Türkiye İş Kurumu’nun (İŞKUR) internet sitesinde “açık işler” diye bir kategori var.
İŞKUR bu bölümdeki herkese açık iş ilanları için araştırma sonuçlarını açıkladı. İstatistik sonuçlarına göre Türkiye genelinde 270 binin üzerinde açık iş ilanı var. En çok iş açığı olan sektörlerden biri de kültür.
Ülkemizde balerin, heykeltraş ve opera sanatçısı fazla yetişmiyor; bunun nedeni maddi getirisinin yüksek olmaması ve bu mesleklerin pek rağbet görmemesi olabilir. İşverenler en çok garson ve bulaşıkçı eleman ilanı vermiş.
Şimdi başka bir konuyu tartışmaya açmak istiyorum: Türkiye’de gerçekten işsizlik var mı yoksa doğru mesleği seçemiyor veya iş mi beğenmiyoruz? Bazı köyler, kırsal mahalleler dışında acaba gerçekten iş mi yok?
Şu an küresel düzeyde bir “Soğuk savaş” dönemindeyiz. Filistin ve Ukrayna halkları savaşın içinde acı ve kıtlık çekiyor. Tanzanya’da yaşayan ortalama bir insanın geliri bir dolar. Eritre ve birçok Sahra Altı Afrika ülkesinde insanlar boğaz tokluğuna çalışmak zorunda. Bu insanlar temel gıda maddelerine ve hatta temiz suya bile erişemiyorlar, gelecekten hiçbir umutları yok.
Bunları düşündükçe, Steam dolar ile ödeme almaya başladı, Xbox GAME PASS ve Netflix ücretlerine zam geldi, neden bir plaza dairede oturamıyor, lüks bir tatile çıkamıyor veya arabamı yenileyemiyorum gibi büyük dertlerim olduğunu hatırlıyorum!
Bu ülke avukat ve doktora doydu. Eğer illaki bu meslekler seçilecekse de iş açığının daha fazla olduğu branşlar seçilmeli. Örneğin, neden gastroenteroloji veya adli tıp uzmanlığı düşünülmüyor? Eğitimsiz vatandaşlarımız ise, “Ne iş olsa yaparım abi…” diyebilmeli. Böylece belki işsizliği ve yüksek iş açığını önleyebiliriz, neden olmasın?
Aytaç Koyun