Pazartesi, 9 Şub 2026
  • My Feed
  • My Interests
  • My Saves
  • History
  • Blog
Subscribe
Medya Günlüğü
  • Ana Sayfa
  • Yazarlar
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • 🔥
  • MG Özel
  • Günlük
  • Serbest Kürsü
  • Köşe Yazıları
  • Beyaz Önlük
  • Mentor
Font ResizerAa
Medya GünlüğüMedya Günlüğü
  • MG Özel
  • Günlük
  • Serbest Kürsü
  • Köşe Yazıları
  • Beyaz Önlük
  • Mentor
Ara
  • Anasayfa
  • Yazarlar
  • Hakkımızda
  • İletişim
Bizi takip edin
© 2026 Medya Günlüğü. Her Hakkı Saklıdır.
Webmaster : Turan Mustak.
Günlük

AB’yi Türk Akımı ısıtıyor

Medya Günlüğü
Son güncelleme: 22 Ocak 2026 06:11
Medya Günlüğü
Paylaş
Paylaş

Rusya’dan Avrupa Birliği (AB) ülkelerine Türk Akımı doğal gaz boru hattı üzerinden yapılan sevkiyat ocak ayında tarihi zirvesine yaklaştı.

Avrupa Gaz İletim Sistemi Operatörleri Ağı ENTSOG verilerine dayanan hesaplamalara göre, 1–18 Ocak 2026 döneminde sevkiyat geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 10 artarak 993 milyon metreküp oldu. Bu dönemde günlük ortalama gaz akışı 55,2 milyon metreküp seviyesinde gerçekleşti ve yalnızca geçen yılın aralık ayındaki ortalamanın biraz altında kaldı.

Vedomosti’nin haberine göre ocak ayının ortasından itibaren Türk Akımı üzerinden Avrupa’ya yapılan günlük sevkiyat 56,7 milyon metreküp düzeyine yükseldi. Günlük bazda tarihi rekor ise geçen yıl 11 Aralık’ta 56,72 milyon metreküp ile kaydedilmişti.

İki hattan oluşan ve her biri yıllık 15,75 milyar metreküp kapasiteli olan Türk Akımı, halen Rusya’dan AB’ye doğrudan gaz taşıyan tek boru hattı konumunda bulunuyor. Avrupa’ya gaz sağlayan hat, Bulgaristan üzerinden Güneydoğu Avrupa ülkelerine uzanıyor ve mevcut sevkiyat miktarı proje kapasitesinin belirgin biçimde üzerine çıkmış durumda.

Uzmanlara göre Avrupa’daki sert kış koşulları ve yer altı gaz depolarındaki hızlı erime talebi artırıyor. Gas Infrastructure Europe verilerine göre, 17 Ocak itibarıyla AB ülkelerindeki depolarda bulunan gaz miktarı 55,6 milyar metreküpe gerilerken doluluk oranı yüzde 50,4 seviyesine düştü. Geçen yılın aynı tarihinde doluluk oranı yüzde 61,7 olarak kaydedilmişti. Aynı dönemde spot piyasalarda fiyatlar da yükseldi ve ocak ortasında Avrupa’da gaz fiyatı 1000 metreküp başına 450 dolar eşiğini aşarak haziran 2025’ten bu yana ilk kez bu seviyenin üzerine çıktı.

Analistler, yüksek spot fiyatlar ve rüzgar enerjisi üretimindeki geçici düşüş nedeniyle uzun vadeli sözleşmelere dayalı Rus gazının Avrupalı alıcılar için daha cazip hale geldiğini belirtiyor. Buna karşın uzmanların büyük bölümü, 2026 yılı genelinde Türk Akımı üzerinden AB’ye yapılan gaz ihracatının 18 milyar metreküp civarında kalacağını öngörüyor. Bazı tahminler 19–20 milyar metreküplük olası bir artışa işaret ederken, bazı analistler ise Yunanistan gibi bazı ülkelerin Rus gazından kademeli olarak vazgeçebileceğini değerlendiriyor. Buna rağmen mevcut veriler, Avrupa gaz piyasasının kış aylarında hâlâ konjonktürel risklere ve hava koşullarına son derece duyarlı olduğunu gösteriyor.

(TürkRus.Com)

***

Medya Günlüğü sosyal medya hesapları:

X

Bluesky

Facebook

Instagram

EtiketlendiEnerjiRusya
Bu yazıyı paylaşın
Facebook Email Bağlantıyı Kopyala Print
Önceki Makale 1991 Sovyetler 2026 İran mı?
Sonraki Makale İran için imza kampanyası

Medya Günlüğü
bağımsız medya eleştiri ve fikir sitesi!

Medya Günlüğü, Türkiye'nin gündemini dakika dakika izleyen bir haber sitesinden çok medya eleştirisine ve fikir yazılarına öncelik veren bir sitedir.
Medya Günlüğü, bağımsızlığını göstermek amacıyla reklam almama kararını kuruluşundan bu yana ödünsüz uyguluyor.
FacebookBeğen
XTakip et
InstagramTakip et
BlueskyTakip et

Bunları da beğenebilirsiniz...

GünlükManşet

Bir çiçekle yaz gelmez

Medya Günlüğü
9 Şubat 2026
GünlükManşet

Ocak ayında çok konuşulanlar

Medya Günlüğü
9 Şubat 2026

Mehmet Şüküroğlu çiziyor

Mehmet Şüküroğlu
9 Şubat 2026
Günlük

Amerikan usulü “kontrollü kaos”

Medya Günlüğü
9 Şubat 2026
Medya Günlüğü
Facebook X-twitter Instagram Cloud

Hakkımızda

Medya Günlüğü: Medya eleştirisine odaklanan, özel habere ve söyleşilere önem veren, medyanın ve gazetecilerin sorunlarını ve geleceğini tartışmak isteyenlere kapısı açık, kâr amacı taşımayan bir site.

Kategoriler
  • MG Özel
  • Günlük
  • Köşe Yazıları
  • Serbest Kürsü
  • Beyaz Önlük
Gerekli Linkler
  • İletişim
  • Hakkımızda
  • Telif Hakkı
  • Gizlilik Sözleşmesi

© 2025 Medya Günlüğü.
Her Hakkı Saklıdır.
Webmaster : Turan Mustak

Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?