Pazartesi, 16 Haz 2025
  • My Feed
  • My Interests
  • My Saves
  • History
  • Blog
Subscribe
Medya Günlüğü
  • Ana Sayfa
  • Yazarlar
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • 🔥
  • MG Özel
  • Günlük
  • Serbest Kürsü
  • Köşe Yazıları
  • Beyaz Önlük
  • Mentor
Font ResizerAa
Medya GünlüğüMedya Günlüğü
  • MG Özel
  • Günlük
  • Serbest Kürsü
  • Köşe Yazıları
  • Beyaz Önlük
  • Mentor
Ara
  • Anasayfa
  • Yazarlar
  • Hakkımızda
  • İletişim
Bizi takip edin
© 2025 Medya Günlüğü. Her Hakkı Saklıdır.
Webmaster : Turan Mustak.
Günlük

Ukrayna neden saldırdı?

Medya Günlüğü
Son güncelleme: 14 Ağustos 2024 00:07
Medya Günlüğü
Paylaş
Paylaş

Savaşın başlamasından bu yana geçen iki buçuk yılda Rus topraklarında düzenlediği ilk büyük saldırıyla Ukrayna’nın ne elde etmek istediği konusunda değişik teoriler var.

Ukrayna birliklerinin 6 Ağustos’ta sınırı geçerek Kursk bölgesine girmesi önce, geçmişte benzerleri görülen küçük grupların “vurkaç” saldırısı olarak algılandı. Ardından Rus yetkililer bunun küçük bir operasyon olmadığını kabul eden ama neredeyse bine yakın Ukraynalı askerin öldürüldüğünü ve saldırının püskürtüldüğünü öne süren açıklamalar yaptı. Ancak bugün gelinen noktada, Ukrayna saldırısına aslında 20 bin civarında askerin katıldığı, 70 civarında yerleşim biriminin ele geçirildiği ortaya çıktı. Ukraynalı askeri yetkililer bin kilometrekare büyüklüğündeki Rus toprağını kontrol ettiklerini ileri sürüyor. Batılı uzmanlar ise, Ukrayna birliklerinin yaklaşık 800 kilometrekarelik bir alanda ilerlediğini ancak buraların tamamını kontrolleri altına aldıklarının kuşkulu olduğunu söylüyor.

Nasıl sonuçlanırsa sonuçlansın, saldırının taktik ve moral açısından şimdiden başarılı olduğunu söylemek mümkün. Saldırıya hazırlıksız yakalanan Rusya’nın büyük bir sorunla karşı karşıya kaldığını kanıtlayan iki önemli veri var: Devlet Başkanı Vladimir Putin’in konuyla ilgili açıklama yapma gereği hissetmesi ve iktidarın kontrolü altında bulunan ana akım medyanın bile Kursk’taki duruma ilişkin haberlere yer vermesi.

Ukrayna’nın kalıcı olması zor görünen baskınla ne elde etmek istediği konusunda çeşitli spekülasyonlar yapılıyor.

İddialardan biri hedefin, son dönemde cephede gerileyen ve sıkışan Ukrayna ordusunun nefes almasını sağlamak olduğu yönünde. Bu teoride haklılık payı olabilir çünkü şu anda Rusya açısından Ukrayna’nın doğusundaki saldırılardan çok topraklarını savunmak daha acil bir konu. Zaten Rusya’nın Ukrayna’nın doğusundaki birliklerini kaydırmaya başladığı yolunda haberler var.

Bir başka görüşe göre, Ukrayna sürpriz eylemle hem topluma ve orduya moral vermek hem de Batılı müttefiklerine hâlâ savaşabilecek güçte olduğunu kanıtlamak istedi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, amaçlarının Ukrayna’ya saldıran Rus mevzilerinin yok edilmesi olduğunu, ayrıca Moskova’yı barışa zorlamak istediklerini söyledi.

Ukrayna’nın ele geçirdiği Rus bölgelerini, Moskova’nın Ukrayna’nın doğusunda yaptığı gibi, ilhak etme planından söz edenler de var. Ancak sürpriz baskının şokunu atlattıktan sonra Rusya’nın topraklarını yeniden ele geçirmek için bütün gücüyle saldırıya geçeceğinden kuşku duyan yok. Dolayısıyla, eğer amaç pazarlık masasında koz elde etmekse bunun gerçekleşmesi zor görünüyor.

Başlıktaki sorunun yanıtı belki de saldırının zamanlamasında gizli. Ukrayna cephede gerilediği, Batılı müttefiklerinin yardım etmekten yorulduğu, toplumda bedeli toprak kaybı olsa bile Rusya ile barış anlaşması yapmak isteyenlerin sayısının arttığı bir dönemde saldırıya geçti.

Bu açıdan bakıldığında strateji ne olursa olsun, taktik açıdan başarıya ulaşıldığını varsaymak mümkün. Diğer yandan, savaşın tümüyle kontrolü altında devam ettiğini ileri süren Rus tezi de boşa çıkmış oluyor.

Böylece, köşeye sıkışan Ukrayna’nın istemediği bir barış anlaşmasını çok yakında imzalamak zorunda kalacağı ve savaşın bitmesinin an meselesi olduğunu düşünenler de haksız çıktı.

Fotoğraf: Ukrayna Devlet Başkanlığı

İlgili haber:

https://medyagunlugu.com/putinin-cani-sikildi/

 

EtiketlendiRusya
Bu yazıyı paylaşın
Facebook Email Bağlantıyı Kopyala Print
Önceki Makale Toplum psikolojisi ve enflasyon
Sonraki Makale Moda, sanat, lezzet

Medya Günlüğü
bağımsız medya eleştiri ve fikir sitesi!

Medya Günlüğü, Türkiye'nin gündemini dakika dakika izleyen bir haber sitesinden çok medya eleştirisine ve fikir yazılarına öncelik veren bir sitedir.
Medya Günlüğü, bağımsızlığını göstermek amacıyla reklam almama kararını kuruluşundan bu yana ödünsüz uyguluyor.
FacebookBeğen
XTakip et
InstagramTakip et
BlueskyTakip et

Bunları da beğenebilirsiniz...

Mehmet Şüküroğlu çiziyor

Mehmet Şüküroğlu
15 Haziran 2025
GünlükManşet

“Putin’in kızı” Paris’i karıştırdı

Medya Günlüğü
15 Haziran 2025
GünlükManşet

“Hedef” odaklı istihbarat

Medya Günlüğü
15 Haziran 2025
GünlükManşet

Türkiye’yi sarsan 2 gün

Medya Günlüğü
15 Haziran 2025
Medya Günlüğü
Facebook X-twitter Instagram Cloud

Hakkımızda

Medya Günlüğü: Medya eleştirisine odaklanan, özel habere ve söyleşilere önem veren, medyanın ve gazetecilerin sorunlarını ve geleceğini tartışmak isteyenlere kapısı açık, kâr amacı taşımayan bir site.

Kategoriler
  • MG Özel
  • Günlük
  • Köşe Yazıları
  • Serbest Kürsü
  • Beyaz Önlük
Gerekli Linkler
  • İletişim
  • Hakkımızda
  • Telif Hakkı
  • Gizlilik Sözleşmesi

© 2025 Medya Günlüğü.
Her Hakkı Saklıdır.
Webmaster : Turan Mustak

Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?