Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Türk Anadolu Efes ve Belçikalı AB InBev ortaklığındaki AB InBev Efes BV şirketini geçici olarak “GK Vmeste” adlı yapının yönetimine devretmesinin nedenleri konusunda Moskova’da farklı senaryolar konuşuluyor.
İş çevrelerinin saygın gazetesi Kommersant’ın sorularını yanıtlayan Orlova-Ermolenko hukuk firmasının ortağı Aleksandr Yermolenko, 2023 yılında benzer şekilde Danimarkalı Carlsberg grubuna ait Baltika bira şirketi yönetimininin de Rusya Federal Mülk Yönetim Ajansı’na (Rosimuşestvo) devredildiğini hatırlattı. Yermolenko, “Prosedür zaten az çok belli çünkü bu ilk vaka değil ve bugün de artık 2022 yılı değil. Dolayısıyla, aşılmaz zorluklar ve kurumsal sorunlar olabileceği söylenemez. Bazı pürüzler olabilir ama hepsi bir şekilde çözülecektir” dedi.
Geri almanın ne kadar zor olacağının, mevcut sahiplerin varlıklarının ne kadarını vermeye istekli olduklarına ve ne tür engeller koymuş olabileceklerine bağlı bulunduğunu belirten Yermolenko, “Carlsberg sadece çalışmadı, genel olarak işi bırakmak istemedi ve bir dizi önlem aldı. Buna karşılık devlet mümkün olduğunca sert davrandı, gözaltına alınan insanlar var. Bu konu uluslararası düzeye taşındı” diye konuştu.
“Bu bakımdan Baltika hikayesi yabancı sahiplere bazı hukuki engeller yaratabileceklerini öğretmiş olabilir” diyen Yermolenko, “Fakat bu, varlığın elinizden alınamayacağı anlamına gelmiyor. Aynı zamanda Efes’in bir Türk şirketi olduğu da ortada. Şu anda Suriye’de ve Azerbaycan’da yaşananlara bakıldığında jeopolitik bir oyuncu olarak Ankara’nın bazı adımlar attığını, Rusya’nın da karşı hamleler yaptığını görüyoruz” sözleriyle perde arkasında siyasetin de rol oynamış olabileceğini ima etti.
Infoline ajansı Genel Müdürü İvan Fedyakov da, AB InBev Efes BV şirketinin geçici olarak kayyıma devredilmesi kararının Türk iş dünyası ile Rusya hükümeti arasındaki ilişkilerin soğumasının göstergesi olabileceğini öne sürdü. Fedyakov, “InBev Efes, Rusya’daki bira pazarının lideriydi. Bu segmentteki en büyük satış hacmine sahipti. Bu bir Belçika-Türk şirketi. Daha önce bunlar iki ayrı yapıydı, 2018’de birleşti. Ama Türk iş dünyasının buradaki yeri oldukça dikkat çekici ve önemli” dedi.
Bu yıl şirketteki Türk yatırımcının, Belçikalı ortağın Rusya’daki hisselerini satın alma girişiminde bulunduğunu belirten Fedyakov, “Bunun kısmen Efes’in son 20-30 yılda Rusya’ya yaptığı yatırımı koruma arzusundan kaynaklandığını düşünüyorum. Müzakereler devam ediyordu ve hatta bir noktada başarı bile olabilirdi ama gördüğümüz gibi tamamen farklı bir karar verildi” dedi.
Ulusal Bira ve İçecek Üreticileri Birliği ve “Opora Rossii” adlı STK yönetim kurulu üyesi Aleksey Nebolsin ise, böyle dev bir şirkete kayyım atanmasıyla ilişkin duyurunun 30 Aralık’ta yapılmasının çarpıcı olduğunu belirtti. Nebolsin, “Açıkçası, bu belirli bir niyetle yapılmış. Rusya’daki bira üreticilerinin tamamının Ruslardan oluşmasının istendiğini söyleyenler var” dedi.
Kommersant gazetesi de, “Bira pazarındaki hiç kimse Vmeste grubunu tanımıyor. Bir yıl önce kuruldu, kayıtlı sermayesi 100 bin ruble. Hiçbir yerde görünmüyor” diye yazdı.
Forbes dergisinin Rusça baskısı geçen yıl InBev Efes’i 1.3 milyar dolarlık değeriyle Rusya’da faaliyet gösteren en büyük yabancı şirketler arasında 21. sırada göstermişti.
İlgili haber:
***
Medya Günlüğü sosyal medya hesapları: