Cuma, 27 Haz 2025
  • My Feed
  • My Interests
  • My Saves
  • History
  • Blog
Subscribe
Medya Günlüğü
  • Ana Sayfa
  • Yazarlar
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • 🔥
  • MG Özel
  • Günlük
  • Serbest Kürsü
  • Köşe Yazıları
  • Beyaz Önlük
  • Mentor
Font ResizerAa
Medya GünlüğüMedya Günlüğü
  • MG Özel
  • Günlük
  • Serbest Kürsü
  • Köşe Yazıları
  • Beyaz Önlük
  • Mentor
Ara
  • Anasayfa
  • Yazarlar
  • Hakkımızda
  • İletişim
Bizi takip edin
© 2025 Medya Günlüğü. Her Hakkı Saklıdır.
Webmaster : Turan Mustak.
Günlük

Savaşın İsrail’e faturası

Medya Günlüğü
Son güncelleme: 1 Ağustos 2024 00:11
Medya Günlüğü
Paylaş
Paylaş

İsrail’in 2023 Gazze operasyonun bir geçmişi var. ”İkinci İntifa” olarak da adlandırılan (2000-2005) İsrail ve Filistinliler arasında artan şiddet olaylarının yaşandığı Gazze’de, sık sık tekrarlanan İsrail saldırıları ve operasyonları ile başlamıştır.

Çatışmalar 2008 başlayıp 2009 biten Gazze Savaşı ile devam etmiş, 27 Aralık 2008’de İsrail, “Dökme Kurşun Operasyonu”nu başlatmış, 22 gün süren çatışmalarda binlerce insan hayatını kaybetmiş veya yaralanmıştır. 2023 yılına gelindiğinde ise, 10 Mayıs 2023’de İsrail, Hamas ve İslami Cihad gibi grupların Gazze’den İsrail’e yönelik roket saldırıları dayanak göstererek askeri operasyon başlatmıştır.

Operasyonlar sonucunun bilançosu; Gazze’de 50 bine yakın çoluk çocuk, kadın, sivil demeden yaşanan ölümler, yüzbinlerce yaralı ve binlerce sivilin göçe zorlanmasıdır. İsrail’in 2023 Gazze Operasyonu, İsrail ve Gazze Şeridi arasındaki çatışmaların sürekliliğini bir kez daha gözler önüne sermiştir.

Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırılarına misilleme olarak Gazze’yi ağır bir bombardımana tutan İsrail’in ekonomisi 2023’ün son çeyreğinde yüzde 19,4 gerilemiş durumda. Geçtiğimiz günlerde 2023 Gazze operasyonun, İsrail’e 2025 yılı sonuna kadar yaklaşık 70 milyar dolara mal olmasını beklediğini açıkladı İsrail Merkez Bankası.

İsrail Merkez İstatistik Bürosu (CBS), 2023 yılının son çeyreğine ilişkin büyüme verilerinde ise; Gazze’ye saldırıların İsrail ekonomisini olumsuz etkilediği belirterek, gayrisafi yurt içi hasılası (GSYH) geçen yılın dördüncü çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 19,4 gerilediğini belirtti. Açıklanan son verilerin piyasa beklentilerinin çok üzerinde bir ekonomik daralma ortaya koyması dikkati çekici. 2022 yılında yüzde 6,5 büyüyen İsrail ekonomisi, 2023’te ise yüzde 2 büyüme gösterdi. İsrail’de kişi başına düşen GSYH geçen yıl yüzde 0,1 düşerken, son çeyrekte İsrail’de özel harcamalar yüzde 26,9, ihracat yüzde 18,3, ithalat yüzde 42 azaldı. Yatırımlar yüzde 67,8 geriledi, kamu harcamaları ise bu dönem içinde yüzde 88,1 arttı.

(Prof. Dr. Metin Duyar, tasam.org)

Makalenin devamını okumak için tıklayın

EtiketlendiSeçilen
Bu yazıyı paylaşın
Facebook Email Bağlantıyı Kopyala Print
Önceki Makale Temmuz ayında çok okunanlar
Sonraki Makale Düğme dikmek hamur yoğurmak

Medya Günlüğü
bağımsız medya eleştiri ve fikir sitesi!

Medya Günlüğü, Türkiye'nin gündemini dakika dakika izleyen bir haber sitesinden çok medya eleştirisine ve fikir yazılarına öncelik veren bir sitedir.
Medya Günlüğü, bağımsızlığını göstermek amacıyla reklam almama kararını kuruluşundan bu yana ödünsüz uyguluyor.
FacebookBeğen
XTakip et
InstagramTakip et
BlueskyTakip et

Bunları da beğenebilirsiniz...

Mehmet Şüküroğlu çiziyor

Mehmet Şüküroğlu
27 Haziran 2025
GünlükManşet

Tanımadığımız Cüneyt Arkın

Cenk Başlamış
27 Haziran 2025
Günlük

Sedat Ergin Oksijen’de

Medya Günlüğü
27 Haziran 2025
EditörGünlük

“Haber alma hakkını engellemeyin”

Medya Günlüğü
27 Haziran 2025
Medya Günlüğü
Facebook X-twitter Instagram Cloud

Hakkımızda

Medya Günlüğü: Medya eleştirisine odaklanan, özel habere ve söyleşilere önem veren, medyanın ve gazetecilerin sorunlarını ve geleceğini tartışmak isteyenlere kapısı açık, kâr amacı taşımayan bir site.

Kategoriler
  • MG Özel
  • Günlük
  • Köşe Yazıları
  • Serbest Kürsü
  • Beyaz Önlük
Gerekli Linkler
  • İletişim
  • Hakkımızda
  • Telif Hakkı
  • Gizlilik Sözleşmesi

© 2025 Medya Günlüğü.
Her Hakkı Saklıdır.
Webmaster : Turan Mustak

Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?