24 C
İstanbul
27 Temmuz 24, Cumartesi
spot_img

Osmanlı vezirlerine rüşvet iddiası

Fuad Safarov, Moskova

Rus gazeteci Sergey Buntman, ünlü komutan Mihail Kutuzov’un (görselde) Osmanlı İmparatorluğu’nu barış masasına oturtabilmek amacıyla vezirlere rüşvet verdiğini ileri sürdü.

Buntman, Bir Rus radyosuna yaptığı açıklamada, Fransa İmparatoru Napolyon Bonapart’ın 1812 yılında Rusya’ya saldırması öncesinde Osmanlı Devleti ile ittifak kurulmasının perde arkasını anlattı.

Rus ve Osmanlı imparatorlukları arasında 1806’da başlayan savaşın Bonapart’ın Rusya’ya saldırmasından hemen önce imzalanan barış anlaşmasıyla son bulduğunu hatırlatan, “Bu büyük bir diplomatik zaferdi. Bu zafer, Kutuzov’un Sultan’ın sarayındaki önemli şahısları satın almasıyla sağlandı” dedi.

Buntman, Rusya’nın söz konusu anlaşmadan yaklaşık 50 yıl sonra Kırım Savaşı nedeniyle Türkiye ile tekrar karşı karşıya geldiğini belirterek, “Demek ki gereken dersleri çıkarmamışız” diye konuştu

1806-1812 Osmanlı-Rus Savaşı 28 Mayıs 1812’de imzalanan Bükreş Antlaşması ile sona erdi. 16 maddelik antlaşmayı Rusya adına Kutuzov, Türk tarafı adına ise Ahmet Paşa imzaladı. Napolyon’un Rusya’ya saldırmasından bir gün önce Rusya Çarı I. Aleksandr antlaşmayı onayladı. Rus tarihçilerine göre, Kutuzov o dönem Osmanlı tarafıyla yapılan gizli görüşmelerin sırrını uzun süre korumayı başardı.

Daha önce de aylık Rus Soverşenno Sekretno gazetesi 18. yüzyılın sonlarında İstanbul’a elçi olarak atanan Kutuzov’un, Sultan III. Selim’in annesini ikna etmek için gizlice Harem’e girdiğini iddia etmişti. Rus tarihçilere göre Kutuzov’un Harem ziyareti işe yaradı ve Mihrişah Valide’nin oğluna yaptığı telkinler sonucu Osmanlılar Fransa’ya karşı Rusya ile koalisyona girmeye razı oldu. 1745-1813 yılları arasında yaşayan Kutuzov, Rus-Osmanlı savaşlarına da katılmış ünlü bir komutan.

Medya Günlüğü

Medya eleştirisine odaklanan, özel habere ve söyleşilere önem veren, dilediği konuda özgürce yazmak isteyenlere kapısı açık, kâr amacı taşımayan bir site.

Medya Günlüğü
Medya eleştirisine odaklanan, özel habere ve söyleşilere önem veren, dilediği konuda özgürce yazmak isteyenlere kapısı açık, kâr amacı taşımayan bir site.

İlginizi Çekebilir

4,757BeğenenlerBeğen
678TakipçilerTakip Et
11,600TakipçilerTakip Et

Popüler İçerikler