Fuad Safarov, Moskova
Rus Kommersant gazetesi dış politika yazarı Dmitri Drize, son dönemde Rusya ve ABD arasındaki karşılıklı “nükleer tehdit” açıklamaları için, “Tek olumlu olan iletişim kanalının varlığını sürdürmesi” dedi.
Kommersant Radyosu’nda gelişmeleri yorumlayan Drize, nükleer riskin artmaya devam ettiğine dikkat çekti. Nükleer meselenin güçlü bir şekilde gündemde olduğunu belirten Drize, “Ama diğer yandan nasıl feci sonuçlar yaşanabileceğini tartışmak için bir fırsat da ortaya çıktı. Nükleer bir kıyametin hâlâ olası olmadığı görülüyor ama tabii yine de bu konuda rahatlamamak lazım” dedi.
Rusya ve Amerika arasında iletişim kanalının açık olmasının önemine vurgu yapan Drize, “Olumlu olan tek şey, Rusya ile Amerika arasında bir iletişim kanalının varlığı. Yani hâlâ birbirimizi duymak için bir fırsat var” diye konuştu.
Kommersant gazetesi yazarı Yelena Çernenko’ya göre ise, Rusya ve ABD arasındaki üst düzey temaslar sürüyor. Rusya’nın Ukrayna’daki özel operasyonunun başlamasından bu yana, iki ülke üst düzey temsilcileri arasında kamuoyuna açık ilişkilerin neredeyse tamamen kesildiğini belirten Çernenko, tarafların karşılıklı iş birliğini halka açık olmayan şekilde devam ettirdiğini söyledi.
Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov’un, “Çalışmalar devam ediyor… Telefon bağlantıları, not alışverişleri, kişisel mektuplar, elçilikler aracılığıyla yapılan bağlantılar, bunların hepsi korunuyor ve bu devam edecek” sözlerine atıfta bulunan Çernenko, Rusya ve ABD arasındaki resmi olmayan düzeyde temasların sürdüğünü belirtti.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yaptığı açıklamada, Moskova’ya nükleer şantajda bulunanları uyararak “rüzgar gülünün tersine dönebileceğini” söylemiş, ülkeyi ve halkı korumak için her türlü aracı kullanabilecekleri mesajını vermişti.
CBS televizyonuna konuşan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ise, Rusya’ya “nükleer silahlar hakkında boşboğazlık etmeyi bırak” mesajı gönderdiklerini açıklamıştı.
Ardından da Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitriy Medvedev, “Rusya’ya katılan bölgeleri savunmak için nükleer dahil her Rus silahı kullanılabilir.. Rusya’ya yönelik tehdit, belirlenen tehlike sınırını aşarsa, yanıt vermek zorunda kalacağız. Kimseden izin istemeden, fazla istişare etmeden. Bu kesinlikle bir blöf değil” demişti.
İlgili yazı: https://medyagunlugu.com/haber/putin-blof-yapmiyor-52377