Azerbaycan’la Ermenistan arasındaki barış anlaşmasının imzalanması için çalışmalar devam ederken, Türkiye sınırındaki Ermeni köyü Margara kapının açılacağı beklentisiyle hazırlıklarını tamamladı.
1473 kişinin yaşadığı köyde, aslında Sovyet döneminde yapılan ancak hiç kullanılmayan gümrük noktası yenilendi, iki ülkeyi bağlayan köprü elden geçirildi. Batılı diplomatlar ve gazeteciler son zamanlarda sık sık köyü ziyaret etmeye başladı. Türk-Ermeni sınırının açılması halinde Margara önemli bir geçiş noktası haline gelecek.
Türk tarafında Alican Sınır Kapısı olarak adlandırılan geçiş noktası, 1988’de Ermenistan’da yaşanan deprem ve 2023 yılında Kahramanmaraş depremleri sırasında insani yardım amacıyla son 37 yılda iki kez açıldı.
Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi amacıyla iki ülkenin özel temsilcileri Büyükelçi Serdar Kılıç ve Ermenistan Parlamentosu Başkan Yardımcısı Ruben Rubinyan, 1 Temmuz 2022’den bu yana görüşmeler yapıyor. Ancak Ankara, Erivan’la diplomatik ilişki kurulmasını, Azerbaycan’la Ermenistan arasında barış anlaşmasına bağlamış durumda.
Geçen yılın sonlarında imzalanması beklenen anlaşma aslında büyük ölçüde hazır ancak Bakü iki önemli konunun çözüme bağlanmasında ısrar ediyor.
Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev, geçen hafta yaptığı açıklamada bu koşulların, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Minsk Grubu’nun feshedilmesi ve Karabağ üzerinde hak iddia eden Ermenistan Bağımsızlık Bildirgesi ile ilgili maddenin Ermenistan Anayasası’ndan çıkarılması olduğunu söyledi.
Ermenistan yetkilileri ise, ikinci konu için referanduma gidilmesi gerektiğini ve oylamanın sonucu hakkında güvence veremeyeceğini söylüyor. Bakü, sürümcede kalabileceği endişesiyle bu konu çözülmeden anlaşmayı imzalamak istemiyor.
AB de bekliyor
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Ermenistan’ın Türkiye ve Azerbaycan sınırlarının açılmasının Avrupa Birliği açısından da büyük önem taşıdığını söyledi.
Von der Leyen, Trans-Hazar Uluslararası Taşımacılık Koridoru’nun açılmasının beş ülkeyi Avrupa’ya bağlayacağını söyledi. “Orta Koridor” olarak da bilinen Trans-Hazar Uluslararası Taşımacılık Koridoru, Çin ile Avrupa ülkelerini Kazakistan, Hazar Denizi, Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye üzerinden birbirine bağlıyor.
***
Medya Günlüğü sosyal medya hesapları: