1-Simit nedir?
1-Susamla kaplı yuvarlak biçimli ekmeğe verilen genel ad. Türkiye’nin yanı sıra, Orta Doğu, Balkanlar ve Rusya’da da yaygın olarak tüketiliyor.
2-Adı nereden geliyor?
2-Arapça samīd (ince bulgur veya irmik) sözcüğünden alıntıdır.
3-Geçmişi ne kadar eski?
3-Selçuklu mutfağında kulice (kiliçe çöreği-simit) ara yemek olarak tüketildiği biliniyor. Osmanlı İmparatorluğu döneminde ise, simitten bahseden en eski arşiv kaynaklarına göre, İstanbul’da 1525’ten beri tüketiliyor. Üsküdar’daki Şer’iyye Sicili’ne göre 1593’te simidin ağırlığı ve fiyatı tarihte ilk kez standartlaştırılmış. 17. yüzyıl gezgini Evliya Çelebi, 1630’lu yıllarda İstanbul’da simit satan 70 işletmenin olduğunu yazıyor. Jean Brindesi’nin İstanbul’daki günlük yaşamı resmettiği, 19. yüzyılın başlarına tarihlenen yağlı boya tablolarında simitçiler görülüyor. Warwick Goble da 1906’da İstanbul’daki simitçileri resmetmiştir. Zamanla simit ve çeşitleri Osmanlı İmparatorluğu’nun genelinde popüler bir yiyecek olmuş.
4-Osmanlı mutfağında hangi simit çeşitleri vardı?
4-Şekerli Galata Halkası (Sükkerî Galata Halkası), Beyaz Arnavut Simidi, Bahârlı Simit, Arab Gevreği, Gurâbiyye Gevreği ve Nohutlu Simit.
5-Türkiye’de kaç çeşit simit var?
5-Sokak simidi genellikle üretildiği şehrin adıyla biliniyor. Eskişehir’den İzmir’e, Muğla’dan Samsun’a yaklaşık 20 çeşidi var. Ayrıca, pastane simidi, simit tostu, simit dolması ve kandil simidi gibi çeşitleri var.

6-Yöresel simitler arasındaki farklar ne?
6-İstanbul simidinin pekmezleme işlemi diğer simitlerden farklı. İzmir simidi (gevrek) pekmezli, kaynayan bir karışımın içinde bir süre pişirildikten sonra susamlanıp fırınlanıyor. Ankara’da pekmezli karışım soğuk olarak kullanılıyor. Kerkeli ya da kel simit olarak bilinen Rize simidinin bayatladığında çok sert olduğu için hemen tüketilmesi gerekiyor. Şekerli Osmaniye simidinin üzerinde kırmızılıklar bulunması nedeniyle kırmızı simit diye de biliniyor. Eskişehir’de kalabak suyu (içme suyu) ile yapılıyor. Nohut mayasıyla yapılan Nevşehir simidi dikdörtgenimsi. Elazığ simidi ahududu, portakal, vişne, fıstık, kivili çeşitleriyle yapılıyor. Manisa’da tahinlisi de var.
7-İzmirliler neden gevrek diyor?
7-Hamuru farklı ve daha gevrek olduğu için bu adla anılıyor.
8-Diğer ülkelerdeki adı ne?
8-Yunanistan’da kuluri, Bulgaristan’da gevrek, Sırbistan’da çevrek, Romanya’da covrigi, Polonya’da obwarzanek, Rusya, Ukrayna ve Belarus’ta bublik, Uygurlarda Girde olarak adlandırılıyor.

9-Sokak simitleri arasında fark var mı?
9-Günümüzde özellikle İstanbul’da satılan simitlerin çok büyük bölümü doğal gazlı-elektrikli fırınlarda yapılıyor. Her 10 tezgahtan dokuzunda “fabrikasyon” olarak da bilinen bu simitler satılıyor. Meraklısı çok olduğu için taş fırında yapılan simit satılan tezgahlarda bu özellikle belirtiliyor. “Fabrikasyon” simidi daha iri ve doyurucu görünümüyle ayırt etmek mümkün. Görsel olarak taş fırın simidi daha küçük ancak tadı geleneksel lezzete daha yakın.
10-Nasıl yapılır?
10-Maya, bir su bardağı ılık suda eritilir. Kabarması için 2-3 saat kadar bekletilir. 1 su bardağı ılık su ile 2 kaşık pekmez karıştırılır. Un, hamur yoğurma kabına alınır. Ortası havuz gibi açıp eritilmiş maya ve tuz ilave edilir. Pekmezli su azar azar eklenerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğurulur. Hamurdan parçalar koparılıp elde yuvarlanarak simit şekli verilir. Derin bir kapta kalan 1 bardak su 1 kaşık pekmezle karıştırılır. Susam, geniş bir tabağa yayılır. Hazırlanan hamurlar pekmezli suya batırılıp çıkarılır (bazı yörelerde bu su kaynatılır, kaynar suya atılan hamur dibe çöker, yüzeye çıktığında alınır), pekmezinin fazlası akıtılır ve fazla kurumadan susama bulanır. Fırın tepsisi hafifçe yağlanıp, simitler aralıklı olarak tepsiye dizilir. Önceden ısıtılmış 200 dereceye ayarlı fırında yaklaşık 30 dakika pişirilir. Sıcak olarak servis yapılır.
Kullanılan kaynaklar: Wikipedia, yemek.com, medium.com,
Benzer yazılar:
***
Medya Günlüğü sosyal medya hesapları: