Salı, 14 Tem 2026
  • My Feed
  • My Interests
  • My Saves
  • History
  • Blog
Subscribe
Medya Günlüğü
  • Ana Sayfa
  • Yazarlar
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • 🔥
  • MG Özel
  • Günlük
  • Serbest Kürsü
  • Köşe Yazıları
  • Beyaz Önlük
  • Mentor
Font ResizerAa
Medya GünlüğüMedya Günlüğü
  • MG Özel
  • Günlük
  • Serbest Kürsü
  • Köşe Yazıları
  • Beyaz Önlük
  • Mentor
Ara
  • Anasayfa
  • Yazarlar
  • Hakkımızda
  • İletişim
Bizi takip edin
© 2026 Medya Günlüğü. Her Hakkı Saklıdır.
Webmaster : Turan Mustak.
Serbest Kürsü

Lübnan tazminat istiyor

Özer Arslanpay
Son güncelleme: 30 Haziran 2026 19:30
Özer Arslanpay
Paylaş
Paylaş

Hristiyan Lübnan Güçleri Partisi çizgisindeki milletvekilleri Başbakan Navaf Selam’a dilekçe vererek İran’dan savaş tazminatı talep edilmesini istedi.

Mart 2026’da düzenlenen “Maarab 3-Lübnan’ı Kurtarma Konferansı”nın sonuç bildirgesinde, İran ve İran destekli yapıların Lübnan’ı bölgesel savaşlara sürüklediği ve savaşın yol açtığı yıkımın sorumlularının hesap vermesi gerektiği belirtilmişti. Bildirgede ayrıca hükümete, savaş zararlarını belgeleyerek İran’dan tazminat talep etme çağrısı yapılmıştı. Şimdi ise konferansın takip komitesi, bu talebi resmen hükümetin gündemine taşıdı.

Başbakanlığa sunulan dilekçede hükümetten şu adımların atılması istendi:

  • Savaşın neden olduğu tüm insani, ekonomik, mali ve çevresel zararların ulusal ölçekte belgelenmesi,
  • Uluslararası standartlara uygun kapsamlı bir zarar dosyası hazırlanması,
  • İran’ın sorumluluğuna ilişkin hukuki ve diplomatik dosya oluşturulması,
  • Uzmanlardan oluşacak yüksek düzeyli bir ulusal komisyon kurulması,
  • Uluslararası Adalet Divanı dahil olmak üzere hukuki süreçlerin başlatılması,
  • Dondurulmuş İran varlıkları konusunda ABD ve ilgili ülkelerle diplomatik temas yürütülmesi,
  • Lübnan’ın gelecekte oluşabilecek uluslararası tazminat mekanizmalarına dahil edilmesi.

Bu maddeler incelendiğinde girişimin yalnızca sembolik olmadığı, aksine uluslararası hukuk ve diplomasi zeminine oturtulmaya çalışıldığı görülüyor.

Neden şimdi?

Girişimin zamanlaması dikkat çekici.

Haziran 2026’da ortaya çıkan ABD-İran mutabakatı görüşmelerinde Lübnan’ın güvenliği ve savaş zararlarının telafisi konuları da gündeme gelmiş ve İranlı yetkililer savaş kayıplarına ilişkin tazminat meselesinin müzakere başlıklarından biri olduğunu doğrulamıştı. Ancak henüz yeni talebe ilişkin Tahran’dan bir açıklama gelmedi

Ayrıca Cumhurbaşkanı Joseph Aoun da ABD-İran mutabakatında Lübnan’ın istikrarı ve güvenliğinin bölgesel düzenlemelerin parçası olarak kabul edildiğini açıklamıştı.

Anlaşılan o ki Maarab cephesindeki siyasi aktörler, uluslararası konjonktürün bu talep için uygun hale geldiğini düşündüklerini gösteriyor.

Uluslararası hukuk açısından bunun örnekleri bulunuyor. Ancak süreç son derece karmaşık. Öncelikle zarar ile sorumlu tutulan devlet arasındaki bağın hukuken kanıtlanması gerekiyor. Daha sonra Uluslararası Adalet Divanı veya özel uluslararası mekanizmalar devreye girebiliyor.

Beyrut açısından en büyük sorun, savaşın doğrudan İran ile Lübnan arasında yaşanmamış olması. Dolayısıyla talep sahiplerinin İran’ın Hizbullah üzerindeki etkisini ve savaşın ortaya çıkmasındaki sorumluluğunu uluslararası hukuk düzeyinde ispatlamaları gerekecek.

Başbakanlığa sunulan dilekçe bugün için yalnızca bir talep niteliğinde olabilir. Ancak kabul edilmesi halinde Lübnan tarihinde ilk kez İran’a yönelik resmi bir devlet tazminat dosyasının hazırlanmasının önü açılabilir.

Bu nedenle söz konusu girişim, Lübnan’ın savaş sonrası dönemde egemenlik, hesap verebilirlik ve uluslararası hukuk ekseninde şekillenen yeni mücadelesinin işaretlerinden biri olarak değerlendiriliyor.

***

Medya Günlüğü sosyal medya hesapları:

X

Bluesky

Facebook

Instagram

EtiketlendiFutbol
Bu yazıyı paylaşın
Facebook Email Bağlantıyı Kopyala Print
YazanÖzer Arslanpay
Takip et:
18 yıldır gazetecilik mesleğini sürdürüyor. "Dış Politika Sorunları Bağlamında Azerbaycan Kamu Diplomasisinin Değerlendirilmesi" başlıklı yüksek lisans teziyle uluslararası ilişkiler alanında akademik uzmanlık kazanmıştır. Akademik çalışmaları çerçevesinde yayımlanan ilk bilimsel makalesi “Azerbaycan-Hindistan İlişkileri”, bu alanda yapılan öncü nitelikteki çalışmalardan biridir. Gazetecilik kariyeri boyunca çok sayıda gazete yazısına imza atan Arslanpay, hem akademik hem de medya alanındaki üretimlerine devam etmekte, ulusal ve uluslararası düzeyde kamu diplomasisi, dış politika ve Türk dünyası üzerine içerikler üretmektedir. Özer Arslanpay bekardır. İngilizce, Rusça bilmektedir.
Önceki Makale Deniz Göktaş’ın portresi
Sonraki Makale Kapitalizm krizlerle nasıl büyüyor?

Medya Günlüğü
bağımsız medya eleştiri ve fikir sitesi!

Medya Günlüğü, Türkiye'nin gündemini dakika dakika izleyen bir haber sitesinden çok medya eleştirisine ve fikir yazılarına öncelik veren bir sitedir.
Medya Günlüğü, bağımsızlığını göstermek amacıyla reklam almama kararını kuruluşundan bu yana ödünsüz uyguluyor.
FacebookBeğen
XTakip et
InstagramTakip et
BlueskyTakip et

Bunları da beğenebilirsiniz...

ManşetSerbest Kürsü

Avrupa’ya yeni köprüler kurmak

Gürsel Demirok
14 Temmuz 2026
ManşetSerbest Kürsü

Ferrarilerle verilen mesajın devamı nerede?

Mustafa Böğürcü
14 Temmuz 2026
Serbest Kürsü

Çocuğa güvenmek gerek

Olga Ocaklı
12 Temmuz 2026
Serbest Kürsü

Levent’teki mahallemizden anılar (3)

Alper Eliçin
12 Temmuz 2026
Medya Günlüğü
Facebook X-twitter Instagram Cloud

Hakkımızda

Medya Günlüğü: Medya eleştirisine odaklanan, özel habere ve söyleşilere önem veren, medyanın ve gazetecilerin sorunlarını ve geleceğini tartışmak isteyenlere kapısı açık, kâr amacı taşımayan bir site.

Kategoriler
  • MG Özel
  • Günlük
  • Köşe Yazıları
  • Serbest Kürsü
  • Beyaz Önlük
Gerekli Linkler
  • İletişim
  • Hakkımızda
  • Telif Hakkı
  • Gizlilik Sözleşmesi

© 2025 Medya Günlüğü.
Her Hakkı Saklıdır.
Webmaster : Turan Mustak

Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?