23.7 C
İstanbul
27 Temmuz 24, Cumartesi
spot_img

Zayıflayan büyüme, finansal riskler

Küresel ekonomi pandeminin üst üste gelen olumsuz şoklarının uzun süreli etkileri, Rusya Federasyonu’nun Ukrayna’yı işgali ve yüksek enflasyonun kontrol altına alınması için para politikasının keskin şekilde sıkılaştırılması nedeniyle, istikrarsızlığını korumaktadır.

Küresel büyümenin, bu yılın ikinci yarısında önemli ölçüde yavaşlaması ve zayıflığın 2024’te devam etmesi beklenmektedir. Enflasyon baskıları sürmekte ve sıkı para politikasının faaliyetler üzerinde önemli ölçüde baskı oluşturması beklenmektedir. Son dönemde, gelişmiş ekonomilerin bankacılık sektöründe yaşanan stres, muhtemelen daha kısıtlayıcı kredi koşulları ile faaliyeti azaltacaktır. Daha yaygın banka kargaşası ve daha sıkı para politikası olasılığı, küresel büyümenin daha da zayıflamasına neden olabilir.

Gelişmiş ekonomilerde artan borçlanma maliyetleri; daha kırılgan olan yükselen piyasa ve gelişen ekonomiler (YPGE’ler) içinde finansal çıkmazlara yol açabilir. Özellikle düşük gelirli ülkelerde mali pozisyonlar giderek daha istikrarsız hâle gelmektedir. Makroekonomik ve mali istikrarı desteklemek için küresel ve ulusal düzeyde kapsamlı politika eylemlerine ihtiyaç vardır. Pek çok YPGE arasında ve özellikle düşük gelirli ülkelerde, mali sürdürülebilirliği desteklemek, daha yüksek gelir elde etmeyi, harcamaları daha verimli hâle getirmeyi ve borç yönetimi uygulamalarını iyileştirmeyi gerektirecektir.

Küresel Görünüm

Geçen yıl %3,1 büyüyen küresel ekonominin; yüksek enflasyonu dizginlemek için para politikasını sıkılaştırmaya devam etmesi nedeniyle 2023 yılında önemli ölçüde yavaşlayarak %2,1’e gerilemesi, 2024 yılında ise ılımlı bir toparlanmayla yüzde 2,4’e yükselmesi beklenmektedir. Sıkı küresel finansal koşulların ve durgun dış talebin yükselen piyasa ve gelişen ekonomiler (YPGE’ler) genelinde büyüme üzerinde baskı oluşturması beklenmektedir.

Birçok ülke için projeksiyonlar, tahmin ufku boyunca aşağı yönlü revize edilmiştir. 2023’ün başında beklenenden daha güçlü veriler nedeniyle yapılan yükseltmeler, daha sonraki not indirimleri ile dengelenmiştir. Enflasyon kalıcı olmakla birlikte, uzun vadeli enflasyon beklentilerinin çıpalı kalması koşuluyla, talebin zayıflaması ve emtia fiyatlarının ılımlı seyretmesi ile kademeli olarak düşmesi beklenmektedir.

(Dünya Bankası tarafından bu ay yayımlanan “Küresel Ekonomik Beklentiler“ raporunun Yönetici Özeti kısmının çevirisi. Çeviren: Zekiye Tekin, tasam.org)

Yazının devamı için tıklayın

 

Medya Günlüğü

Medya eleştirisine odaklanan, özel habere ve söyleşilere önem veren, dilediği konuda özgürce yazmak isteyenlere kapısı açık, kâr amacı taşımayan bir site.

Medya Günlüğü
Medya eleştirisine odaklanan, özel habere ve söyleşilere önem veren, dilediği konuda özgürce yazmak isteyenlere kapısı açık, kâr amacı taşımayan bir site.

İlginizi Çekebilir

4,757BeğenenlerBeğen
678TakipçilerTakip Et
11,600TakipçilerTakip Et

Popüler İçerikler