Ömer Yalçınkaya
Bir yılı aşkın bir süredir gündemden düşmeyen bir konu var: Aşı. Konu aşı olunca yazılı ve görsel basında bol bol iğne görüntüleri ve fotoğraflarıyla karşılaşıyoruz. İğnenin batırılışı esnasında çekilen görüntüler pek çok insanı rahatsız ediyor. İğne yapılırken insanların görüntülenmesi ve özellikle iğnenin batırılışının gösterilmesi aşı yaptırmaya karşı direnci arttırıyor olabilir mi? Ben olduğunu düşünüyorum. İlkokulda aşı sırasına girdiğimizde çoğumuzun ağlamaya başladığını hatırlıyorum. O zamanlar büyük şırıngalarla yapılırdı. Şimdi çok küçük enjektörler ve çok ince iğnelerle yapılıyor. Aslında insan fark etmiyor bile. Ama o görüntülerin insan beyninde kazıdığı olumsuz duygu gerçekten var olmayan bir acı ve korku duygusunu geliştiriyor.
Yerli yabancı izlediğim tüm televizyon kanallarında ve her açtığım gazetede benzeri görüntülerin yer alması bende bir bıkkınlık hissi yarattı ve medya kurumlarına konu ile ilgili bir yazı göndermeye karar verdim. Türkiye’de CNN Türk, NTV, Haber Türk ve Haber Global, yurt dışında BBC, DW, Al Jazeera, France 24 kanallarına ve Sözcü, Milliyet, Hürriyet gazetelerine e-postalar gönderdim. Konuya duyarlılık göstermediğini gözlemlediğim bu basın yayın kurumlarının bir psikoloğa danışıp danışmadıklarını sordum. Bu görüntülerin aşı yaptırmaya karşı olumsuz bir etki yarattığını düşündüğümü belirttim.
Biri dışında hiçbir kuruluştan yanıt gelmedi. O da BBC idi. Gönderdiğim yazının önemli bir uyarı niteliği taşıdığını, konunun hassasiyetine inandıklarını ve bundan sonra daha dikkatli olacaklarını çok nazik bir dille ifade etmişlerdi.
O günden sonra yayınlarında aşı görüntülerini uzaktan aşı olan insanların kollarını ve iğnenin batırılışını göstermeden yayınlamaya başladıkları dikkatimi çekti.
Bu davranış, dünya çapında milyonlarca insan üzerinde etkisi olan bir yayın kurumunun taşıdığı toplumsal sorumluluğun çok güzel bir göstergesiydi.
Yanıt verme ve belki de yazıyı okuyup değerlendirme zahmeti bile göstermeyen diğer medya kurumlarında bu sorumluluğu görmemek üzücüydü.
Bir taraftan toplumu aşı olmaya yönlendirmeye çalıştıkları gözlenen bu kurumların diğer taraftan aşı olma üzerinde olumsuz etkisi olabilecek bir tutumu ısrarlar sürdürmeleri onların toplumu anlama ve ona karşı sorumlu davranma sınavında kırık not almalarına yol açtı. En azından benim gözümde.