Fuad Safarov, Moskova
Rusya’nın önde gelen mobilya markalarından “Mr. Doors”un kurucusu ve sahibi ünlü iş insanı Maksim Valetski, Türkiye’de iş yapma kültürünün çağın gerisinde kaldığını, ayrıca siyasetle ekonominin iç içe geçmesinin büyük sorun oluşturduğunu söyledi.
Forbes Talk kanalına konuşan Valetski açıklamaları sırasında Türkiye’deki ekonomik faaliyetlerine de değindi. Valetski, “Asıl sorun liderin talimatlarını uygulayan bir merkez bankası olması. Sürekli dans eden bir lira, sürekli enflasyon, karşılıksız parayla pompalanan bir ekonomi ve gerçeklikle hiçbir ilgisi olmayan faiz oranları…” dedi.
Valetski, Türkiye’deki iş yapma kültürünü ve alışkanlıklarını ise şöyle eleştirdi:
“Biz Rusya’da kelimenin tam anlamıyla şımardık ama bunu olumlu anlamda söylüyorum. Çünkü Rusya, iş kültürü ve yönetimi açısından son 20 yılda harika bir sıçrama yaptı. Herkes örgütlü, herkes yükümlülüklerini yerine getiriyor. Türk ortaklarımıza saygım sonsuz ama bizden 20 yıl gerideler. İş kültürü olarak biz 20 yıl önce neredeysek onlar hâlâ orada. Aslında bu durumu onlar da kabul ediyor. Son teslim tarihi gibi kavramların kendileri için geçerli olmadığını dürüst şekilde itiraf ediyorlar, öz eleştiri yapıyorlar. Diğer yandan, teknolojileri iyi, altyapıları iyi, fabrikaları iyi, ürünler de kalite olarak iyi. Adamların her şeyi var ama organizasyonları berbat. Sovyetler Birliği döneminde bir işi yaptırmak için mutlaka takip etmek gerekirdi. Tıpkı o zamanlar gibi şimdi benim adamlarım da Türkiye’deki fabrikalarda işin başında duruyor, her şeyi adım adım takip ediyor.”
Valetski, uluslararası bir şirket için Türkiye’de büyük bir sipariş aldıklarını belirterek, “Yarısını kendimiz yapıyoruz. Yaptırımlardan sonra diğer Rus tedarikçilerden almamız gerekenleri ise Türklerden alıyoruz. Ayrıca, orada her şeyi bir arada topladığımız ve ihtiyacımız olan yere gönderdiğimiz bir lojistik merkez kuruyoruz” dedi.
1996 yılında kurulan “Mr. Doors” ev, ofis ve otel mobilyaları üretiyor ve Rus piyasasında uzun süredir en önemli oyuncular arasında yer alıyor.
“Aşırı süslü”
Ukrayna krizinin ardından Batılı ülkelerin Rusya’ya hemen hemen her alanda yaptırımlar uygulamaya başlaması ve özellikle İKEA’nın çekilmesi üzerine Türk mobilyacıların pazardaki konumlarını güçlendirme fırsatı doğdu. Ancak Valetski, bu ay başlarında İzvestiya gazetesine yaptığı açıklamada, “Rus tüketiciler Avrupa tarzı minimalist, modern ve gösterişsiz mobilyalara alıştı. Türk mobilyalarını ise aşırı süslü ve cüretkar buluyor” demişti.
Geçen yıl Rusya’ya 40 milyon dolarlık ihracat yapan, bu yıl ilk altı ayda 65 milyon doları yakalayan Türk mobilyacılar 2022 sonunda 100 milyon dolara ulaşmayı hedefliyor.