21.8 C
İstanbul
17 Mayıs 24, Cuma
spot_img

Dost muyuz düşman mıyız?

Rus siyasi uzman Sona Rüstemova, Rusya ile Türkiye’nin ne düşman ne de dost olduğunu, iki ülke arasında daha çok çıkarlara dayanan ortaklık ilişkisi bulunduğunu söyledi.

Newsru haber portali köşe yazarı Rüstemova, iki ülke arasındaki ilişkileri Medya Günlüğü’ne değerlendirdi. Rüstemova, “Muhtemelen dünya üzerindeki en zor ilişkilerden birisi. Araştırdıkça, Türkiye ile dost muyuz yoksa tam tersine düşman mıyız diye önce kafanız karışıyor. Sonra meselenin siyaset olduğunu anlıyorsunuz. Siyasetin temeli de paradır. Bu gözle bakarsak bizim Türkiye’ye verecek şeylerimiz var, Türkiye’nin de bizden alacağı şeyler var. Bu nedenle ne dostuz ne de düşmanız. Birbirimiz için çok önemli stratejik ortaklarız” dedi.

Günümüzde bazı uluslararası konularda görüş ayrılıklarına rağmen Rusya ve Ankara’nın uzlaşı yolu bulmayı başardığına işaret eden Rüstemova “Bütün bunlara dışarıdan baktığımızda, Rus-Türk ilişkilerini incelediğimizde değişmez bir kural görüyoruz: Bu iki ülke düşmanlık içindeyken yakınlaşamıyor. Rekabet potansiyel iş birliğini engelliyor. Anlaşmazlıklarımızdan sadece bölgede gerilimi tırmandırmaktan yana olan üçüncü ülkeler yararlanıyor” diye konuştu.

Sona Rüstemova

Rusya’da Ankara’nın NATO’nun ayrılmaz bir parçası olduğuna sık sık vurgu yapıldığına dikkat çeken Rüstemova, “Ama Türkiye sıradan bir NATO üyesi değil. Ülkenin önemli stratejik konumu organizasyondaki rolünü özel kılıyor, bu da Türk yönetiminin daha bağımsız hareket etmesine olanak sağlıyor. Örneğin, Rus S-400 füzeleri için Ankara, Washington’ın yaptırımlarını bile göze aldı” dedi.

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik başlattığı Özel Askeri Operasyon’da Türkiye’nin tutumunu değerlendiren Rüstemova, iş birliğinin önemini anlayan Ankara’nın Rusya’ya yaptırım uygulamadığını söyledi. Rüstemova, “Evet, bir takım kısıtlamalar getirmek zorunda kaldılar. Mesela Türkiye’de Rus Mir kart sisteminin çalışması sınırlandırıldı. Ancak bu şartlar altında bile Türk tarafı kayıtsız kalmadı ve kendi sistemini yani Truva’yı geliştirmeye çalıştı. Bu önemli bir örnek” dedi.

Türkiye’nin Ukrayna ihtilafı konusunda tarafsız davrandığını belirten Rüstemova şunları söyledi:

“Örneğin geçen aylarda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Belarus lideri Aleksandr Lukaşenko ile yaptığı görüşmede Ukrayna ile müzakere sürecinde İstanbul ilkelerine dönmeye hazır olduğunu açıkladı. Bu çok önemli bir nokta. Tüm Batılı platformlardan uzaklaşan Moskova’nın gerçekten İstanbul sürecine güvendiğini hatta böyle bir barış girişimi için seçenek görmekte ısrar ettiğini gösteriyor. Türkiye ise, sadece Ukrayna’nın değil, Rusya’nın da argümanlarını dikkate alıyor.”

Son zamanlarda Moskova ile sıkı ticari iş birliğinden dolayı Batı’nın Ankara’ya baskı uyguladığını hatırlatan Rüstemova, Rusya ve Türkiye’nin bu konuda kendi ulusal çıkarlarını dikkate almaları gerektiğini vurguladı.

Fuad Safarov, Moskova

Medya Günlüğü

Medya eleştirisine odaklanan, özel habere ve söyleşilere önem veren, dilediği konuda özgürce yazmak isteyenlere kapısı açık, kâr amacı taşımayan bir site.

Medya Günlüğü
Medya eleştirisine odaklanan, özel habere ve söyleşilere önem veren, dilediği konuda özgürce yazmak isteyenlere kapısı açık, kâr amacı taşımayan bir site.

İlginizi Çekebilir

4,757BeğenenlerBeğen
678TakipçilerTakip Et
11,500TakipçilerTakip Et

Popüler İçerikler