Salı, 15 Eyl 2026
  • My Feed
  • My Interests
  • My Saves
  • History
  • Blog
Subscribe
Medya Günlüğü
  • Ana Sayfa
  • Yazarlar
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • 🔥
  • MG Özel
  • Günlük
  • Serbest Kürsü
  • Köşe Yazıları
  • Beyaz Önlük
  • Mentor
Font ResizerAa
Medya GünlüğüMedya Günlüğü
  • MG Özel
  • Günlük
  • Serbest Kürsü
  • Köşe Yazıları
  • Beyaz Önlük
  • Mentor
Ara
  • Anasayfa
  • Yazarlar
  • Hakkımızda
  • İletişim
Bizi takip edin
© 2026 Medya Günlüğü. Her Hakkı Saklıdır.
Webmaster : Turan Mustak.
*MG Özel

‘Yeni Suriye’nin mimarı Türkiye’

Fuad Safarov
Son güncelleme: 15 Eylül 2026 19:33
Fuad Safarov
Paylaş
Paylaş

Emekli Rus istihbaratçı General Nikolay Plotnikov, Türkiye’nin Suriye’de sadece nüfuz kurmadığını, aynı zamanda yeni düzenin mimarı olmaya da çalıştığını söyledi.

Medya Günlüğü’nün sorularını yanıtlayan Rusya Bilimler Akademisi’ne bağlı Şarkiyat Enstitüsü Bilimsel ve Analitik Bilgi Merkezi Başkanı Prof. Dr. Plotnikov, Ankara’nın Şam politikasını şöyle değerlendirdi:

“Türkiye, Beşar Esad yönetiminin devrilmesinin ardından Suriye’de klasik anlamda bir dış politika yürütmenin ötesine geçerek, yeni siyasi, askeri ve ekonomik düzeninin şekillenmesinde başlıca aktörlerden biri haline geldi. Ankara, Şam üzerindeki etkisini özellikle askeri alanda belirginleştirdi. Ağustos 2025’te imzalanan askeri iş birliği anlaşması, Türkiye ile yeni Suriye yönetimi arasındaki güvenlik ilişkilerini kurumsallaştırdı. Suriye’nin kuzeybatısında 20 binden fazla Türk askeri ve güvenlik personelinin bulunmasına dikkatinizi çekerim.”

“Türkiye sadece kendi güvenliğini korumaya çalışmıyor. Aynı zamanda Suriye devletinin güvenlik ve askeri kurumlarının şekillenmesi üzerinde de etkili olmaya çalışıyor” diyen Plotnikov, bu adımların Ankara’nın uzun vadeli hedeflerini gösterdiğini belirtti.

Plotnikov’a göre,Temmuz 2026’da Türk Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu’nun komutasındaki savaş gemilerinin Lazkiye Limanı’nı ziyareti de sıradan bir diplomatik gösteri olarak değerlendirilmemeli.

Plotnikov, “Lazkiye ziyareti, Türkiye’nin Suriye’deki askeri varlığının kara kuvvetleriyle sınırlı olmadığını ve Ankara’nın Doğu Akdeniz boyutunu da hesaba kattığını gösteren önemli bir mesaj” görüşünü savundu.

Plotnikov, Ankara’nın Suriye politikasının ikinci ayağının ekonomik nüfuz oluşturduğunu belirtti.

Türk-Suriye ticaret hacminin 2025’te yüzde 40’tan fazla artarak yaklaşık 3,75 milyar dolara ulaştığını, 2026’nın ilk dört ayında ise yıllık bazda yüzde 24 artarak 1,35 milyar doların üzerine çıktığını belirten Plotnikov, Ankara ile Şam’ın ticareti önümüzdeki yıllarda 5 milyar dolara, 2030’ların başında ise 10 milyar dolara çıkarma hedefinin bulunduğuna dikkat çekti.

Plotnikov, Türkiye’nin Suriye politikasının sadece ülke içindeki gelişmelerle sınırlı olmadığını, Ankara’nın yeni Şam yönetiminin uluslararası alanda kabul görmesi için de diplomatik girişimlerde bulunduğunu kaydetti.

Rus istihbaratçı, “ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye’ye yönelik bazı yaptırımların kısmen kaldırılması kararında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la yapılan görüşmelerin etkili olduğunu belirtmesi, Ankara’nın Washington ile Şam arasındaki ilişkiler üzerinde de belirli bir diplomatik kaldıraç oluşturmaya çalıştığını gösteriyor” dedi.

Ankara’nın güçlü ve merkezi bir Suriye devletinin kurulmasını desteklediğini belirten Plotnikov, bunun temel nedenlerinden birinin Suriye topraklarında Türkiye açısından tehdit oluşturabilecek bağımsız bir Kürt siyasi veya askeri yapılanmasının ortaya çıkmasını engellemek olduğunu savundu.

Plotnikov değerlendirmesinin sonunda, “Suriye, Türkiye için artık sadece güney sınırında bulunan bir ülke değil. Eğer yeniden yapılanma süreci Ankara’nın istediği yönde ilerlerse Suriye, Türkiye’nin Orta Doğu Doğu Akdeniz ve Körfez politikalarını birbirine bağlayan stratejik bir merkez haline gelebilir” dedi.

***

Medya Günlüğü sosyal medya hesapları:

X

Bluesky

Facebook

Instagram

EtiketlendiJeopolitikRusya
Bu yazıyı paylaşın
Facebook Email Bağlantıyı Kopyala Print
YazanFuad Safarov
Takip et:
Rusya'da uzun yıllardır gazetecilik yapıyor. Türk-Rus ilişkileriyle ilgili çok sayıda özel haberin sahibi. Diplomasinin yanı sıra Rusya ile ilgili siyasi, askeri, ekonomi, kültür ve spor alanlarında binlerce habere imza attı. Arşiv çalışmalarıyla Türk-Rus ilişkileri tarihinden bilinmeyen belgeleri ilk kez yayımladı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in her yıl sonunda düzenlediği basın toplantılarında sorduğu sorularla gündem yarattı. Azerbaycan asıllı Rusya vatandaşı.
Önceki Makale İmralı Adası’nda üç darağacı

Medya Günlüğü
bağımsız medya eleştiri ve fikir sitesi!

Medya Günlüğü, Türkiye'nin gündemini dakika dakika izleyen bir haber sitesinden çok medya eleştirisine ve fikir yazılarına öncelik veren bir sitedir.
Medya Günlüğü, bağımsızlığını göstermek amacıyla reklam almama kararını kuruluşundan bu yana ödünsüz uyguluyor.
FacebookBeğen
XTakip et
InstagramTakip et
BlueskyTakip et

Bunları da beğenebilirsiniz...

*Köşe Yazıları

İhracat rekoru mu ithalat bağımlılığı mı?

Aydın Sezer
12 Eylül 2026
EditörMG Özel

‘Türkiye NATO’ya güvenmesin’

Fuad Safarov
9 Eylül 2026
*Köşe Yazıları

ABD’nin asıl derdi Trump’ın reklamı…

Aydın Sezer
8 Eylül 2026
*Serbest Kürsü

Darüşşafaka’nın başarıları gurur verici

Gürsel Demirok
7 Eylül 2026
Medya Günlüğü
Facebook X-twitter Instagram Cloud

Hakkımızda

Medya Günlüğü: Medya eleştirisine odaklanan, özel habere ve söyleşilere önem veren, medyanın ve gazetecilerin sorunlarını ve geleceğini tartışmak isteyenlere kapısı açık, kâr amacı taşımayan bir site.

Kategoriler
  • MG Özel
  • Günlük
  • Köşe Yazıları
  • Serbest Kürsü
  • Beyaz Önlük
Gerekli Linkler
  • İletişim
  • Hakkımızda
  • Telif Hakkı
  • Gizlilik Sözleşmesi

© 2025 Medya Günlüğü.
Her Hakkı Saklıdır.
Webmaster : Turan Mustak

imunify-bot-check
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?