Hürriyet gazetesi, 61 yaşında hayatını kaybeden ünlü karikatürist Latif Demirci’ye Pazartesi çıkan sayısında “Latif’i kaybettik” başlığıyla veda etti.
Birinci sayfasının önemli bölümünü Demirci’ye ayıran gazete meslek yaşamına, yarattığı unutulmaz tiplere ve sanatıyla ilgili açıklamalarına yer verdi. Hürriyet 2018 yılında bir dönem gazeteden ayrılan Demirci’nin “adalet” konulu karikatürünü yayınlamamıştı.
Gazetede bugün çıkan haberden bazı bölümler şöyle:
Latif Demirci’nin ilk ustası Türk mizahının büyük ismi Altan Erbulak’tı: “Çocukluğumda evde Milliyet okunurdu. İlk karikatürleri orada gördüm. ‘Güngörmüşler’, Altan Erbulak, Bedri Koraman… Zaten sonra ilk kez karikatürcü olarak Altan Erbulak’a gittim. Ama nereden cesaret bulduğumu da bilmiyorum. Bizim oturduğumuz yere yakın tiyatrosu (Kocamustafapaşa’daki Çevre Tiyatrosu) vardı, karikatürcü olarak da onu biliyordum. Kısa pantolonla, çizdiğim şeyleri de kolumun altına alarak gittim.”
Erbulak, bu hevesli gencin çizimlerine göz atıp önerilerde bulundu, genç Latif de önerileri hayata geçirip yeniden Erbulak’ın karşısına dikildi. Bir süre böyle devam ettikten sonra Erbulak, onu efsane çizer Oğuz Aral’ın Gırgır dergisine yönlendirdi ve Latif Demirci’nin profesyonel karikatür hayatı böylece başladı; yıl 1975, Latif Demirci henüz 14 yaşında…
Latif Demirci: “Benim için Hürriyet’in çok satması önemli bir şey. Karikatürün çok fazla insana dağılması bakımından. Ama bu yüzden de çok ince espriler yapmamaya çalışıyorum. Dört kişi anlayıp, iki kişi gülsün diye değil de, biraz daha anlaşılır olmayı istiyorum. Çünkü az çok Hürriyet okurunun kimler olduğunu biliyorum. Balon gerekmiyorsa bile, daha da anlaşılır olsun diye balon yazıyorum. Çizerken en başta kendim keyif almak istiyorum, gülmek istiyorum. Zaten basıldıktan sonra sadece düzgün basılmış mı diye bakıyorum. Yoksa sadece çizdiğim gün çok keyif alıyorum.” (Radikal Cumartesi, Oray Eğin, 19.01.2002)”
2000 yılında Hürriyet’te Ayşe Arman’a verdiği söyleşide “Daha çok çizgiyle kurduğum hayatta yaşıyorum” diyen Demirci, şöyle devam etmişti: “Derdimi çizgiyle anlatıyorum ben. Çizgiyle düşünüyorum. Gerçek hayat beni zorluyor. Normal muhabbet edemiyorum, çok sıkılıyorum. Geriye çekilip karikatür çiziyorum. Karikatürle mi bu böyle oldu, yoksa böyleyim de karikatürcü mü oldum, bilmiyorum. Çünkü karikatüre 14 yaşında başladım. Bütün çalkantılarımı kağıt ve kalemle hallediyorum. Çok şey yüklüyorum ona belki ama bu böyle. Çizmediğim zaman mutsuz ve asık suratlı dolaşıyorum. Hayata espriyle bakanlardanım. En ciddi soruları bile öyle yanıtlıyorum…”
İlgili haber: https://medyagunlugu.com/haber/karikaturist-latif-demirci-hayatini-kaybetti-51719