22.5 C
İstanbul
27 Temmuz 24, Cumartesi
spot_img

İklim krizi gerçekleri

Deniz suyunun ısınması, kentlerde içme suyu sıkıntısı, daha şiddetli fırtınalar, tarımsal üretimde azalma, yaz ve kış turizminin azalması, daha büyük orman yangınları, kuraklık, nehir debilerinin azalması, su kıtlığı, biyoçeşitliliğin azalması…

İklim krizinin Türkiye’ye etkilerinin onlarcasından bazıları.

Antroposen kaynaklı altıncı büyük kitlesel yok oluşun evresindeki gezegenimizin öncelikli gündemi olan “iklim”, Türkiye’nin ilk kamusal iklim merkezi olmayı amaçlayan Müze Gazhane’nin de odağında yer alıyor.

Bu amaçla tasarlanan İklim Müzesi ziyaretçilerine, iklim nedir, tarihsel süreçte nasıl ve neden değişti, atmosferdeki karbondioksit nerede ve nasıl çözülür, sera gazı nedir, geçmişteki büyük yok oluşlar nelerdir ve benzeri soruların yanıtını vermeye çalışıyor.

Sergi, söyleşi gibi etkinliklerle de iklim gündemini yakından takip eden İklim Müzesi, sürdürülebilir yaşam koşullarını hayata geçirecek çözüm önerileri üzerine farkındalık yaratmayı amaçlıyor.

İçeriği Prof. Dr. Levent Kurnaz ve Dr. Ümit Şahin tarafından oluşturulan İklim Müzesi’nin sergi koordinasyonu İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Varlıkları Daire Başkanlığı’na ait. Görsel ve işitsel proje yapımı ise Map Global üstleniyor. Bunu özellikle belirtmek gerekiyor, çünkü görsel ve işitsel çalışmalar, müzede kritik öneme sahip.

Herkes için kolay bir tur sağlanan müzede, bazı bilgiler yetişkinler için derinlemesine verilirken bazı bilgiler çocukların da ilgisini çekebilecek şekilde sunulmuş. Örneğin “geçmişteki büyük yok oluşlar” başlığında devasa dinozorları görmek mümkün.

Müzenin tasarımında ilgi çekici noktalardan belki de en önemlisi, iklim krizine dair yakıcı gerçekliklere somut bir şekilde yer vermesi. İlk binada yer alan başlangıç bilgilerinden sonra geçtiğimiz ikinci bina, bizi bu sert gerçeklikle karşı karşıya bırakıyor. İlk binada iklim ve hava durumunun farkları, yeryüzünün enerji dengesi gibi iklim krizine ilişkin temel bilgiler yer alırken, ikinci binada atmosfer değişiyor.

Yeni binada tabureye benzer bir sistemin üzerine çıktığınızda devasa buzulların kopuş anını büyük bir ekrandan izlerken, kopuş anında buzulların çıkardığı sesi de duyabiliyorsunuz. Yine aynı şekilde bir orman yangını videosu izlerken, orman yangınları esnasında yaşam alanlarından olan ve yangından etkilenen hayvanların çığlıklarını duyabiliyorsunuz.

(bianet.org)

Müze Gazhane: Hasanpaşa, Kurbağalıdere Caddesi, İkbaliye Sokak, No: 39, Kadıköy / İstanbul.

Medya Günlüğü

Medya eleştirisine odaklanan, özel habere ve söyleşilere önem veren, dilediği konuda özgürce yazmak isteyenlere kapısı açık, kâr amacı taşımayan bir site.

Medya Günlüğü
Medya eleştirisine odaklanan, özel habere ve söyleşilere önem veren, dilediği konuda özgürce yazmak isteyenlere kapısı açık, kâr amacı taşımayan bir site.

İlginizi Çekebilir

4,757BeğenenlerBeğen
678TakipçilerTakip Et
11,600TakipçilerTakip Et

Popüler İçerikler