Fuad Safarov, Moskova
Moskova’da yayınlanan İzvestiya gazetesi, Türkiye’de gelecek yıl yapılması planlanan cumhurbaşkanlığı seçimlerini ve olası bir iktidar değişikliğinin iki ülke ilişkilerine yansımalarını mercek altına aldı.
Rusya Bilimler Akademisi Sosyal Bilimler Enstitüsü uzmanı Alina Sbitneva gazeteye yaptığı açıklamada, artan enflasyon ve işsizlik ortamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve partisi AKP’ye desteğin hızla düştüğünü söyledi. AKP’nin 2000’li yıllardaki ekonomik başarılarını günümüzde tekrarlamasının mümkün olmadığını savunan Sbitneva, Cumhur İttifakı’na karşı 6 partiyi birleştiren Millet İttifakı’nın giderek güçlendiğini belirtti.
Erdoğan’ın ekonomik durumu bir şekilde kendi lehine düzeltmeyi umduğunu söyleyen Sbitneva, “Ancak ekonomik durumun birçok parametrede sistematik bozulmasını görüyoruz. Erken seçim ihtimali göz ardı edilemez ama aynı zamanda düşük bir olasılık. Çünkü Erdoğan’ın her yönden farklı zaferlere ihtiyacı var” dedi.
Dış politikadaki başarılara örnek olarak tahıl anlaşmasını gösteren ve Türkiye’nin Suriyeli muhaliflerle iktidarı uzlaştırmaya çalıştığını hatırlatan Sbitneva, ekonomik krizi çözmenin ise iktidarın en zorlu görevi olduğunu söyledi. Erdoğan’ın Rusya ile ilişkilerinin iyi olduğunu belirten Sbitneva, “Türkiye’de şu anda genel anlamda öngörülemez bir durum var. Erdoğan’ın yerine teorik olarak yakında yeni bir liderin geçebileceğini göz önünde bulundurarak diğer Türk siyasi güçlerle kademeli olarak temaslar kurmanın iyi olacağına inanıyorum” dedi.
Gazeteye konuşan Şark uzmanı Andrey Ontikov, muhalefetin iktidara gelmesi halinde Moskova-Ankara ilişkilerinin değişeceğini savundu. Ontikov, iki ülke arasında bazı konularda farklı görüşlere rağmen Erdoğan döneminde Türkiye ve Rusya’nın çok yapıcı ilişkiler geliştirebildiğini söyledi ve “Bir tırmanış veya gerginlik ortaya çıktığında taraflar masaya oturup tartışıyor ve iki ülkenin çıkarlarını dikkate alacak ortak paydada buluşuyor” diye konuştu.
Gazetenin konuştuğu Türk diplomasi çevrelere yakın bir kaynak ise, erken seçimi muhalefetin istediğini belirterek, “Ancak Erdoğan’ın ekonomi uzmanları durumun 2023’ün başlarında düzelmeye başlayacağını tahmin ediyor. Böylece iktidardaki AKP, Cumhurbaşkanı ile daha olumlu koşullarda sandık başına gidebilecek” dedi.
Resmi Rossiya-1 kanalının canlı yayın programında konuşan Rusya Komünist Partisi Başkan Birinci Yardımcısı Milletvekili Yuri Afonin de, Türk muhalefetinin Rusya’ya karşı mevcut iktidardan çok daha agresif olduğunu öne sürdü ve “Seçimlerin arifesinde Erdoğan’ın bazı dış politika başarılarına ihtiyacı var, özellikle kendisini gerçekten bir arabulucu olarak göstermek istiyor” değerlendirmesinde bulundu.
NSN radyosuna konuşan Orta Asya uzmanı Semyon Bagdasarov ise, “Diyelim ki CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu iktidara geldi. Biz onlarla hiç temasa geçmezsek bize karşı tutumları ne olur” diye sordu.