Almanya’nın uluslararası yayın kuruluşu Deutsche Welle (DW), 2026 yılı bütçesinde yapılan kesintiler nedeniyle bir dizi tasarruf planı açıkladı.
Önlemler, çok sayıda gazetecinin sözleşmelerinin yenilenmemesi ve kurumun yayın yaptığı 32 dilden birinde faaliyetlerini sonlandırması anlamına geliyor.
DW yönetiminden yapılan açıklamada, kurumun 2026 yılında toplam 21 milyon euro tasarrufa gitmesi gerektiği kaydedildi. Bu tutarın 10 milyon eurosu federal bütçeden DW’ye aktarılan kaynaktaki azalmadan, 11 milyon eurosu ise toplu sözleşme kapsamında öngörülen ücret artışlarının telafi edilmemesinden kaynaklanıyor.
DW Yunanca yayınlarına son verecek. DW Genel Direktörü Barbara Massing, Yunanca servisinin kapatılmasının “zor bir karar” olduğunu söyledi. “Mevcut küresel siyasi durum ışığında, kaynakların, bilgi ve medya çoğulculuğunun daha az olduğu bölgelere odaklanması gerektiğini” kaydeden Massing, halihâzırda Yunanistan’ın “istikrarlı medya ortamına sahip demokratik bir ülke” olduğuna dikkat çekti.
Dari ve Peştuca dilleri ile Afrika için Portekizce yayın yapan servisler küçültülecek. Rusça yayınlanan hiciv programı “Zapovednik” sona erdirilecek. Ayrıca “Eco Africa” gibi bazı programlara son verilecek.
DW, eski adı Twitter olan X platformundan da çıkma kararı aldı. Ancak DW Türkçe ve az sayıdaki başka haber servisleri bu adımdan etkilenmeyecek.
Bonn ve Berlin’deki DW ofislerinde güvenlik, iklim koruma, renovasyon ve donanım alanlarında tasarruf yapılması da kararlaştırıldı.
***
Medya Günlüğü sosyal medya hesapları:
