Rusya ile Ukrayna arasında yaklaşık bir buçuk yıldır devam eden savaşta tarafların kesin üstünlük sağlayamaması sonucu çıkmaza girilmesiyle Batı’dan Kiev’e yönelik barış çağrıları daha yüksek sesle dile getirilir oldu.
Rus Kommersant gazetesi Ukrayna’ya savaşı sona erdirme konusunda yapılan baskılarla ilgili kapsamlı bir habere yer verdi. Böyle bir haberin Rus gazetesinde çıkması ilk anda “propaganda” amaçlı görünebilir ama buna üst düzeydeki bir NATO yetkilisinin yaptığı ilginç açıklama eklenince konunun Batı başkentlerinde de tartışıldığı sonucu çıkarılabilir.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in Özel Kalem Müdürü Jenssen, Norveç’te katıldığı bir toplantıda Ukrayna’nın topraklarının bir bölümünü Rusya’ya vermesi karşılığında NATO üyesi olabileceğini söyledi.
Bu yorumun NATO’nun görüşü olup olmadığı sorusuna Jenssen, “Böyle olmalı demiyorum. Bu muhtemel çözümlerden olabilir diyorum” yanıtını verdi. Gerçi Jenssen sonradan açıklamasının “hata” olduğunu söyledi ama bunun kastını aşan bir hata mı, yoksa Ukrayna’nın tepkisini ölçmek amacıyla bilinçli söylenen sözler mi olduğu tam anlaşılamadı.
Kiev açıklamaya sert tepki gösterdi ve “toprak karşılığı NATO üyeliğinin” Rusya’nın ödüllendirilmesi anlamına geleceğini açıkladı.
Öyle ya da böyle üst düzeydeki bir Batılı yetkili tarafından ilk kez dile getirilen görüş büyük olasılıkla Ukrayna’nın çok umut bağlanan karşı saldırısının şimdiye kadar beklenen sonucu vermemesinden kaynaklanıyor.
İngiliz Times gazetesi, Ukrayna ordusunun karşı saldırıya hazırlanmasında görev alan bir ABD’li subayın, “NATO mucize bekledi, Kiev de mucize sözü verdi” dediğini aktardı. Gazete, Ukrayna’nın cephede elde ettiği başarıların Batılı başkentlerde umulan hızda ve boyutta olmadığını yazdı.
ABD’li yetkililer son açıklamalarında savaşın en erken bitiş tarihi olarak 2024 yaz aylarını işaret etti.
Kommersant’a göre, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitriy Kuleba da Batı’daki barış görüşmelerinin başlaması çağrılarını kastederek, “Bunu söyleyenlerin hiçbiri devlet görevlisi değil. Bu çağrıların son bulması için elimizden geleni yapacağız” dedi.
Barış görüşmelerinin başlayabilmesi için Rusya’nın işgal ettiği bölgelerden çekilmesi gerektiğini söyleyen Kiev bu konuda taviz vermeyeceğini açıklıyor. Ancak savaşı sürdürebilmek için Batı’nın silahlarına ihtiyaç duyan Ukrayna bu desteğin kesilmesi durumunda barış masasına oturmak dışında bir seçeneği kalmayabilir.
Ukrayna’nın talepleri
1– Tüm Rus birliklerinin Ukrayna topraklarından çekilmesi.
2– SSCB’nin çöküşünün ve Sovyet sonrası ülkelerin egemenliğinin nihai olarak tanınması.
3– “Savaş suçlularının” ve “savaşa karar verenlerin” teslim edilmesi.
4– Rusya topraklarında bir askerden arındırma bölgesinin oluşturulması.
5– Saldırı silahlarında kesintiye gidilmesi.
6– Rusya’nın nükleer cephaneliğinin kontrolünü organize etmek için uluslararası bir konferans düzenlenmesi.
7– Ukrayna lehine diğer ülkelerde bloke edilen Rus varlıklarının kendileri teslim edilmesi de dahil olmak üzere tazminatların yasal güvence altına alınması.
Rusya’nın barış koşulları
1-Ukrayna ordusunun çatışmalara son vermesi.
2-Batılı ülkelerin Ukrayna’ya silah yardımını durdurması.
3-Ukrayna’nın tarafsız statüde bir ülke olması, NATO ve Avrupa Birliği (AB) üyeliğinden vazgeçmesi.
4-Ukrayna topraklarındaki “yeni gerçekler”in kabul edilmesi. (İşgal edilen bölgelerle ilgili hak iddia edilmemesi kastediliyor)
5-Rusça konuşanların ve diğer azınlıkların haklarının korunması.
6-Rusçaya devlet dili statüsü verilmesi.
7-Din özgürlüğü dahil temel insan haklarına uyulması.
İlgili yazı: https://medyagunlugu.com/ukrayna-rusya-savasinda-neler-oluyor/