Pazar, 11 May 2025
  • My Feed
  • My Interests
  • My Saves
  • History
  • Blog
Subscribe
Medya Günlüğü
  • Ana Sayfa
  • Yazarlar
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • 🔥
  • MG Özel
  • Günlük
  • Serbest Kürsü
  • Köşe Yazıları
  • Beyaz Önlük
  • Mentor
Font ResizerAa
Medya GünlüğüMedya Günlüğü
  • MG Özel
  • Günlük
  • Serbest Kürsü
  • Köşe Yazıları
  • Beyaz Önlük
  • Mentor
Ara
  • Anasayfa
  • Yazarlar
  • Hakkımızda
  • İletişim
Bizi takip edin
© 2025 Medya Günlüğü. Her Hakkı Saklıdır.
Webmaster : Turan Mustak.
Günlük

Öldüren tutku: Sigara

Medya Günlüğü
Son güncelleme: 14 Ocak 2023 00:00
Medya Günlüğü
Paylaş
Paylaş

Dünyada ve ülkemizde önemli sağlık sorunlarına yol açan sigaranın zararları herkes tarafından bilinen bir gerçek… Uzmanlar birçok defa bu konuda araştırma ve bilgilendirme yaparak uyarılarda bulunuyor.

NG Araştırma benderimki.com aracılığıyla 15 yaş üzeri Türkiye geneli 1768 kişinin katıldığı sigara alışkanlığıyla ilgili bir kamuoyu araştırması yaptı. Katılımcıların %47’si sigara içtiğini, %53’ü sigara içmediğini belirtti.

2021 yılı içerisinde ve 2022 yılı başında sigaraya pek çok kez zam geldi. TÜİK Aralık 2021 için yıllık enflasyon oranını %36,08 olarak açıkladı. Hazine ve Maliye Bakanlığı da yürürlükteki mevzuat uyarınca Yİ-ÜFE’deki 6 aylık değişimi ÖTV tutarlarına ekliyor. Böylece 4 Ocak 2022 tarihinde sigaradaki özel tüketim vergisine (ÖTV) gelen %47,39’luk zam oldukça ses getirdi.

Peki, zamlar sigara içme oranını düşürüyor mu?

Sigara içtiğini belirten her 4 kişiden 3’ü zamların sigara tüketimini azaltmadığını düşünüyor.

Zamların sigara tüketimini azalttığını düşünenlerin %61’i koronavirüs sonrasında sigara tüketiminde değişiklik olmadığını söylüyor. Genel olarak zamların ve koronavirüsün sigara içmeyi nasıl etkilediğine bakıldığında, kişisel ekonominin kişisel sağlığın önünde geldiğini görüyoruz. Zamlar içilen sigarayı daha fazla azaltırken, sağlık endişesinin aynı etkiyi yaratmıyor.

Sigarayı bırakmak isteyen bir hayli kişi vardır elbette. Fakat sigaranın oluşturduğu hem fiziksel hem de psikolojik bağımlılık bırakmayı zorlaştırıyor. Bu konuda yardımcı olmak için uzmanlar ve T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından birçok tedavi ve uygulamalar da geliştirildi.

Araştırmaya katılanlara kaç yıldır sigara içtikleri soruldu. Katılımcıların yarısı 1-10 yıl arası sigara kullandığını söylerken, diğer yarısı ise 10 yıldan fazla süredir sigara içtiğini belirtti.

Yaşlara göre sigara içme oranını incelendiğinde, lise çağında olan 15-18 yaş aralığındaki her 3 katılımcıdan 1’inin sigara içtiğini söyledi.

Ancak sigara içenlerin tüketim alışkanlığı ve sayısı farklılık gösterebiliyor; dudak tiryakileri, dönemsel içenler, sosyal içiciler, bağımlılar vb…

Araştırmaya katılanlara ortalama kaç paket sigara içtiğini sorulunca katılımcıların %53’ü günde 1 paket veya daha fazla sigara içtiğini belirtti!

Son dönemlerde uygulanan zamlarla birlikte sigara fiyatları çok fazla arttı. Özellikle sürekli sigara içenler için bütçelerinde fazla yer kaplayabiliyor.

Tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi insanlara zor anlar yaşatıyor. Peki sağlığımızı tehdit eden bu durum sigara içme alışkanlıklarımızı etkiledi mi?

Her 10 kişiden 7’si sigara içme alışkanlığında bir değişiklik olmadığını belirtti. 2’si sigarayı azalttığını ifade ederken 1’i artırdığını söyledi.

Sigara kullanmayanlar için bazen sigara dumanına maruz kalmak kaçınılmaz olabiliyor. Bu durumda içmese bile pasif içici konumuna geliyor. Bu, özellikle çevresinde sigara içen kişiler fazla ise içmeyenler için sık sık rahatsız edici bir durum oluşturuyor.

Sigara kullanmayan katılımcıların %58’i yanlarında sigara içilmesinden çok rahatsız olduğunu belirtti. %5 ise bu durumdan hiç rahatsız olmadığını söyledi.

14 yıldır uygulamada olan kapalı alanlarda sigara içme yasağı özellikle pasif sigara içimini engellemeye yardımcı oluyor. Peki bu yasağa ne kadar uyuluyor?

Katılımcıların %16’sı bu yasağa tamamen uyulduğunu düşünüyor. %18’i bu yasağa hiç uyulmadığını belirtirken, %66’sı ise bu yasanın kısmen uygulandığını savunuyor.

Sonuçları incelerken katılımcıları sigara içenler ve içmeyenler olarak ayırdığımızda, iki tarafın bu konudaki düşüncelerinin tamamen farklı olduğunu görüyoruz. Kapalı alanda sigara içme yasağına hiç uyulmadığını düşünenlerin %68’i sigara içmeyenler. Kanuna tam olarak uyulduğunu düşünenlerin %62’si ise sigara içenlerden oluşuyor.

(NG Araştırma)

Not: Bu yazı Medya Günlüğü’nde daha önce yayınlanmıştır.

Bu yazıyı paylaşın
Facebook Email Bağlantıyı Kopyala Print
Önceki Makale Gözlemin bilişsel gelişime katkısı
Sonraki Makale İnternet haber sitelerine düzenleme

Medya Günlüğü
bağımsız medya eleştiri ve fikir sitesi!

Medya Günlüğü, Türkiye'nin gündemini dakika dakika izleyen bir haber sitesinden çok medya eleştirisine ve fikir yazılarına öncelik veren bir sitedir.
Medya Günlüğü, bağımsızlığını göstermek amacıyla reklam almama kararını kuruluşundan bu yana ödünsüz uyguluyor.
FacebookBeğen
XTakip et
InstagramTakip et
BlueskyTakip et

Bunları da beğenebilirsiniz...

*Günlük

3 yıl önce 3 yıl sonra İstanbul…

Medya Günlüğü
11 Mayıs 2025
GünlükManşet

Avrupa güvenliği ve Türkiye

Medya Günlüğü
11 Mayıs 2025
Günlük

Kızıl Meydan’daki tören

Medya Günlüğü
11 Mayıs 2025
Günlük

Gazetelerin köşe yazıları

Medya Günlüğü
11 Mayıs 2025
Medya Günlüğü
Facebook X-twitter Instagram Cloud

Hakkımızda

Medya Günlüğü: Medya eleştirisine odaklanan, özel habere ve söyleşilere önem veren, medyanın ve gazetecilerin sorunlarını ve geleceğini tartışmak isteyenlere kapısı açık, kâr amacı taşımayan bir site.

Kategoriler
  • MG Özel
  • Günlük
  • Köşe Yazıları
  • Serbest Kürsü
  • Beyaz Önlük
Gerekli Linkler
  • İletişim
  • Hakkımızda
  • Telif Hakkı
  • Gizlilik Sözleşmesi

© 2025 Medya Günlüğü.
Her Hakkı Saklıdır.
Webmaster : Turan Mustak

Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?