Ulu Önder Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım, 28 Kasım 1921 tarihinde yaptığı bağışla 100 yıldır Darüşşafakalı öğrencilerin eğitimine destek oluyor.
Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı M. Tayfun Öktem, “28 Kasım, Zübeyde Hanım’ın 1921’de yaptığı bağışın 100. yıl dönümü. Biz Darüşşafakalılar bunun için çok fazla heyecanlı ve duygu doluyuz. Atamızın annesinin Darüşşafaka’yı güvenilir bir kurum olarak görmesi, eğitimde fırsat eşitliğini kaygı edinmesi, o günün savaş koşullarında böyle bir desteği yavrularımıza uygun görmesi çok kıymetli. Zübeyde Annemizin bize gösterdiği bu güven çok değerli. Biz, Darüşşafakalılar da o güvene ve değere hep mazhar olmaya çalışan bir camiayız” dedi.
Kurtuluş Savaşı günlerinde 20 bin kuruş tutarındaki bağış yapmak için Darüşşafaka’yı tercih eden Zübeyde Hanım, bağış için düzenlenen “ilmühaber”de “Ankara Hükümeti Büyük Millet Meclisi Başkanı ve Anadolu Kuvayi Milliye Başkomutanı Gazi Mustafa Kemal Paşa Hazretlerinin annesi” olarak tanımlanıyor. “İlmühaber”i imzalayan diğer kişi ise o tarihte Darüşşafaka Müdürü olan Ali Kami (Akyüz). Darüşşafaka’nın efsanevi müdürlerinden Akyüz 1919-1939 yılları arasında bu görevi yürüttükten sonra 1939 ve 1943’te milletvekili seçildi.
1945 yılında vefat eden Akyüz’ün ağabeyleri İsmail Safa (1867-1901) ve Ahmet Vefa (1869-1901) da Darüşşafaka mezunu. Darüşşafaka’da eğitim gören çocuklara anne şefkatiyle kalbini açan Zübeyde Hanım, bu bağışı sırasında Darüşşafaka’dan iki istekte bulunuyor: Biri Darüşşafaka’da okuyan çocuklara o zorlu savaş döneminde yılda bir kez mevsim meyvelerinden birinin dağıtılması… Diğeri ise her yıl Kadir Gecesi’nde bağış belgesinde belirtilen isimlerin ruhlarına Kur’an-ı Kerim okutulması….
Zübeyde Hanım’ın bağışının gereklerini özenle yerine getiren Darüşşafaka Cemiyeti, her yıl Kadir Gecesi’ne denk gelen gün, Ulu Önder Aziz Atatürk ve silah arkadaşları, Darüşşafaka’nın kurucuları, kuruluşunda madden ve manen destekleyen ve onaylayan Sultan Abdülaziz Han ve Zübeyde Hanım başta olmak üzere vefat eden tüm bağışçılarının, Darüşşafaka’ya hizmeti geçenlerin ve bütün şehitlerimizin aziz ruhları için Kur’an-ı Kerim ve Mevlid-i Şerif okutuyor ve indirilen Hatm-i Şerif’in duası yapılıyor.
Okul koridorlarında bulunan sepetler, Darüşşafakalı öğrencilere diledikleri zaman meyve yeme olanağı sunuyor. Bugün Darüşşafaka’da öğrencilere diledikleri zaman mevsim meyveleri yiyebilme imkanı sunma geleneği de Zübeyde Hanım’ın değerli bir mirası.
(Darüşşafaka Cemiyeti)
Not: Bu yazı Zübeyde Hanım’ın ölümünün 100. yılı nedeniyle yeniden yayınlanmıştır.