Salı, 10 Mar 2026
  • My Feed
  • My Interests
  • My Saves
  • History
  • Blog
Subscribe
Medya Günlüğü
  • Ana Sayfa
  • Yazarlar
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • 🔥
  • MG Özel
  • Günlük
  • Serbest Kürsü
  • Köşe Yazıları
  • Beyaz Önlük
  • Mentor
Font ResizerAa
Medya GünlüğüMedya Günlüğü
  • MG Özel
  • Günlük
  • Serbest Kürsü
  • Köşe Yazıları
  • Beyaz Önlük
  • Mentor
Ara
  • Anasayfa
  • Yazarlar
  • Hakkımızda
  • İletişim
Bizi takip edin
© 2026 Medya Günlüğü. Her Hakkı Saklıdır.
Webmaster : Turan Mustak.
Günlük

Amerikan usulü “kontrollü kaos”

Medya Günlüğü
Son güncelleme: 9 Şubat 2026 19:18
Medya Günlüğü
Paylaş
Paylaş

Bütün ABD’nin sabırsızlıkla ve heyecanla beklediği büyük şölen “Super Bowl 2026” finalini Seattle Seahawks kazandı.

Santa Clara’daki Levi’s Stadyumu’nda oynanan finalde NFL’in (Ulusal Futbol Ligi) iki konferans şampiyonu karşı karşıya geldi. Seattle Seahawks rakibi New England Patriots’u 29-13’lük skorla yenerek şampiyon oldu.

Aşina olmayanların ilk bakışta karmaşık, hatta anlamsız ve zevksiz bulduğu Amerikan futbolu, ABD’nin en popüler sporu. Her yıl NFL sezonunun sonunda ligin en iyi iki takımı şampiyonluk için karşılaşıyor ve kazanan takım şampiyon oluyor.

“Super Bowl”un ABD’liler için anlamını daha iyi anlamak için şöyle bir örnek verilebilir:

Türk Milli Takımı Dünya Kupası finaline çıksa ya da bir Türk kulübü Şampiyonlar Ligi finali oynasa Türkiye nasıl bir ruh haline girerse, ABD’de de Super Bowl haftasında benzer bir coşku yaşanır.

Ancak “Super Bowl” sadece bir spor karşılaşması değil. Aynı zamanda dev reklam kampanyaları, ünlü sanatçıların sahne aldığı devre arası gösterisi ve gün boyu süren etkinliklerle büyük bir kültürel şölen. ABD’de aileler ve arkadaş grupları bu gece için özel organizasyonlar yapıyor.

Bu yılki finali stadyumda yaklaşık 70 bin kişinin izlemesi, dünya genelinde ise izleyici sayısının 150–200 milyon aralığına ulaşabileceği tahmin ediliyordu. İlgi bu kadar büyük olunca, yayın sırasında verilen 30 saniyelik bir reklamın bedeli de sekiz milyon doları buldu. Bu yılki finalin devre arasında şarkıcı Bad Bunny (Benito Antonio Martínez Ocasio) sahne aldı. Başkan Donald Trump, sadece İspanyolca şarkılar söylenen gösteri için, “korkunç ve iğrenç” dedi ve sanatçının ABD’ye hakaret ettiğini ileri sürdü.

Avrupa’da pek bilinmeyen Amerikan futbolunda sahada 11’er oyuncudan oluşan iki takım yer alır. Amaç, topu rakip takımın sayı alanına taşıyarak puan kazanmaktır. Koşarak ya da pasla sayı alanına girmenin karşılığı 6 puandır. Topu kale direklerinin arasından geçirmek ise 3 puan kazandırır. Oyun dört çeyrekten oluşur ve resmi süresi 60 dakikadır. Kısaca temel hedef, rakipten daha fazla puan toplamaktır.

Fotoğraf: Redspork02

Amerikan futboluna aşina olmayanların en çok dikkatini çeken anlar ise oyuncuların üst üste yığıldığı pozisyonlar. Hücum eden takım kısa mesafede alan kazanmaya çalışırken savunma oyuncuları durdurmaya çalışır. Dışarıdan kaotik görünse de bu anlar, oyunun özündeki alan mücadelesinin bir parçasıdır ve aslında oldukça kurallı bir sistem içinde gerçekleşir. Çünkü Amerikan futbolu “alan kazanma” mücadelesidir.

Amerikan futbolu, ragbi ve Avrupa futbolundan esinlenilerek ortaya çıkmış bir spor. Amerikan futbolu maçı olarak kabul edilen ilk karşılaşma 6 Kasım 1869’de, Rutgers ve Princeton arasında oynanmış.

“Super Bowl”un isminin ise ilginç bir öyküsü var.

1960’ların ortasında büyük final için isim aranırken, Kansas City Chiefs’in sahibi Lamar Hunt, toplantılardan birinde aklına gelen “Super Bowl” ismini kullandı. Bu isim, aslında o dönemde çocukların oynadığı popüler bir oyuncak olan “Super Ball” ile Hunt’ın zihninde çağrışım yapmıştı. Hunt bunu biraz da espri amacıyla söylemişti ama medya ve halk kısa sürede benimseyip kullanmaya başladı. Stadyumların kâse (bowl) şeklinde olması da ismin yaygınlaşmasında etkili oldu. Sonuçta, resmi olarak 1969 yılından bu yana bu isim kullanılıyor.

Bu yılki finalde Seattle Seahawks, çoğu uzman ve bahis oranlarına göre favori görülüyor. Geçmişte çok sayıda “Super Bowl” kazanmış deneyimli bir takım olsa da England Patriots’a ise finalde fazla şans tanınmıyor.

Özetle “Super Bowl” gecesi, ABD için sadece bir spor karşılaşması değil, ulusal bir festival niteliği taşıyor.

Fotoğraf: Damon J. Moritz

***

Medya Günlüğü sosyal medya hesapları:

X

Bluesky

Facebook

Instagram

Bu yazıyı paylaşın
Facebook Email Bağlantıyı Kopyala Print
Önceki Makale Mumcu davasında Oğuz Demir bilmecesi
Sonraki Makale Mehmet Şüküroğlu çiziyor

Medya Günlüğü
bağımsız medya eleştiri ve fikir sitesi!

Medya Günlüğü, Türkiye'nin gündemini dakika dakika izleyen bir haber sitesinden çok medya eleştirisine ve fikir yazılarına öncelik veren bir sitedir.
Medya Günlüğü, bağımsızlığını göstermek amacıyla reklam almama kararını kuruluşundan bu yana ödünsüz uyguluyor.
FacebookBeğen
XTakip et
InstagramTakip et
BlueskyTakip et

Bunları da beğenebilirsiniz...

*Günlük

“Sudan ucuz” İran kamikazeleri

Medya Günlüğü
10 Mart 2026
GünlükManşet

Türkçe âşığı İsveçli ordinaryüs

Medya Günlüğü
10 Mart 2026
GünlükManşet

Tarihi değiştiren adam

Medya Günlüğü
10 Mart 2026
GünlükManşet

9 soruda Tahran

Medya Günlüğü
10 Mart 2026
Medya Günlüğü
Facebook X-twitter Instagram Cloud

Hakkımızda

Medya Günlüğü: Medya eleştirisine odaklanan, özel habere ve söyleşilere önem veren, medyanın ve gazetecilerin sorunlarını ve geleceğini tartışmak isteyenlere kapısı açık, kâr amacı taşımayan bir site.

Kategoriler
  • MG Özel
  • Günlük
  • Köşe Yazıları
  • Serbest Kürsü
  • Beyaz Önlük
Gerekli Linkler
  • İletişim
  • Hakkımızda
  • Telif Hakkı
  • Gizlilik Sözleşmesi

© 2025 Medya Günlüğü.
Her Hakkı Saklıdır.
Webmaster : Turan Mustak

Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?