Cumartesi, 5 Tem 2025
  • My Feed
  • My Interests
  • My Saves
  • History
  • Blog
Subscribe
Medya Günlüğü
  • Ana Sayfa
  • Yazarlar
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • 🔥
  • MG Özel
  • Günlük
  • Serbest Kürsü
  • Köşe Yazıları
  • Beyaz Önlük
  • Mentor
Font ResizerAa
Medya GünlüğüMedya Günlüğü
  • MG Özel
  • Günlük
  • Serbest Kürsü
  • Köşe Yazıları
  • Beyaz Önlük
  • Mentor
Ara
  • Anasayfa
  • Yazarlar
  • Hakkımızda
  • İletişim
Bizi takip edin
© 2025 Medya Günlüğü. Her Hakkı Saklıdır.
Webmaster : Turan Mustak.
Serbest Kürsü

Gazze’de ateşkes umudu: Lysistrata

Osman Şenkul
Son güncelleme: 12 Ağustos 2024 00:18
Osman Şenkul
Paylaş
Paylaş

Ünlü Yunan komedya yazarı Aristophanes’in (M.Ö. 445-386), ilk kez günümüzden 2,435 yıl önce M.Ö. 411 baharında sahnelendiği düşünülen ünlü oyunu Lysistrata, aynı zamanda “tiyatro tarihinin ilk savaş karşıtı oyunlarından birisi” olarak kabul edilir.

Atina ile Sparta arasındaki “bitmek bilmeyen” savaşın son yıllarında yazılan oyun, erkeklerinin savaştan dönmelerini beklemekten usanan kadınların harekete geçerek, savaşa son verme kararı almalarıyla gelişen olayları konu alır.

İki kadim komşu Sparta ve Atina’nın arasındaki usandıran savaş, Yunanistan’a yıkımdan başka bir şey getirmediği gibi, aynı zamanda, uygarlığın beşiği olan bu büyük ülkeyi, ezeli düşmanları Perslerin saldırılarına da açık hale getiriyordu. Böylesi zorlu günlerin en büyük yüklenicileri de kuşkusuz kadınlar ve çocuklarıydı; bu nedenle savaşa ilk başkaldıranlar da, doğal olarak kadınlardı. Kadınların bu başkaldırı hareketine öncülük eden de Atinalı Lysistrata oldu.

Erkekler yaşadıkları kentlere yıkımdan başka hiçbir etkisi olmayan savaşa son vermeyi başaramayınca, kendisi gibi, savaşın tüm ağırlığını yüklenmeye zorlanan kadınların harekete geçip, barışı zorlamaları gerektiğini düşünüp, barış için ilk adımları atan Lysistrata, önceleri ulaştığı her kadına, erkeklerin kendileri ve çocuklarının omuzları üzerine yükledikleri bu yıkıcı savaşı bitirmeleri gerektiğini ve bunu başarabileceklerini anlattı. Lysistrata’nın bu çabaları kadınlar arasında hızla yayıldı ve tüm kadınlar barış için başkaldırıya katılacaklarını haykırdılar.

Savaşın tüm ağırlığıyla üzerlerine çöktüğü kentlerdeki eşler ve anneler, “barış” hareketine önderlik yapan Atinalı Lysistrata’nın çevresinde bir araya geldiler. Kadınlar kentlerinde yaşamı altüst eden savaştan kurtulup, barışı sağlamak için öncelikle grev yapmaya karar verdiler. Elbette, bu tipik bir iş bırakma değildi; karar gereği tüm kadınlar, hep birlikte aldıkları kararı uygulamak için, ilk adım olarak, kocalarıyla hiçbir romantik ilişkide bulunmayacaklar ve aynı yatakları paylaşmayacaklardı.

Lysistrata’nın bir araya topladığı kadınlar arasında, Atinalı erkeklerin savaştığı Sparta’dan, aralarında Lampito’nun da bulunduğu çok sayıda kadın da vardı. Böylece, erkekleri savaşan Atinalı ve Spartalı kadınlar, savaşa karşı büyük bir birlik oluşturmuşlardı; artık önlerinde, erkekler dahil hiçbir güç duramazdı.

Spartalı kadınlar kendi yurtlarına dönerek, Spartalı erkeklere savaşın ne kadar kötü bir şey olduğunu anlatıp, onları barış için ikna etmeye çalışırken, Lysistrata ve Atinalı kadınlar, Atina hazinesinin evi olan Akropolis’i işgal ederek, savaşı finanse etmek için gereken paraya erişimi de kontrol altına alarak, Atina’nın savaş gücünü hep birlikte çökerttiler.

Böylece, Atinalı savaşçı erkekler gibi, benzer sıkıntıları Spartalı hemcinsleri de çekiyordu. Çok geçmeden, Sparta’dan Atina’ya gelen bir ulak, ülkesinin barış istediğini bildirdi ve bunu iki taraf arasında bir barış görüşmesi izledi. Lysistrata’nın da görüşmelere katılıp, uzlaşı için iki tarafı uyarmasının da etkisiyle barış sağlandı. Atinalılar ve Spartalılar, bu önemli barışı Akropolis’te buluşarak büyük bir şölenle hep birlikte kutladılar.

Bugünlerde, hem de Atina-Sparta savaşlarının yaşandığı coğrafyadan pek de uzak olmayan bir yerde, İsrail-Filistin-İran ekseninde çalınan savaş tamtamları, tarihin bu ilk önemli barış anlaşmasındaki kadının rolünü anımsatıyor. Hamas’ın 7 Ekim saldırılarının ardından patlayan savaş, herkesi etkiliyorsa da, asıl olarak çocukları ve onların annelerini perişan ediyor; ancak, ne Filistinli annelerin ne de İsrailli esirlerin annelerinin sesini, haykırışlarını duyan var maalesef.

Ancak, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ve Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Thani’ni, İsrail ve Hamas’a yaptıkları ortak çağrıya ilk ciddi desteğin Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’den gelmesi, Lysistrata’nın büyük çabalarla tarihin ilk barış anlaşmasına imzasını atmasını akıllara getirdi. Ursula von der Leyen, üç liderin Gazze Şeridi’nde ateşkes görüşmelerine Doha veya Kahire’de 15 Ağustos’ta devam edilmesine ilişkin çağrısını destekleyen açıklamasında, şöyle dedi:

“Bölgede ateşkese ihtiyacımız var; çünkü ateşkes, hayatları kurtarmanın, barış umudunu yeniden canlandırmanın ve rehinelerin geri dönüşünü sağlamanın tek yoludur. Bu nedenle, ABD, Mısır ve Katar tarafından yürütülen barış ve istikrar çabalarını güçlü bir şekilde destekliyorum.”

Bu desteğin bir kadın olarak Ursula von der Leyen’den gelmesinin, bir önemli nedeni de; bugün “anaerkil yönetim”in hüküm sürdüğü Avrupa Birliği’nden yükselmesidir. Avrupa Birliği’nde üst yönetim, Avrupa Konseyi, Avrupa Komisyonu ve Avrupa Parlamentosu’ndan oluşuyor ve bu üç önemli birimin tepe noktasında da kadınlar oturuyor:

Avrupa Parlamentosu Başkanı Roberta Metsola

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Marija Pejčinović Burić

Özetle, İsrail, Filistin ve İran ekseni odaklı ve kimilerine göre dünyanın büyük bir bölümünü kapsama olasılığı yüksek bir büyük savaşın önlenmesinde büyük önem taşıyan “Gazze’de ateşkes sağlanması”na ilişkin büyük bir atılımın uygulanmasına kadınlar el koymuş durumda.

Aristophenes, Lysistrata’nın barış için yürüttüğü çalışmalar için Atinalı ve Spartalı kadınlarla yaptığı toplantıların birinde şu çağrıyı yaptığını yazıyor:

”Erkek diye bir şey kalmadı ortalıkta, ne dost, ne bir koca. Miletosluların ihanetinden sonra erkek kıtlığına ne çare bulacağımızı bilemez olduk. Bir yolunu bulursam, benimle birleşip, savaşa son vermeye var mısınız?”

Ursula von der Leyen’in bu çağrısını, neredeyse 10 aydır büyük çoğunluğu çocuk ve kadınlardan oluşan binlerce kişinin ölümüne neden olan ve daha da büyümesinden korkulan bu savaşın durdurulması için atılan en önemli adımlardan birisi olduğunu düşünüyorum.

Küresel düzeydeki en büyük güçlerden biri olan AB’nin liderliğini yürüten Lysistrata ekibinin, bu önemli destek ile son derece önemli ve o denli etkili bir adım attığına inanıyor ve sonuç alınmasının oldukça yakın olduğunu düşünüyorum.

Görsel: medium.com

EtiketlendiSeçilen
Bu yazıyı paylaşın
Facebook Email Bağlantıyı Kopyala Print
YazanOsman Şenkul
Takip et:
Gazetecilik yaşamına 1983 yılında Dünya gazetesinde başladı ve sırasıyla Milliyet, Yeni Asır, İstanbul ve Cumhuriyet gazetelerinde çalıştı. Muhabir olarak 1993 yılında göreve başladığı Reuters Haber Ajansı Türkiye Bürosu'nda Haber Müdürlüğü ve Yazıişleri Müdürlüğü yapan Şenkul, Doğan Haber Ajansı'nda (DHA) Ekonomi ve Dış Haberler servislerini kurup yönetti. Halen Scala Yayıncılık'ta Editörlük görevini yürüten Şenkul'un Ölümün Efendileri, Dava Themis'e Havale, Parahistoria, Parahistoria Faiz ve Ajans Haberciliği, Hermes News And News Agency Journalism kitapları bulunuyor. “Bir kimsenin düşüncelerini konuşamaması esarettir.” Euripidis (M.Ö. 485-406)
Önceki Makale Moskova’da ‘Nâzım resitali’
Sonraki Makale İlk günden bugüne Libya iç savaşına nasıl müdahil olduk?

Medya Günlüğü
bağımsız medya eleştiri ve fikir sitesi!

Medya Günlüğü, Türkiye'nin gündemini dakika dakika izleyen bir haber sitesinden çok medya eleştirisine ve fikir yazılarına öncelik veren bir sitedir.
Medya Günlüğü, bağımsızlığını göstermek amacıyla reklam almama kararını kuruluşundan bu yana ödünsüz uyguluyor.
FacebookBeğen
XTakip et
InstagramTakip et
BlueskyTakip et

Bunları da beğenebilirsiniz...

ManşetSerbest Kürsü

Sağlıklı yaşam rehberi

Dr. Nil Gönce
5 Temmuz 2025
ManşetSerbest Kürsü

Evlerin efendisi kediler

Metin Gülbay
5 Temmuz 2025
EditörSerbest Kürsü

Akdeniz Sanat ve Yaşam Vadisi

Adil Gürkan
5 Temmuz 2025
EditörSerbest Kürsü

İmam Gazali’den molla rejimine

Halil Ocaklı
5 Temmuz 2025
Medya Günlüğü
Facebook X-twitter Instagram Cloud

Hakkımızda

Medya Günlüğü: Medya eleştirisine odaklanan, özel habere ve söyleşilere önem veren, medyanın ve gazetecilerin sorunlarını ve geleceğini tartışmak isteyenlere kapısı açık, kâr amacı taşımayan bir site.

Kategoriler
  • MG Özel
  • Günlük
  • Köşe Yazıları
  • Serbest Kürsü
  • Beyaz Önlük
Gerekli Linkler
  • İletişim
  • Hakkımızda
  • Telif Hakkı
  • Gizlilik Sözleşmesi

© 2025 Medya Günlüğü.
Her Hakkı Saklıdır.
Webmaster : Turan Mustak

Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?