Pazartesi, 13 Eki 2025
  • My Feed
  • My Interests
  • My Saves
  • History
  • Blog
Subscribe
Medya Günlüğü
  • Ana Sayfa
  • Yazarlar
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • 🔥
  • MG Özel
  • Günlük
  • Serbest Kürsü
  • Köşe Yazıları
  • Beyaz Önlük
  • Mentor
Font ResizerAa
Medya GünlüğüMedya Günlüğü
  • MG Özel
  • Günlük
  • Serbest Kürsü
  • Köşe Yazıları
  • Beyaz Önlük
  • Mentor
Ara
  • Anasayfa
  • Yazarlar
  • Hakkımızda
  • İletişim
Bizi takip edin
© 2025 Medya Günlüğü. Her Hakkı Saklıdır.
Webmaster : Turan Mustak.
Günlük

Putin’in önerisine uzman yorumu

Medya Günlüğü
Son güncelleme: 27 Haziran 2025 18:49
Medya Günlüğü
Paylaş
Paylaş

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin sürpriz bir açıklamayla, Avrupa’ya yönelik en büyük gaz aktarım merkezini (hub) Türkiye’de kurabileceklerini söyledi.

Putin, Avrupa ülkelerine gaz gönderilen Kuzey Akım 1 Boru Hattı’nın devre dışı kaldığını, bunun yerine Avrupa’ya Türkiye üzerinden gaz aktarabileceklerini, ancak bunun tüm tarafların istekli olması durumunda gündeme gelebileceğini de belirtti.

Enerji Bakanı Fatih Dönmez sürpriz öneri hakkında, “Türkiye, bu ve buna benzer birçok uluslararası projeyi zamanında tamamlamıştır. Teknik olarak mümkün. Bu tarz uluslararası projelerde teknik, ticari ve hukuki açıdan değerlendirme ve fizibilite çalışması yapılması lazım” dedi.

Putin’in “Türkiye gaz merkezi olabilir” sözlerini Twitter hesabından yorumlayan eski Botaş Genel Müdürü Gökhan Yardım, “Sanırım bir yanlış anlaşılma var. Putin’in hub yapma fikri ile bizim EPİAŞ üzerinde hub yapma fikrimiz farklı. O fiziki hub’tan bizler ticari hub’tan bahsediyoruz. Önce isterseniz Ruslar hub’tan ne anlıyor onu netleştirelim” dedi.

Uluslararası enerji uzmanı Mehmet Doğan’ın Twitter hesabındaki değerlendirmesi ise şöyle oldu:

“Rusya Federasyonu Başkanı V. Putin açıklamalarında Türkiye’nin hub olma konusunu, ‘AB isterse’ye bağlamış. Bu gözden kaçmamalı. Putin konuşmasının başında da ‘Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 konusunda top AB’de’ dedi de. Ancak AB top oynama derdinde değil.

Türkiye’nin hub olma mevzusu zaten bugünden yarına olacak bir iş değil. Yeni boru hatlarına ihtiyaç var. Onlar yapılana kadar başka bir yere zaten evrilir bu kriz. AB Rusya ile diyaloğu kesmiş, Rusya’nın ‘isterseniz şunu yapalım, top sizde, olmadı hadi bunu yapalım demesi’ bana göre uzun vadede AB pazarını kaybetmek istememesinden.

Zaten arada diyalog kurulabilse, Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 tamir edilir, her ikisi de açılır, olay normale döner. Ancak bu o kadar kolay değil. Ben bu açıklamanın altını çok dolu bulmadım maalesef. Putin’in konuşmasını başarılı bulduğumu söylemem zor. Gazprom Başkanı A. Miller’in konuşması çok daha etkiliydi. Yine de her ikisinin de AB hakkında bu kadar konuşması bence gereksizdi. AB bile bu kadar düşünmüyor kendisini. Türkiye’den önce AB’nin gaz alım isteğine bağlı bu durum. Putin Avrupa’ya gazsız yaşamayı öğreterek, uzun vadede Rusya’nın ayağına sıkmış olacak.”

Kommersant’ın yorumu

Moskova’da yayınlanan Kommersant gazetesi Putin’in önerisini, “Rusya AB’yi gazını almaya zorlamak için yollar arıyor” diye yorumladı. Gazete, “Ancak Avrupalı tüketiciler bu öneriye ilgi göstermeyebilir. Ayrıca, bu planın gerçekleşebilmesi için yeni yatırımlar gerekiyor” diye yazdı.

EtiketlendiEnerjiMehmet Doğan
Bu yazıyı paylaşın
Facebook Email Bağlantıyı Kopyala Print
Önceki Makale ‘Sevgili kardeşim Mevlüt Çavuşoğlu’
Sonraki Makale Leman’dan İranlı kadınlara destek

Medya Günlüğü
bağımsız medya eleştiri ve fikir sitesi!

Medya Günlüğü, Türkiye'nin gündemini dakika dakika izleyen bir haber sitesinden çok medya eleştirisine ve fikir yazılarına öncelik veren bir sitedir.
Medya Günlüğü, bağımsızlığını göstermek amacıyla reklam almama kararını kuruluşundan bu yana ödünsüz uyguluyor.
FacebookBeğen
XTakip et
InstagramTakip et
BlueskyTakip et

Bunları da beğenebilirsiniz...

EditörGünlük

Schengen’de yeni sistem

Medya Günlüğü
13 Ekim 2025
GünlükManşet

Bugünkü köşe yazıları

Medya Günlüğü
13 Ekim 2025
GünlükManşet

Gökyüzünden İHA yağıyor

Medya Günlüğü
13 Ekim 2025
GünlükManşet

“Menemen enflasyonu”

Medya Günlüğü
13 Ekim 2025
Medya Günlüğü
Facebook X-twitter Instagram Cloud

Hakkımızda

Medya Günlüğü: Medya eleştirisine odaklanan, özel habere ve söyleşilere önem veren, medyanın ve gazetecilerin sorunlarını ve geleceğini tartışmak isteyenlere kapısı açık, kâr amacı taşımayan bir site.

Kategoriler
  • MG Özel
  • Günlük
  • Köşe Yazıları
  • Serbest Kürsü
  • Beyaz Önlük
Gerekli Linkler
  • İletişim
  • Hakkımızda
  • Telif Hakkı
  • Gizlilik Sözleşmesi

© 2025 Medya Günlüğü.
Her Hakkı Saklıdır.
Webmaster : Turan Mustak

Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?