Çarşamba, 11 Haz 2025
  • My Feed
  • My Interests
  • My Saves
  • History
  • Blog
Subscribe
Medya Günlüğü
  • Ana Sayfa
  • Yazarlar
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • 🔥
  • MG Özel
  • Günlük
  • Serbest Kürsü
  • Köşe Yazıları
  • Beyaz Önlük
  • Mentor
Font ResizerAa
Medya GünlüğüMedya Günlüğü
  • MG Özel
  • Günlük
  • Serbest Kürsü
  • Köşe Yazıları
  • Beyaz Önlük
  • Mentor
Ara
  • Anasayfa
  • Yazarlar
  • Hakkımızda
  • İletişim
Bizi takip edin
© 2025 Medya Günlüğü. Her Hakkı Saklıdır.
Webmaster : Turan Mustak.
Günlük

Sputnik’te grev kararı asıldı

Medya Günlüğü
Son güncelleme: 24 Temmuz 2023 13:48
Medya Günlüğü
Paylaş
Paylaş

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Rossiya Segodnya Uluslararası Haber Ajansı (Sputnik) Türkiye işvereni ile sürdürdüğü toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine grev kararını ajansın İstanbul ve Ankara’daki bürolarına astı.

Sendika tarafından yapılan “Sputnik işverenine son çağrı” başlıklı açıklama şöyle:

“24 Temmuz Türkiye’de gazeteciler için önemli bir gün: 1908 yılında sansür memurlarını matbaalardan kovarak, sansüre hayır dediğimiz gün. Bugün sansürün kaldırılışının 115. yıl dönümü.

Ancak böylesi bir günde ülkemizdeki basın özgürlüğü ihlâllerini konuşmamız gerekirken, maalesef çalışanlarının en temel haklarını görmezden gelen, Türkiye hukukunu tanımayan işverenleri konuşuyoruz.

Türkiye ağır bir ekonomik kriz ile karşı karşıya. Hemen her gün temel tüketim maddelerine gelen zamlar çalışanların hayatını zorlaştırıyor. Ev kirasından ekmeğe, doğalgazdan peynire, benzinden yumurtaya gelen yüzde 200-300 oranındaki zamlarla paramız pul oldu. Aldığımız ücretle ayın ortasını getirdiğimiz günlerden ay başında borçları bile kapatamadığımız günlere döndük.

Ekonomik olarak bu kadar sıkıntı yaşadığımız bu dönemde aynı tempoda çalışmaya devam ediyor hatta daha iyi işler yapmaya çalışıyoruz. Ancak insanca yaşanacak bir ücret talep ettiğimizde yüzümüze kapılar kapanıyor, işten atılmakla tehdit ediliyoruz.

İşte bu yüzden; geçtiğimiz şubat ayında toplu iş sözleşmesi müzakerelerine başladığımız Sputnik’te bugün grev kararımızı asıyoruz.

Tüm çözüm odaklı yaklaşımlarımıza, üyelerimizin hak ettiğinin dışında bir talepte bulunmamamıza rağmen maalesef işveren tarafından aynı iyi niyeti göremedik. Sputnik işvereni ile yaptığımız dokuz müzakere toplantısının ardından üyelerimize ‘şu kadar zam teklif edildi’ diyemiyoruz. Çünkü masada uzlaşmak yerine işyerinde sendikal baskılara başladılar. Küçülmeye giderek 20 kişinin işine son vereceklerini söylediler.

Sendika üyelerine istifa etmeleri yönünde baskı yaptılar. “Biz sizinle iyi anlaşıyoruz ama üçüncü kişileri aradan çıkartalım” dediler.

Sputnik işvereni, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 51, 52 ve 53. Maddelerini ihlâl etmektedir. Çalışanların sendika hakkına saygı göstermeyerek Anayasamızı çiğneyebileceğini düşünenler büyük bir yanılgı içerisindedir. Çalışanların sendikaya üye olmaları da toplu iş sözleşmesi imzalamaları da anayasal güvence altındadır. Bugün İstanbul ve Ankara’dan sesleniyoruz; sendika hakkımıza saygı gösterin, suç işlemeyin. Bir an önce, yıllardır büyük bir fedakârlık gösteren çalışanlarınızın taleplerine kulak verin.

Türkiye’de yıllık enflasyon yüzde 100’ün üzerinde, asgari ücrete son bir yıl içinde yüzde 107 zam geldi, kamu işçilerine 6 ay için yapılan zam oranı yüzde 100’ü geçti.

Üyelerimizin haklı taleplerini karşılayın ve bu süreci grev uygulamasına başlamadan önce bitirin. Yeniden çalışma barışını sağlayın ve üyelerimizi geçim kaygısından uzaklaştırın.

Bugün sadece grev kararını asıyoruz ancak taleplerimize kısa sürede olumlu bir yanıt verilmediği takdirde fiili grev uygulamasına gecikmeden başlayacağımızı tüm kamuoyuna ilân ediyoruz.”

“Yeniden yapılanma”

Sputnik Türkiye tarafından grev kararının hemen ardından ‘yeniden yapılanmaya’ gidildiği açıklandı. Söz konusu açıklamada “Personel değişikliklerini de öngören bu yeniden yapılandırma süreci, ajansın çalışmalarını daha verimli hale getirip Türk medyasındaki istikrarlı konumunu korumasına imkan verecek” ifadelerine yer verildi.

(Cumhuriyet)

Fotoğraf: TGS

EtiketlendiMedyaRusya
Bu yazıyı paylaşın
Facebook Email Bağlantıyı Kopyala Print
Önceki Makale İnsafsız abartma trajedisi
Sonraki Makale Basın Özgürlüğü Ödülleri

Medya Günlüğü
bağımsız medya eleştiri ve fikir sitesi!

Medya Günlüğü, Türkiye'nin gündemini dakika dakika izleyen bir haber sitesinden çok medya eleştirisine ve fikir yazılarına öncelik veren bir sitedir.
Medya Günlüğü, bağımsızlığını göstermek amacıyla reklam almama kararını kuruluşundan bu yana ödünsüz uyguluyor.
FacebookBeğen
XTakip et
InstagramTakip et
BlueskyTakip et

Bunları da beğenebilirsiniz...

GünlükManşet

Ümit Özdağ’ın portresi

Medya Günlüğü
11 Haziran 2025
GünlükManşet

Halk TV’ye kayyım iddiası

Medya Günlüğü
11 Haziran 2025
GünlükManşet

Gazetelerden seçme yazılar

Medya Günlüğü
11 Haziran 2025
EditörGünlük

Cenevre Sözleşmesi paramparça

Medya Günlüğü
11 Haziran 2025
Medya Günlüğü
Facebook X-twitter Instagram Cloud

Hakkımızda

Medya Günlüğü: Medya eleştirisine odaklanan, özel habere ve söyleşilere önem veren, medyanın ve gazetecilerin sorunlarını ve geleceğini tartışmak isteyenlere kapısı açık, kâr amacı taşımayan bir site.

Kategoriler
  • MG Özel
  • Günlük
  • Köşe Yazıları
  • Serbest Kürsü
  • Beyaz Önlük
Gerekli Linkler
  • İletişim
  • Hakkımızda
  • Telif Hakkı
  • Gizlilik Sözleşmesi

© 2025 Medya Günlüğü.
Her Hakkı Saklıdır.
Webmaster : Turan Mustak

Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?