Ukrayna, Kırım’ın statüsünü Rusya ile görüşmeyi 15 yıl ertelemek dahil, daha önce kabul ettiği bazı şartlardan vazgeçtiği yeni bir “Güvenlik Anlaşması” taslağını açıkladı. Kiev, bağımsızlığının garantörü olarak AB ülkeleri, ABD, İngiltere, Avustralya ve Türkiye’yi görmek istiyor. Taslak metne göre Ukrayna’ya yönelik bir saldırı durumunda bu ülkeler askeri savunma yardımını garanti edecek.
Daha önce “tarafsız ülke” statüsünü tartışmaya hazır olduğunu duyuran Kiev yönetimi, yeni taslakta “NATO ve AB’ye üyelik planlarını rafa kaldırmayacağını” ilan ediyor.
Belge, Ukrayna’nın askeri-sanayi altyapısına yabancı yatırım, büyük ölçekli silah ve istihbarat transferi, yabancı eğitmenler ve danışmanların katılımıyla ülkede askeri tatbikatlar öngörüyor. Belgede ayrıca AB ülkelerinin Kiev’e kalıcı bir silah tedariki kurması ve mali yardımda bulunması gerektiği de belirtiliyor.
Rusya basınındaki ilk yorumlarda, “Ukrayna’nın Mart ayındaki görüşmelerde Rusya ile tartışılan tüm tavizleri reddettiği ve Batılı ülkelere bir askeri ittifak teklif ettiği” vurgulanıyor.
Mart ayında tartışılan taslaktan farklı olarak Ukrayna, Kırım’ın statüsü tartışmalarını “dondurmaya” da artık sıcak bakmıyor. Askeri operasyonun ilk ayında, Rusya birlikleri Kiev yakınlarında durduğunda ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Ukrayna’ya “müzakere” teklif ettiğinde, Kiev yönetimi, Kırım’ın geleceği konusunda 15 yıl sürebilecek müzakerelere açık kapı bırakmıştı.
Yeni belgede Ukrayna, güvenlik garantilerinin ülkenin “uluslararası hukuk tarafından tanınan sınırları içindeki toprakları kapsaması gerektiğinde” ısrar ediliyor.
(TürkRus.Com)