Pazar, 19 Tem 2026
  • My Feed
  • My Interests
  • My Saves
  • History
  • Blog
Subscribe
Medya Günlüğü
  • Ana Sayfa
  • Yazarlar
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • 🔥
  • MG Özel
  • Günlük
  • Serbest Kürsü
  • Köşe Yazıları
  • Beyaz Önlük
  • Mentor
Font ResizerAa
Medya GünlüğüMedya Günlüğü
  • MG Özel
  • Günlük
  • Serbest Kürsü
  • Köşe Yazıları
  • Beyaz Önlük
  • Mentor
Ara
  • Anasayfa
  • Yazarlar
  • Hakkımızda
  • İletişim
Bizi takip edin
© 2026 Medya Günlüğü. Her Hakkı Saklıdır.
Webmaster : Turan Mustak.
Günlük

Usta sanatçı Zihni Göktay hayatını kaybetti

Medya Günlüğü
Son güncelleme: 6 Temmuz 2026 22:56
Medya Günlüğü
Paylaş
Paylaş

Türk tiyatrosunun duayen ismi Zihni Göktay, 80 yaşında hayatını kaybetti.

Önce usta sanatçının yoğun bakıma alındığını tiyatrocu Nedim Saban kamuoyuna duyurdu.

Kısa süre sonra ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat Göktay’ın yaşamını yitirdiğini açıkladı.

Polat, Göktay için “O; sadece üstün yeteneğiyle değil, vatanın her köşesindeki insana sanatı taşıma arzusu, halkın içinden hiç kopmayan mütevazı duruşu ve sahneye olan sarsılmaz sadakatiyle hepimize ilham oldu” dedi ve ekledi:

“Sanata, insana ve tiyatroya duyduğu o eşsiz sevgiyle, ömrünün son anına kadar sahnede dolu dolu, yürekten bir hayat yaşadı.”

Göktay, 5 Temmuz’da İstanbul Maltepe’de kaldığı bakımevinde aniden rahatsızlanarak Maltepe Hastanesi’ne kaldırılmış ve yoğun bakıma alınmıştı.

Sanatçının ölüm nedeni hakkında henüz ailesi veya hastane tarafından resmi bir açıklama yapılmadı.

Kimdir?

Türk tiyatrosunun duayen isimlerinden biri olan ve tuluat geleneğinin son temsilcileri arasında kabul edilen tiyatro, sinema, dizi ve seslendirme sanatçısı Zihni Göktay, 2 Aralık 1945’te İstanbul Fatih’de doğdu.

Pertevniyal Lisesi’nden mezun olduktan sonra 1960-1964 yılları arasında Eminönü Halkevi ve İ.M.T.B. Gençlik Tiyatroları’nda sahne aldı.

Profesyonel kariyerine 1964 yılında Ankara Meydan Sahnesi’nde başladı ve 1973 yılına kadar burada çalıştı.

1973 yılından itibaren İstanbul Şehir Tiyatroları’nda görev aldı. 36 yıllık süreçte tam 72 farklı oyunda sahneye çıktı.

1978-1996 yılları arasında İstanbul Radyosu Radyo Tiyatro Şubesi bünyesinde hem yönetmen hem de oyuncu olarak hizmet verdi.

Uzun yıllar boyunca çok sayıda yerli ve yabancı filmde seslendirme yaptı.

28 yıl boyunca aralıksız kapalı gişe oynayan Lüküs Hayat’ta “Rıza” rolü ile tiyatro sahnesinde sergilediği efsanevi performansı ile adını Türk tiyatro tarihine altın harflerle yazdırdı.

Cibali Karakolu’nda, Muammer Karaca ve Nejat Uygur gibi ustaların ardından “Komiser Cafer Sabbah” karakterini devralarak bu mirası sahnede yaşattı.

Cennet Mahallesi dizisinde televizyon ekranlarında canlandırdığı “Ethem” karakteriyle geniş kitlelerin büyük beğenisini kazandı.

Zihni Göktay, tam 53 yıl boyunca İBB Şehir Tiyatroları’nda görev alarak Türk tiyatrosunun tuluat geleneğini sahnede yaşatmıştı.

(BBC Türkçe)

Fotoğraf: Wikimedia

Diğer “portre” yazıları için tıklayın

***

Medya Günlüğü sosyal medya hesapları:

X

Bluesky

Facebook

Instagram

EtiketlendiPortre
Bu yazıyı paylaşın
Facebook Email Bağlantıyı Kopyala Print
Önceki Makale Bugünkü köşe yazıları
Sonraki Makale “Gözümüz üzerinizde” mesajı

Medya Günlüğü
bağımsız medya eleştiri ve fikir sitesi!

Medya Günlüğü, Türkiye'nin gündemini dakika dakika izleyen bir haber sitesinden çok medya eleştirisine ve fikir yazılarına öncelik veren bir sitedir.
Medya Günlüğü, bağımsızlığını göstermek amacıyla reklam almama kararını kuruluşundan bu yana ödünsüz uyguluyor.
FacebookBeğen
XTakip et
InstagramTakip et
BlueskyTakip et

Bunları da beğenebilirsiniz...

GünlükManşet

Dünya Kupası’nda son “düello”

Medya Günlüğü
19 Temmuz 2026
EditörGünlük

AFP çalışanları kazandı

Medya Günlüğü
19 Temmuz 2026
EditörGünlük

Bir hanedanın dramı

Medya Günlüğü
19 Temmuz 2026
EditörGünlük

Son sözü onlar söyleyecek

Medya Günlüğü
19 Temmuz 2026
Medya Günlüğü
Facebook X-twitter Instagram Cloud

Hakkımızda

Medya Günlüğü: Medya eleştirisine odaklanan, özel habere ve söyleşilere önem veren, medyanın ve gazetecilerin sorunlarını ve geleceğini tartışmak isteyenlere kapısı açık, kâr amacı taşımayan bir site.

Kategoriler
  • MG Özel
  • Günlük
  • Köşe Yazıları
  • Serbest Kürsü
  • Beyaz Önlük
Gerekli Linkler
  • İletişim
  • Hakkımızda
  • Telif Hakkı
  • Gizlilik Sözleşmesi

© 2025 Medya Günlüğü.
Her Hakkı Saklıdır.
Webmaster : Turan Mustak

Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?