15.8 C
İstanbul
29 Mart 24, Cuma
spot_img

Hangi teknolojiler kullanıldı?

Avatar filminin dört bölümlük devam serisinin ilk filmi olan Avatar: Suyun Yolu 16 Aralık’ta izleyicilerle buluştu.

2009 yılında vizyona giren Avatar, Türkiye’de ve dünya genelinde en fazla izlenen filmler arasında yer almıştı.

Avatar filminin yazarı ve yönetmeni David Cameron, filmi hayata geçirmek için CGI yani bilgisayarlar tarafından üretilen görüntü teknolojisinin yeterince gelişmesi için on yıla yakın bekledi. CGI teknolojisi günümüzde sinema filmlerinde ve video oyunlarda sıkça kullanılıyor.

Avatar filminde insan hareketlerinin üç boyutlu bir sanal dünyaya aktarılması için hareket yakalama (motion capture) isimli bir teknoloji kullanılıyor. Oyuncuların ve sahnedeki diğer aksesuarların üzerinde bulunan yansıtıcı özellikteki noktalar sayesinde, sahneye bir ağ oluşturacak şekilde yerleştirilen çok sayıda kamera noktaların hareketini kaydedebiliyor. Kameralar aracılığıyla kaydedilen bu hareketler bilgisayarlar tarafından dijital ortama aktarılıyor.

Cameron ve ekibi Avatar: Suyun Yolu filminde yapay zekâ algoritmalarından kameralara birçok yenilikçi teknoloji kullandı. Örneğin suyun altında ve üstünde kameralar tarafından kaydedilen ve hareket yakalama teknolojisi kullanılarak oluşturulan görüntüler, yeni geliştirilen yapay zekâ algoritması tarafından tek bir sanal görüntü oluşturacak şekilde birleştirildi.

13 yıl aradan sonra vizyona giren Avatar’ın devam filmi olan Avatar: Suyun Yolu’nda ilk filmdeki ana karakterlerin çoğu yer alıyor. Ancak yaşları daha ileri ve çocukları var. Şimdiden iyi seyirler!

(Dr. Tuba Sarıgül, bilimgenc.tubitak.gov.tr)

Kaynaklar:

https://www.theverge.com/23473033/avatar-way-of-water-trailer-technology-james-cameron

https://www.popsci.com/technology/article/2009-12/feature-3-d-revolution/

Medya Günlüğü

Medya eleştirisine odaklanan, özel habere ve söyleşilere önem veren, dilediği konuda özgürce yazmak isteyenlere kapısı açık, kâr amacı taşımayan bir site.

Medya Günlüğü
Medya eleştirisine odaklanan, özel habere ve söyleşilere önem veren, dilediği konuda özgürce yazmak isteyenlere kapısı açık, kâr amacı taşımayan bir site.

İlginizi Çekebilir

4,757BeğenenlerBeğen
666TakipçilerTakip Et
11,281TakipçilerTakip Et

Popüler İçerikler