Ukrayna ordusunun sınırdaki Kursk bölgesine düzenlediği saldırı Rusya’yı hazırlıksız yakaladı.
Ukrayna geçmişte sınır bölgelerinde “vurkaç” eylemleri yapmıştı ancak şimdiye kadar bu boyutta bir saldırı düzenlememişti. Rus ve Batılı kaynaklara göre salı gün bin civarında Ukraynalı asker, aralarında tankların da bulunduğu zırhlı araçlar ve SİHA (silahlı insansız hava aracı) desteğinde saldırıyı başlattı. Rus askeri yetkililer hemen ertesi gün saldırının püskürtüldüğünü ve yüzlerce Ukraynalı askerin öldürüldüğünü açıkladı. Ancak, binlerce sivilin tahliye edildiği bölgeden hâlâ şiddetli çatışma haberleri geliyor. Rus yetkililerin yalanlamasına karşın Batılı kaynaklar Ukrayna birliklerinin sınırdan 10 kilometre içeri girdiğini bildiriyor.
Rusya, aralarında Kursk’ın da bulunduğu üç sınır bölgesini “terörle mücadele operasyonu bölgesi” ilan etti.
Moskova’da yayınlanan Kommersant gazetesi bu sabah çıkan haberinde, çatışmaların yoğunlaştığı Sudja’da durumun çok ciddi olduğunu belirttti ve “Bu bir vurkaç eylemi değil, Ukrayna ordusunun topyekûn saldırısı. Sudja’da kimin bayrağı dalgalanıyor belli değil” diye yazdı.
Moskova’da yayınlanan Moscow Times gazetesi ise, Politika.Kozlov‘a dayanarak, Ukrayna’nın Rusya ile Avrupa ülkeleri arasındaki tek aktif doğal gaz boru hattını ele geçirdiğini ileri sürdü.
Gazete, saldırının hem Rus savunmasının zaaflarını ortaya çıkardığını hem de Devlet Başkanı Vladimir Putin’in prestijine darbe indirdiğini yazdı.
Adının açıklanmasını istemeyen bir Kremlin yetkilisi Politika. Kozlov’a, “Putin’in keyfi kaçtı. 2022’de Rus ordusunun Herson’dan çekildiği zamandan beri onu böyle görmemiştik. Yüzünden durumdan memnun olmadığı ve canının sıkıldığı belli” dedi.
Bir başka yetkili ise, “Sınır muhafızlarımız kuşatılmış durumda. Teslim olan askerlerimiz var. Saldırı Ukrayna için elbette geçici bir başarı ama yine de tatsız bir durum” diye konuştu.
Ukrayna saldırısının boyutunun ciddi olduğu Putin’in konuyla ilgili açıklama yapma gereği hissetmesinden de anlaşılıyor. Rusya lideri Ukrayna’yı “büyük provakasyon” düzenlemek ve sivil hedeflere saldırmakla suçladı.
Bloomberg ise, saldırının Rusya Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimov’u zor duruma düşürebileceğini yazdı. Ajans, Rus gizli servisinin Ukrayna birliklerinin Kursk’a yakın sınır bölgesinde toplanmaya başladığı konusunda iki hafta önce rapor hazırladığını ancak ordunun uyarıyı ciddiye almadığını ileri sürdü.
Çatışmalar nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan siviller çektikleri videoyla Putin’den yardım istedi.
İlgili haber:
https://medyagunlugu.com/ruslarin-en-korktugu-ay/