Rusya’da sokak köpekleriyle ilgili olarak toplumda ve vatandaşlarla devlet arasında Türkiye’dekine çok benzer bir süreç yaşanıyor.
Başkent Moskova’nın da aralarında bulunduğu kentlerde sokak köpeklerinin özellikle çocuklara yönelik bazıları ölümle sonuçlanan saldırıların ardından Devlet Başkanı Vladimir Putin geçen yılın Temmuz ayında, yerel yetkililere köpek nüfusunu kontrol altına almak amacıyla “uyutma” dahil, kendi belirleyecekleri kararı uygulama yetkisi veren bir kararname imzaladı.
Bunun üzerine, sokak köpekleri konusunun en hararetli tartışmalara neden olduğu Sibirya’daki Buryatya Cmhuriyeti ile Orenburg ve Magadan gibi şehirlerde bir ay içinde sahiplenilmeyen köpeklere ötanazi uygulanmasına başlandı. Ayrıca, tıpkı Türkiye’de olduğu gibi toplu olarak öldürülmüş köpekler bulundu.
Ancak, karara sert tepki gösteren Buryatyalı hayvanseverler uygulamanın durdurulması amacıyla Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.
Mahkeme 18 Temmuz tarihinde, sadece insan hayatına tehlike oluşturan köpeklerin uyutulabileceğine ilişkin bir karar aldı. Anayasa Mahkemesi kararında, “Sahibi olmayan köpeklerin öldürülmesi son derece olağanüstü bir önlemdir. Sadece kamu güvenliğinin, vatandaşların haklarının ve özgürlüklerinin sağlanamadığı durumlarda uygulanabilir” dedi. Mahkeme ayrıca, barınaklarda yer olmaması ve tasarruf önlemleri uygulanmasının hayvanların öldürülmesi için gerekçe oluşturamayacağını vurguladı.
Anayasa Mahkemesi’nin kararının ardından bazı bölgelerde ötanazi uygulamasına son verilse de tartışmalar bitmedi.
Sibirya’daki Yakutistan Cumhuriyeti’nde 12 yaşındaki bir kız çocuğunun sokak köpeklerinin saldırısı üzerine hayatını kaybetmesinin ardından hafta içinde Çulpan kasabasında yaşayanlar protesto gösterisi düzenledi. Belediye Başkanı Stalik Deryagin’i suçlayan öfkeli kalabalığın gösterisi polis tarafından dağıtıldı.
Deryagin, kasaba çevresinde 150 sahipsiz köpek bulunduğunu belirtirken, “Barınaklarımız hazır, paramız da var ama kimse köpekleri yakalamak istemiyor” diye yakındı.
Yakutistan Meclisi Haziran ayında, saldırgan ve ağır hasta köpeklerin yanı sıra “istenmeyen” hayvanların da uyutulmasına ilişkin bir karar almıştı. Ancak Yüksek Mahkeme, “istenmeyen” ifadesini çok genel bularak iptal etti.
Başıboş köpeklerle uğraşmak istemeyen ve sorunu “kestirme” yoldan çözmek isteyen yetkililer ve onları destekleyen vatandaşlarla Rusya’da çok güçlü olan hayvansever hareketi karşı karşıya getiren sorun Türkiye’de olduğu gibi uzun süre gündemde kalacak görünüyor.
Fotoğraf: Moskova Haber Ajansı