Rusya Devlet Nükleer Enerji Kurumu Rosatom, Ermenistan’a mevcut Metsamor Nükleer Santrali’nin işletme süresini 2046’ya kadar uzatmak yerine 1 gigavat (GW) gücünde yeni bir nükleer reaktör inşa edilmesini önerdi.
Rus Kommersant gazetesinin haberine göre,Rosatom Genel Müdürü Aleksey Lihaçev, Erivan ziyaretinin sonrasında yaptığı açıklamada, mevcut santralin işletme süresinin 2036’ya kadar uzatılmasının mümkün olduğunu ancak 2036-2046 döneminde gerekli modernizasyon çalışmalarının yüz milyonlarca dolarlık yatırım gerektireceğini söyledi.
Lihaçev, alternatif olarak mevcut santralin 2036’da devreden çıkarılması ve yeni bir VVER-1000 tipi reaktörün mümkün olduğunca erken inşa edilmesinin değerlendirilebileceğini belirtti. Rosatom’a göre 1 GW’lık yeni kapasite, Ermenistan’ın 2040’a kadar oluşabilecek elektrik açığının karşılanmasına katkı sağlayabilir.
Rosatom yetkilisi, yeni reaktörün inşasının mevcut santralin işletme süresinin uzatılmasına kıyasla Ermenistan’ın uzun vadeli enerji ihtiyacını karşılamak açısından daha uygun bir seçenek olabileceğini savundu. Yeni tesisin kurulması halinde Ermenistan’ın elektrik üretim kapasitesinin artırılması ve nükleer enerjinin ülkenin enerji sistemindeki payının korunması hedefleniyor.
Ermenistan yönetimi ise henüz nihai bir karar vermiş değil. Başbakan Nikol Paşinyan, hükümetin farklı uluslararası ortaklardan gelen yeni nükleer reaktör önerilerini değerlendirdiğini belirterek, seçim yapılırken maliyet, kalite, güvenlik, inşaat süresi ve finansal garantilerin dikkate alınacağını söyledi.
Paşinyan’ın açıklamalarına göre Ermenistan için mesele yalnızca mevcut santralin yerine yeni bir tesis kurulması değil, ülkenin uzun vadeli enerji güvenliğinin sağlanması. Bu nedenle hükümet, farklı seçenekleri karşılaştırarak ekonomik ve teknik açıdan en uygun modeli belirlemeye çalışıyor.
Iğdır’a sadece 16 kilometre uzaklıkta bulunan Metsamor’daki mevcut santral, 440’ar megavat gücündeki iki reaktörden oluşuyor. Reaktörler 1970’lerin ikinci yarısında işletmeye alınmıştı. Santralin halen çalışan ikinci ünitesinin işletme süresinin 2036’ya kadar uzatılması planlanıyor. Rosatom’un yeni önerisi ise bu tarihten sonrasına ilişkin seçeneklerden birini oluşturuyor.
***
Medya Günlüğü sosyal medya hesapları:
