Özellikle yurt dışına sık seyahat edenler Pegasus Hava Yolları’nın kabin bagajından ücret almaya başladığı haberini duymuştur.
Şirketin aldığı karar uyarınca 14 Şubat tarihinden başlayarak yurt dışı uçuşlarında yolcuların kabine ücretsiz sadece olarak 40X30X15 santimetre boyutunda, üç kilogram ağırlığında ve koltuk altına sığabilecek çantalarını getirme hakkı olacak. Şimdiye kadar ücretsiz olan 55X40X20 santimetre boyutlarında ve 8 kilogram ağırlığındaki kabin bagajları içinse ücret ödenmesi gerekecek.
Şirketin internet sitesindeki “Sıkça Sorulan Sorular” bölümüne yeni kararın ardından aşağıdaki soru-yanıt eklemiş.
Soru: Neden bagaj kurallarını değiştiriyorsunuz?
Yanıt: Yeni bagaj kuralları ile uçağa biniş sırasında oluşan yoğunluğu önlemeyi, boardingi vaktinde tamamlamayı, kabin içindeki baş üstü dolaplarda sıkışıklığı engellemeyi ve misafir deneyimini iyileştirmeyi amaçlıyoruz.
Yani “eskiden ücretsiz olan 8 kiloluk kabin içi bagajınız artık ücretli” demek yerine “misafir deneyimini iyileştirmeyi amaçlıyoruz” denilerek karar “şık bir ambalaj”la duyurulmuş.
Bu işin Pegasus’u ilgilendiren yönü.
Sonuçta özel bir şirket, dileyen kararı eleştirebilir, kızabilir, tepki gösterebilir ya da bir daha uçmayabilir.
Bu da şirketle yolcuları arasındaki bir konu.
Bizi asıl ilgilendiren bazı medya kuruluşlarının bu haberi nasıl verdiği…
Bakın hürriyet.com.tr haberi nasıl duyurmuş:
“Pegasus Hava Yolları, uçağa yerleşim esnasındaki yoğunluğu engellemek ve her ihtiyaca yönelik paket yapıları oluşturmak amacıyla, 14 Şubat itibarıyla yurt dışı ve KKTC uçuş paketlerini yenilediğini duyurdu. Pegasus’un yeni paket yapısında, kişisel eşya hakkı olan 1 uçuş paketi ve ek kabin bagaj hakkı da olan 3 farklı uçuş paketi olmak üzere alternatif uçuş paketleri yer alacak. Böylece uçağa biniş ve iniş süreçlerini ve misafir deneyimini iyileştirmeyi hedefleyen Pegasus’un yeni paket yapısı, aynı zamanda kabin bagajı ihtiyaçları farklılaşan misafirlere daha fazla opsiyon sunacak.”
Bu satırlarda “8 kiloluk bagaj için fazladan ücret ödenmesi gerecek” cümlesine rastlayabildiniz mi? Boşuna bir daha okumayın çünkü yok.
milliyet.com.tr’nin de haberi veriş şekli Hürriyet’ten çok farklı değil:
“Pegasus’un yeni paket yapısında, kişisel eşya hakkı olan 1 uçuş paketi ve ek kabin bagaj hakkı da olan 3 farklı uçuş paketi olmak üzere alternatif uçuş paketleri yer alacak. Bu yeni uygulamada tüm misafirler; uçak içerisine bir adet, boyutları 40 cm, 30 cm, 15 cm ve ağırlığı 3 kilogramı geçmeyen, koltuk altına sığabilecek çanta getirebilecek. Ek kabin bagajı almak isteyen Pegasus misafirleri, bu ürünü tekil olarak ya da paketlerden birini seçerek satın alabilecek.”
Ya ekonomi gazetesi dunya.com:
“Pegasus’un yeni paket yapısında, kişisel eşya hakkı olan 1 uçuş paketi ve ek kabin bagaj hakkı olan 3 farklı uçuş paketi olmak üzere alternatif uçuş paketleri yer alacak.”
Yani haberi öyle bir vermişler ki yeni üç farklı uçuş paketi için insanın teşekkür edesi geliyor!
Şimdi bir de haberturk.com.tr’ye bakalım:
“Pegasus Hava Yolları, yeni çıkardığı ‘light’ isimli uçuş paketliyle kabin bagajı direkt ilan etmeden ücretli hale getirdi. Pegasus Hava Yolları’ndan ‘light’ uçuş paketi alan yolcuların, uçak altı ve kabin bagajı hakkı bulunmayacak. Bu yolcular, gerek kabine alacakları gerekse uçak altına verecekleri bagajları için ekstra ücret ödemek zorunda kalacak.”
Olması gereken bu.
haberturk.com.tr doğrusunu yapmış ve “eskiden ücretsiz olan bir hizmetin direkt ilan etmeden ücretli hale getirildiğini” yazmış.
sabah.com.tr de haberi olması gerektiği gibi vermiş.
gercekgundem.com’un başlığı: “Kabin bagajı artık paralı” olmuş.
turizmguncel.com ise lafını hiç sakınmamış:
“Bütçeli hava yolu şirketlerinin değişik uygulama ve paketlerle elini yolcunun cebine atma uygulamalarına bir yenisi daha eklendi. Ali Sabancı’nın sahip olduğu Pegasus Hava Yolları, yeni çıkardığı ‘light’ isimli uçuş paketliyle kabin bagajı direkt ilan etmeden ücretli hale getirdi. Pegasus Hava Yolları’ndan ‘light’ uçuş paketi alan yolcuların, uçak altı ve kabin bagajı hakkı bulunmayacak. Bu yolcular, gerek kabine alacakları gerekse uçak altına verecekleri bagajları için ekstra ücret ödemek zorunda kalacak.”
Şirket nasıl dilediği hizmeti paralı hale getirme hakkına sahipse yolcular ve medya da bu kararı eleştirme hakkına sahip olmalı.
Ama daha önemlisi medyanın görevi, gerçeği süslü cümlelerle saklamaya çalışmak ve kraldan çok kralcı kesilmek olmamalı.