Rusya, Sovyetler Birliği sonrasında da geleneksel olarak kendisini, her dini inanca ve mezhebe yer veren çok dinli ve mezhepli bir devlet olarak tanımlıyor.
İslam günümüzde Rusya Federasyonu’ndaki dört ana dinden birisi, on milyonlarca müride sahip. Bugünlerde ise Müslümanlığın Rusya’daki bu ağırlığına layık olarak Tataristan Cumhuriyeti’nin başkenti Kazan’da “16. Uluslararası Ekonomi Forumu “Rusya – İslam Dünyası: Kazan Forumu” düzenleniyor. Etkinliğe toplam 103 ülkeden hükümet yetkilileri, büyük çaplı girişimciler, finansçılar ve bankacılar olmak üzere on bini aşkın kişi katılıyor. Konuklar için zengin bir forum ve iş programının yanı sıra “Müslüman moda şovu”, “Bolgar antik kentinde toplu halde dua, Rus futbol yıldızlarıyla maç gibi kültürel, sosyal ve rekreasyonel faaliyetler de hazırlanmış durumda.
Gelinen noktada Avrasya’nın yükselen güçlerinden Rusya’nın, İslam’a inanan milyonlarca vatandaşının yaşadığı ve kendi tanımıyla bir “medeniyet devleti” olarak geleneksel anlamda İslam dünyasıyla özellikle son dönemde çok yakın ve güvene dayalı ilişkiler kurmakta olduğu fark ediliyor. Bu münasebetlerin, Batı’nın birkaç yıl önce Moskova’dan aniden uzaklaşması ve son on yıllarda taraflar arasında elde edilen bütün kazanımları adeta çöpe atmasıyla birlikte daha da güç kazandığı gözlemleniyor. Bu çerçevede “Rus Dünyası”nın Müslüman ülkelerle iş birliğinin güçlenen bir ivmeyle derinleşmeye devam ettiği söylenebilir. İlgili foruma katılan konuk ve katılımcıların organizasyonun ilk günlerinde, ev sahibi ülke ve cumhuriyetin etkinliğin düzenlenmesindeki çabalarını takdir ve övgüyle karşıladıkları görülüyor.
Örneğin, “Böylesine anlamlı bir etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen Rusya hükümetine ve özel sektör temsilcilerine en içten şükranlarımı sunmak istiyorum. Kazan iş dünyası, bilim ve kamu kurumları arasında diyalog için mükemmel fırsatlar yaratıyor” diyen Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Ekonomi Dış Ticaret ve Sanayi Bakan Yardımcısı Abdullah El Salih, “Bu tür platformların halklar arasında etkili iletişim kanalları haline geldiğini’ vurguladı. Günümüzde Rusya ile İslam dünyası devletlerinin çok sayıda ortak noktaya sahip olduklarını görüyoruz. Bu özellikle, uluslararası hukukun genel kabul görmüş normlarına dayalı, dünyanın kültürel ve medeniyetsel çeşitliliğine saygılı, tek taraflı kısıtlayıcı önlemler de dâhil olmak üzere her türlü yeni sömürgeci uygulamanın reddedildiği sürdürülebilir çok kutuplu bir dünya düzeninin inşasına yönelik bağlılıkta kendisini gösteriyor. Tarihsel “film şeridini” biraz geriye sardığımızda, Müslüman ülkeler de dâhil olmak üzere, “İkinci Dünya” ülkelerinin kaynaklarını sömüren kolonyal sistemin savaş sonrası çöküşünü sağlayan güçlerin başında, Sovyetler Birliği’nin ve kısmen de halefi Rusya Federasyonu’nun geldiğini görüyoruz.
Ticaret hacminde artış
Rusya yönetiminin Kazan’daki dev foruma verdiği önem, açılış törenine katılan yetkililerin listesinden de çok rahat anlaşılabiliyor. İlk günden itibaren organizasyon alanına Tataristan Cumhuriyeti Başkanı Rüstem Minnihanov, Rusya Federasyonu Başbakan Yardımcısı Marat Husnullin, Tataristan Müftüsü Kamil Hazrat Samigullin, Rusya Parlamentosu’ndaki temel siyasi partilerden olan LDPR’nin (merhum Jirinovski’nin kurucu başkanı olduğu) Genel Başkanı Leonid Slutski ve Kirov Eyaleti Valisi Aleksandr Sokolov geldiler. Konuşmalarda bilhassa, Rusya Federasyonu ile “İslam İşbirliği Teşkilatı” ülkeleri arasındaki ticaret hacminin son dört yılda tam tamına yüzde 44 arttığına dikkat çekildi. Yine, turistik geliş gidiş sayısının ise dörtte bir oranında arttığı vurgulandı. Uluslararası iş dünyası temsilcileri için Rusya’da fırsat penceresinin şimdilerde sonuna kadar açık olduğu görülüyor.
Kırgızistan Cumhuriyeti Ticaret ve Sanayi Odası Rusya Temsilcisi ve aynı zamanda lojistik şirketi “BRICK Logistics”in Başkanı Konstantin Kutsenko, forumda yaptıkları çalışmaların ön sonuçlarını şöyle anlattı:
“Elbette foruma katılım bizlere yeni ufuklar açıyor. Kırgızistan, ticarette ve ürün tedarikinde önemli bir köprü konumunda olup dinamik bir şekilde gelişiyor. Şu ana kadar farklı ülkelerden, ama özellikle de ticaret ve lojistik firmalarından oluşan 17 partnerin desteğini aldık. Bu sürecin daha da genişleyeceğini düşünüyorum.”
Kazan bu yılki uluslararası forumuyla gerçekten de misafirlerini olumlu manada şaşırtacak ve oyalayacak pek çok şey sunuyor. Organizatörler, medyadan mimariye ve oradan bilgi güvenliğine kadar birçok konuda onlarca oturum düzenliyor. Bilhassa dijitalleşme konusunun ele alındığı oturum uzmanlar tarafından heyecanla takip edildi. Ve gene bir dolu kişi, Minnihanov başkanlığındaki “Rusya-İslam Dünyası” Stratejik Vizyon Grubu toplantısının sonuçlarını da merakla bekliyor. İşte katılımcıların sonuçlarına büyük umut bağladıkları etkinlikler bu şekilde özel bir güven ve dostluk havasında başladı ve sürüyor…
Fotoğraf: vb.kg
***
Medya Günlüğü sosyal medya hesapları: