Pazar, 11 May 2025
  • My Feed
  • My Interests
  • My Saves
  • History
  • Blog
Subscribe
Medya Günlüğü
  • Ana Sayfa
  • Yazarlar
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • 🔥
  • MG Özel
  • Günlük
  • Serbest Kürsü
  • Köşe Yazıları
  • Beyaz Önlük
  • Mentor
Font ResizerAa
Medya GünlüğüMedya Günlüğü
  • MG Özel
  • Günlük
  • Serbest Kürsü
  • Köşe Yazıları
  • Beyaz Önlük
  • Mentor
Ara
  • Anasayfa
  • Yazarlar
  • Hakkımızda
  • İletişim
Bizi takip edin
© 2025 Medya Günlüğü. Her Hakkı Saklıdır.
Webmaster : Turan Mustak.
Serbest Kürsü

Moldova’da ‘Yasemin’ isyanı

Medya Günlüğü
Son güncelleme: 17 Kasım 2022 21:48
Medya Günlüğü
Paylaş
Paylaş

Eski Sovyet cumhuriyetlerinden Moldova’da bir süredir devam eden hükümet karşıtı protestoların, Ukrayna savaşına da yansımaları olabilecek bir iktidar değişikliğine yol açması ihtimali bulunuyor.

Batı yanlısı Devlet Başkanı Maia Sandu’yu hedef olan protestoların nedeni artan hayat pahalılığı ve kış başlarken yaşanan enerji sıkıntısı.

Romanya ile Ukrayna arasında sıkışmış bir ülke olan Moldova’da hükümet karşıtı protestolara Moskova yanlısı gözüyle bakılan Şor Partisi önderlik ediyor. Partinin lideri İlan Şor, hakkındaki yolsuzluk davaları nedeniyle İsrail’de sürgünde yaşıyor. Ünlü Rus şarkıcı Jasmin’in (Yasemin) eşi olan Şor kısa süre önce ABD tarafından “yaptırım listesi”ne alındı. ABD Şor’u, yolsuzluğa karışmış diğer zengin iş adamlarının ve Moskova’nın desteğiyle Moldova’da kargaşa yaratmak ve ülkenin Avrupa Birliği’ne (AB) üye olma hedefini sabote etmekle suçluyor. Eşi gibi “yaptırım listesi”ne alınan Dağıstan doğumlu Jasmin Şor Rus medyasına yaptığı açıklamada, “Hem kocamla hem de yaptırım listesine alınmakla gurur duyuyorum” dedi.

Washington Post gazetesinde geçen hafta çıkan bir yazıda Rus gizli servisinin Moldova’da darbe hazırlığı içinde bulunduğu ileri sürüldü. Moldova’daki Rise sitesi de, Rus gizli servisi içinde bu amaçla özel bir birlik oluşturulduğunu ve başına General Dmitriy Milyutin’in getirildiğini iddia etti. 2.6 milyon kişinin yaşadığı Moldova yaz aylarında AB’ye adaylık statüsü kazanmıştı. Moldova hükümeti de, protesto gösterilerini Rusya’nın maddi desteğiyle düzenlediği gerekçesiyle Şor Partisi’nin kapatılması için Anayasa Mahkemesi’ne başvuruda bulundu.

Rus Strana sitesi, protestoların ardında Moskova’nın bulunduğu iddialarının Batı medyası tarafından yayıldığını ancak erken seçime gidilmesi durumunda iktidara gerçekten de Rusya yanlıların gelebileceğini yazdı. Ülkede durumun gergin olduğunu belirten Strana, iktidar değişikliği yaşanması durumunda Moldova’nın Ukrayna’ya düşman ülkeler arasına katılabileceğine dikkat çekti. Site böyle bir durumda Ukrayna’nın birliklerinin bir kısmını Moldova sınırına kaydırmak zorunda kalabileceğini belirtti.

 

Jasmin-İlan Şor

 

Gagavuz Türklerinin de yaşadığı Moldova’da asıl potansiyel tehlike Transdinyester bölgesi.

Trandinyester, Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra bir dönem yaşanan çatışmalar nedeniyle çok konuşulan ama sonra unutulan Moldova’daki bir bölgenin adı. Burası bağımsızlık rüzgarlarının estiği 1992 yılında çatısı altında yer aldığı Moldova’dan tek yanlı olarak ayrıldı. Ukraynalılar, Ruslar ve Moldovalıların yaşadığı Transdinyester yıllardır Rusya’nın maddi desteğiyle ayakta duruyor. Dinyester Nehri ile Moldova-Ukrayna sınırı arasındaki bölgede yer alan Transdinyester’de iki bin kişilik bir Rus askeri gücü de bulunuyor. Transdinyester’in bağımsızlık kararını sadece Güney Osetya, Abhazya ve Karabağlı Ermeniler tanımıştı. Birleşmiş Milletler’in Moldova’nın bir parçası olarak kabul ettiği bölgede Transdinyester rublesi geçiyor, Rusça resmi dili statüsünde bulunuyor.

Rus General Rustam Minnekayev’in nisan ayında yaptığı açıklamada bölgeye uzanan bir koridor açılması olasılığından söz etmesi Transdinyester’i yeniden gündeme getirmişti.

İlgili haber: https://medyagunlugu.com/haber/yeni-hedef-transdinyester-mi-51461

Bu yazıyı paylaşın
Facebook Email Bağlantıyı Kopyala Print
Önceki Makale Ekonomik miyopluk
Sonraki Makale ‘Rus-Türk jeopolitik iş birliği’

Medya Günlüğü
bağımsız medya eleştiri ve fikir sitesi!

Medya Günlüğü, Türkiye'nin gündemini dakika dakika izleyen bir haber sitesinden çok medya eleştirisine ve fikir yazılarına öncelik veren bir sitedir.
Medya Günlüğü, bağımsızlığını göstermek amacıyla reklam almama kararını kuruluşundan bu yana ödünsüz uyguluyor.
FacebookBeğen
XTakip et
InstagramTakip et
BlueskyTakip et

Bunları da beğenebilirsiniz...

ManşetSerbest Kürsü

Geleceğin inşasında kalıcı adımlar

Yıldırım Aktuğan
11 Mayıs 2025
ManşetSerbest Kürsü

Bir zamanlar Bolivya

Alper Eliçin
11 Mayıs 2025
Serbest Kürsü

Avrupa, ABD ve Rusya’nın menüsünde mi?

Adil Gürkan
10 Mayıs 2025
EditörSerbest Kürsü

Türklüğe armağan Allahverdi Bağırov

Medya Günlüğü
10 Mayıs 2025
Medya Günlüğü
Facebook X-twitter Instagram Cloud

Hakkımızda

Medya Günlüğü: Medya eleştirisine odaklanan, özel habere ve söyleşilere önem veren, medyanın ve gazetecilerin sorunlarını ve geleceğini tartışmak isteyenlere kapısı açık, kâr amacı taşımayan bir site.

Kategoriler
  • MG Özel
  • Günlük
  • Köşe Yazıları
  • Serbest Kürsü
  • Beyaz Önlük
Gerekli Linkler
  • İletişim
  • Hakkımızda
  • Telif Hakkı
  • Gizlilik Sözleşmesi

© 2025 Medya Günlüğü.
Her Hakkı Saklıdır.
Webmaster : Turan Mustak

Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?