Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın ikinci yıl dönümü yaklaşırken, özellikle Batı dünyasından savaşın neredeyse hiç bitmeyeceği hatta yayılabileceği yönünde mesajlar geliyor.
24 Şubat 2022 tarihinde, Batı tarafından da kışkırtılan Rusya’nın çabuk bir zafer umuduyla başlattığı işgal henüz sonucu kestirilemeyen bir geleceğe sürükleniyor. ABD ve Avrupa Birliği’nden (AB) gelen yardımının azalmasıyla silah ve mühimmat sıkıntısı çeken Ukrayna saldırıdan savunma pozisyonuna geçmek zorunda kaldı ve sahadaki üstünlüğü Rusya’ya kaptırdı.
Cephedeki sorunları ordu yönetimini değiştirerek çözüm bulmaya çalışan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, var olan koşullarda Moskova ile barış anlaşması imzalanmasına kesinlikle karşı çıkıyor.
Diğer yandan, son zamanlarda Batı’dan sık sık Rusya’nın bir NATO ülkesine saldırabileceği iddiası ortaya atılıyor ve öncelikle Polonya’nın, ardından da Baltık ülkelerinin adları veriliyor.
ABD’li Gazeteci Tucker Carlson bu iddiayı Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e sordu. Putin’in yanıtı, “Polonya bize saldırmazsa saldırmayız” oldu.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise, Welt am Sonntag gazetesine yaptığı açıklamada, Avrupa’nın Rusya ile “Muhtemelen on yıllarca sürecek bir çatışmaya” hazır olmasının faydalı olacağını söyledi.
DW Türkçe’de yer alan habere göre, Putin’in ülkesinin ekonomisini uzun bir savaşa hazırladığını ve bunun için askeri harcamaların yüzde 70 arttırılması talimatı verdiğini belirten Stoltenberg, “Putin Ukrayna’da kazanırsa, Rus saldırganlığının başka ülkelere de sıçramayacağının bir garantisi yok” dedi. NATO Genel Sekreteri ayrıca, İttifak üyesi ülkelere silah üretimini artırma çağrısında bulundu.
Münih Güvenlik Konferansı Başkanı Christoph Heusgen ise, “Putin savaşı kaybetmezse, pençelerini Moldova’ya ya da Baltık ülkelerine doğru uzatabileceğini hesaba katmalıyız” diye konuştu.
Almanya Genelkurmay Başkanı Carsten Breuer de, daha önce Welt am Sonntag gazetesine yaptığı açıklamada, Alman Ordusu’nun beş yıl içinde savaşa hazır hale gelmesi gerektiğini dile getirmiş ve “Bu, savaş çıkacak anlamına gelmiyor ancak böyle bir olasılık var” demişti.
14-15 Şubat tarihlerinde Brüksel’de yapılacak olan NATO Savunma Bakanları toplantısında da ana gündem maddesini Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik yürüttüğü savaşın oluşturması bekleniyor. 16-18 Şubat tarihleri arasında ise geleneksel Münih Güvenlik Konferansı yapılacak.
İngiliz Economist dergisine göre, üç Baltık ülkesi, Letonya, Litvanya ve Estonya’nın savunma bakanları Rusya sınırlarına sığınak inşa etme kararı aldı. Rusya İçişleri Bakanlığı ise, Estonya Başbakanı Kaja Kallas hakkında yakalama kararı çıkardı.
Danimarka Savunma Bakanı Troels Lund Poulsen de benzer şekilde Rusya ile NATO arasında önümüzdeki 3-5 yıl arasında sıcak çatışma yaşanabileceğini söyledi.
Zirkon füzesi
Savaşla ilgili önemli bir gelişme Rusya’nın ilk kez hipersonik Zirkon füzeleriyle Ukrayna’yı vurması oldu.
Medyascopte’ta yer alan habere göre, Kiev Adli İncelemeler Bilimsel Araştırma Enstitüsü Müdürü Oleksandr Ruvin, Telegram kanalındaki açıklamasında, 7 Şubat’taki Rus saldırısından kalan füze parçalarının ön analizini tamamladıklarını söyledi.
Füze enkazına ait olduğu iddia edilen ve belirli işaretleri gösteren bir videoyu da paylaşan Ruvin, “Burada 3M22 Zirkon füzesinin karakteristik unsurlarını görüyoruz. Motor ve direksiyon mekanizmalarının parçaları ve parçaları belirli işaretlere sahip” diye yazdı.
Rusya’ya göre Zirkon füzeleri, 1000 kilometre menzile sahip. Sesten dokuz katı hızla hareket ediyor. Rusya’nın stratejik savunma kapasitesini güçlendirmek için geliştirilen bu füzeler, geleneksel füzelerden çok daha yüksek hızlara ve hedeflere daha hızlı ulaşabiliyor.
Rusya, Zirkon füzesinin testlerinin Haziran 2022’de tamamlandığını açıklamıştı. Devlet Başkanı Vladimir Putin, o dönemki açıklamasında, Zirkon’u “yeni nesil rakipsiz silah sistemlerinin bir parçası” olarak nitelendirmişti. Putin, füzelerin “dünyadaki herhangi bir noktayı vurabileceğini ve ABD’nin füze savunma sistemlerinin bu füzeler karşısında etkisiz kalacağını” söylemişti.
Rusya, Ukrayna’ya farklı uzun menzilli füze ve insansız hava aracı kullanarak saldırıyor. Zirkon başlangıçta denizden fırlatılan bir silah olarak tasarlandı, daha sonra karadan fırlatılan bir versiyonu geliştirildi.