi yeğlediler.

Deniz Gezmişler de, Che de, Gandi de, Rosa Parks da, Jeanne d‘Arc da, Nelson Mandela da, Şeyh Bedrettin de, Nesimi de ve daha niceleri… Ve onların arkasından yürüyenlerin de yeğlediği, insanın soylusuna yakışan bir yoldur bu. Bu mirastır ki hâlâ direniyor insanlar. Hayvanlar gibi güdülmeye, para için bütün değerlerini satmaya, sözde özgürlük için Epstein çetesine boyun eğmeye, robotlaşmaya, tüketiciye indirgenmeye, duygu ve inançtan, maneviyattan, hayal kurmaktan vazgeçmeye, koyunlar arasında bir koyun olmaya direnenler bu mirasın sahiplenenleridir. Teslim olanların yolu ile direnenlerin yolu bir olmamıştır hiç ve olabilemez.

Bu çağın insanının en önemli görevi sürüye dahil olmamaktır, kendi otantikliğini bulmak ve insanı insan yapan değerlerle kuşanmaktır. Saldıranın yanında değil, saldırıya uğrayanın yanında olmaktır. Bugünkü insan, ister futbolcu olsun ister akademisyen, bir mal gibi alınıp satılmaya, para neredeyse oraya dahil olmaya direnmek zorundadır. Kendini meta yerine koymaktan, eşyaya dönüşmekten, görünüşüyle uğraşarak, modaya aldanarak ancak ve sadece piyasaya müşteri olmaktan kendini kurtarmakla yükümlüdür. Baskıya yenilip üstüne bindirilen yükü mutlaka taşımak zorunda olmadığına, eşek olmadığına uyanmakla yükümlüdür. “Kariyer… kariyer…” diye çırpınırken insanlığından azaldığını fark etmek durumundadır. 

Değilse… O bugün yaşadığımızdır ve bin beteri de gelecektir.

Fotoğraf: 1980 Tariş direnişi

İlgili yazı:

‘No pasarán!..’

***

Medya Günlüğü sosyal medya hesapları:

X

Bluesky

Facebook

Instagram

Bu yazıyı paylaşın
Facebook Email Bağlantıyı Kopyala Print
YazanTijen Zeybek
Takip et:
1965 yılında Lefkoşa’da doğdu. İşletme lisans eğitiminden sonra Yakın Doğu Üniversitesinde Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik alanında master yaptı. Daha sonra Medya Çalışmaları ve İletişim alanında doktora yaptı. Halen Yakın Doğu Üniversitesi, İktisadi İdari Bilimler Fakültesi, İşletme Bölümünde Yrd. Doç. Dr. olarak görev yapmaktadır. Sanat, edebiyat alanında çeşitli TV programları yaptı. Halen Bayrak Radyo ve Televizyon kurumunda Anahtar Kelimeler adlı programı sürdürmektedir. Edebiyat alanında faal bir geçmişe sahiptir. Uzun yıllar boyunca Türkiye ve KKTC’de çeşitli gazetelerde köşe yazıları yazmıştır, yazmaya devam etmektedir. Deneme ve makaleleri çeşitli dergilerde yayımlanmaktadır. Seramik Heykel, resim ve enstalasyon (yerleştirme) sergileri açmıştır. Seramik Heykel alanında iki ödülü vardır. Şimdiye kadar yayımlanmış üç romanı bulunmaktadır.
Önceki Makale Moskova’ya Enka damgası
Sonraki Makale Yapay zekâda “Çernobil” riski

Medya Günlüğü
bağımsız medya eleştiri ve fikir sitesi!

Medya Günlüğü, Türkiye'nin gündemini dakika dakika izleyen bir haber sitesinden çok medya eleştirisine ve fikir yazılarına öncelik veren bir sitedir.
Medya Günlüğü, bağımsızlığını göstermek amacıyla reklam almama kararını kuruluşundan bu yana ödünsüz uyguluyor.
FacebookBeğen
XTakip et
InstagramTakip et
BlueskyTakip et

Bunları da beğenebilirsiniz...

Serbest Kürsü

Kürsüde “yerli ve millî” havaalanında Çinli

Mustafa Böğürcü
29 Nisan 2026
Serbest Kürsü

İsrail’den Lübnan’a “sarı hat”

Özer Arslanpay
28 Nisan 2026
Serbest Kürsü

Ermenistan’la normalleşme süreci hızlandırılmalı

Gürsel Demirok
27 Nisan 2026
Serbest Kürsü

Milletsiz, dilsiz, değersiz, ailesiz, cinsiyetsiz

Tijen Zeybek
26 Nisan 2026
Medya Günlüğü
Facebook X-twitter Instagram Cloud

Hakkımızda

Medya Günlüğü: Medya eleştirisine odaklanan, özel habere ve söyleşilere önem veren, medyanın ve gazetecilerin sorunlarını ve geleceğini tartışmak isteyenlere kapısı açık, kâr amacı taşımayan bir site.

Kategoriler
  • MG Özel
  • Günlük
  • Köşe Yazıları
  • Serbest Kürsü
  • Beyaz Önlük
Gerekli Linkler
  • İletişim
  • Hakkımızda
  • Telif Hakkı
  • Gizlilik Sözleşmesi

© 2025 Medya Günlüğü.
Her Hakkı Saklıdır.
Webmaster : Turan Mustak

Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?