Home Köşe Yazıları Namık Kemal fıkraları üzerine

Namık Kemal fıkraları üzerine

0

“Vatan ve hürriyet şairi” Namık Kemal’in vefatının üzerinden yaklaşık 135 yıl geçti. 21 Aralık 1840 yılında Tekirdağ’da doğan şair 2 Aralık 1888’de Sakız Adası’nda öldü.

Namık Kemal Türk milliyetçiliğinin öncülerinden, Genç Osmanlı hareketi mensubu, gazeteci, devlet adamı, ünlü yazar ve şairdir. Özellikle “İntibah” isimli romanı ve “Vatan Yahut Silistre” isimli tiyatro oyunu ile tanınır. Asıl adı Mehmed Kemal’dir.

Gelin bugün size ünlü şairin adının haksız yere geçtiği, Namık Kemal fıkralarının nasıl ortaya çıktığını anlatayım… Belki birçoğunuz “Vatan Şairi” olarak bilinen Namık Kemal adının geçtiği belden aşağı +18 fıkralara anlam veremez. Bu fıkralara neden Namık Kemal adının bulaştığını bilenler mutlaka vardır da bilmeyenler için bir kez daha anlatalım.

Öyle ya hayatı sürgünlerde geçmiş, vatan ve hürriyet uğruna verdiği mücadeleler sonucu zindanlarda yatmış ve genç yaşta hayatını kaybetmiş bu değerli yazarın adı nasıl oluyor da kırmızı noktalı fıkralarda geçiyor.

Şimdi bazıları “ateş olmayan yerden duman çıkmaz, yapmıştır mutlaka bir şeyler , o yüzden anlatılmıştır onca fıkra” diye düşünebilir.

Ama öyle değil. Osmanlılar zamanında da elbet komik +18 fıkralar anlatılırmış. Bu fıkralar anlatılırken bir isim kullanmak yerine fıkralar “adamın biri” diye başlar, öyle anlatılırmış. O yıllarda günümüz Türkçesinden farklı olarak Osmanlıcada aynı anlama gelen “nam-ı kemal” tamlaması kullanılırmış. Gel zaman git zaman bu tamlama gerçek anlamından uzaklaşarak, anlatanların ve dinleyenlerin belleğine “Namık Kemal” olarak yerleşmiş.

Anlayacağınız, bizim yıllarca Namık Kemal adlı ünlü yazarımıza ait olarak bildiğimiz ya da bir şekilde adının kullanıldığını sandığımız fıkralar, aslında “adamın biri” fıkralarından başka bir şey değildir.

Olur da bundan sonra biri size bir Namık Kemal fıkrası anlatır ya da bir yerlerde okursanız bunları aklınızdan çıkarmayın.

İlhan İlmenöz

Yaşama ve olaylara, bardağın dolu tarafından bakmayı ilke edinmiş tarihçi eskisi... Doğayı, denizi, gezip görmeyi, okumayı ve öğrenmeyi çok seven gerçek bir hayvansever... Müzik, spor ve yabancı dizi tutkunu İzmir aşığı... Aklına ne gelirse, özgürce, hiçbir kişi, kurum ve ideolojiye bağımlı olmadan yazmayı seven bir amatör...

Exit mobile version