Salı, 17 Mar 2026
  • My Feed
  • My Interests
  • My Saves
  • History
  • Blog
Subscribe
Medya Günlüğü
  • Ana Sayfa
  • Yazarlar
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • 🔥
  • MG Özel
  • Günlük
  • Serbest Kürsü
  • Köşe Yazıları
  • Beyaz Önlük
  • Mentor
Font ResizerAa
Medya GünlüğüMedya Günlüğü
  • MG Özel
  • Günlük
  • Serbest Kürsü
  • Köşe Yazıları
  • Beyaz Önlük
  • Mentor
Ara
  • Anasayfa
  • Yazarlar
  • Hakkımızda
  • İletişim
Bizi takip edin
© 2026 Medya Günlüğü. Her Hakkı Saklıdır.
Webmaster : Turan Mustak.
Günlük

Gazeteci Alican Uludağ tutuklandı

Medya Günlüğü
Son güncelleme: 21 Şubat 2026 17:05
Medya Günlüğü
Paylaş
Paylaş


DW Türkçe muhabiri Alican Uludağ tutukluma talebiyle 9. Sulh Ceza Hakimliğine sevk edildi. 

Uludağ, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının kararıyla Ankara’daki evinde dün gözaltına alınmıştı.

Evinde arama yapılan Uludağ, ifadesinin alınması için karayoluyla Ankara’dan İstanbul’a getirildi. Bugün Çağlayan Adliyesi’ne getirilen Alican Uludağ, savcılık ifadesinin tamamlanmasının ardından tutuklanması talebiyle 9. Sulh Ceza Hakimliğine sevk edildi.

Uludağ, mahkemede verdiği ifadede, “Cumhurbaşkanını eleştiremeyeceksek o zaman neden gazetecilik yapıyoruz” diye sordu ve tutuklanmasının gerçek sebebinin Adalet Bakanı Akın Gürlek’e “alan açmak” olduğunu söyledi.

Alican Uludağ, mahkeme sorgusunda şunları söyledi:

“Çocuklarımın gözyaşlarını arkada bırakarak buraya getirildim. Gazetecilik uğruna bedel ödemem isteniyorsa hazırım. Savcılığın iddialarındaki hiçbir paylaşımın suç unsuru olmadığını, tamamen eleştiri olduğunu kendisi de gayet iyi biliyor. Bugüne kadar bu paylaşımlarla ilgili ne Cumhurbaşkanı’ndan ne de avukatlarından şikayette bulunulmadı.”

“Cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasını kabul etmeyen Uludağ, “Ankara’da Akın Gürlek’e ilişkin bir temizlik yapılmak isteniyor, ‘Benzer birçok operasyona karşı eleştirilerini dile getireceği için Alican’ı uzaklaştırmamız lazım’ denilerek bu dosya uyduruldu. Nesnel bir şekilde tutuklama talebi okunursa ne Cumhurbaşkanı’nın şahsına ne de makamına yönelik bir küfür vardır, yargı muhabirinin eleştirileri vardır. (…) Cumhurbaşkanı’nı eleştiremeyeceksek o zaman neden gazetecilik yapıyoruz” diye sordu.

“Ben şu anda Deutsche Welle’de çalışıyorum, vizem bile yoktur benim” diyen Uludağ, kaçma veya delil karartma durumu olamayacağını vurguladı.

Adalet Bakanı Akın Gürlek “rahat etsin” diye hedef alındığını belirten Uludağ, şöyle konuştu:

“18 yıldır gazetecilik yapıyorum. Cumhurbaşkanını eleştirdik diye cezaevine atılacaksak neden arkanızda ‘Adalet Mülkûn Temelidir’ yazıyor? Neden Anayasa var? Suç işlendiği iddiasıyla ilgisi yoktur bu soruşturmanın. ‘Ankara’da yeni bakanımız rahat etsin, basın toplantılarında soru sorma ihtimali var; tutuklayalım, susturalım’ diye yapılıyor. (…) İki çocuğum vardır, bu ülkede gazetecilik yapmak için çocuklarımın yaşları aksın ama ben çizgimden ayrılmayacağım çünkü suç işlemedim.”

İfadesinin ardından Uludağ’ın tutuklanmasına karar verildi.

 Gözaltı kararına Uludağ’ın İstanbul Atatürk Havalimanı saldırısını planlayan IŞİD mensuplarının tahliye edildiğine ilişkin haberi ve X’teki sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilmişti.

Meslek örgütlerinden açıklama

Basın meslek örgütlerinin temsilcileri ve gazeteciler Uludağ’a destek için Çağlayan Adliyesi önünde toplandı. Meslek örgütleri Uludağ için adliye önünde ortak basın açıklaması yaptı.

Meslek örgütleri, “son aylarda gazeteciliğin kriminalize edilmesi furyasının son hedefinin” Uludağ olduğunu belirterek, Uludağ’ın gözaltına almasına tepki gösterdi:

“Basın meslek örgütleri, meslektaşları olarak biliyor ve kefiliz ki Alican Uludağ, gazetecidir. Geçmişte çağrıldığında ifade vermeye gitmiş, hiçbir soruşturmadan kaçmamıştır. Hal böyle iken meslektaşımızın evine onlarca polis ile gidilmesi, çocuklarının gözü önünde üzerini değiştirmesine dahi izin verilmemesi, savcılık açıklamasında sanki kaçıyormuş da yakalanmış gibi kullanılan ifadeler asla kabul edilemez.”

“Gazetecilere yönelik keyfi ve hukuksuz adımlar ile artık haber ‘yanıltıcı bilgi’ yani suç; kişisel yorumlar ise hakaret kapsamında değerlendirilmekte ve tüm meslektaşlarımız hedef alınarak gözdağı verilmektedir” diyen meslek örgütleri “Unutulmasın ki her hesaplaşma algısı yaratan keyfi gözaltı halkın haber alma hakkına da bir müdahaledir” ifadesine vurgu yaptı. 
 
“Basın ve ifade özgürlüğünü hedef almaktan, gazetecileri suçlu göstermekten, yargı sopası ile haberlerin hedef alınmasından vazgeçilmesi çağrısı” yapan meslek örgütleri, Uludağ’ın derhal serbest bırakılmasını talep etti. 

Ortak açıklama, Basın Konseyi, Basın-İş (DİSK), Çağdaş Gazeteciler Derneği, Diplomasi Muhabirleri Derneği, Ekonomi Muhabirleri Derneği, Gazeteciler Cemiyeti, Haber-Sen (KESK), İzmir Gazeteciler Cemiyeti, Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA), Parlamento Muhabirleri Derneği, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Türkiye Gazeteciler Sendikası tarafından yapıldı. 
 
Ortak açıklaması sonrasında konuşan Uludağ’ın avukatlarından Gökhan Tekşen “Alican Uludağ’ın bir yıllık tweetleri soruşturma konusu. Bu yaşadıklarımızın hiçbiri hukukla izah edilebilecek şeyler değildir. Ceza kanunu, hürriyetlerin kısıtlanması için bir sopası haline getiriliyor. Alican Uludağ gazetecidir, gazetecilik suç değildir” dedi. 

Alican Uludağ, 18 Aralık 2024 tarihinde NOW TV’de yayınlanan haberinde, Yargıtay’ın Atatürk Havalimanı’nda 45 kişinin ölümüne sebep olup 46 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 2604 yıl hapis cezası alan 6 sanık hakkında tahliyeye hükmettiğini kamuoyuna duyurmuştu.

Başsavcılığın açıklaması

Başsavcılığın açıklamasında şöyle denildi:

“Alican Uludağ isimli şahsın ‘@alicanuludağ’ rumuzlu X sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı bir takım paylaşımlar hakkında Cumhuriyet Başsavcılığımızca ‘Cumhurbaşkanına Alenen Hakaret’ ve ‘Yanıltıcı Bilgiyi Alenen Yayma’ suçlarından re’sen soruşturma başlatılmış olup şüpheli şahıs Ankara ilinde yakalanarak gözaltına alınmıştır. Şahsın 20.02.2026 tarihinde Cumhuriyet Başsavcılığımızda mevcutlu olarak hazır edilmesi yönünde talimat verilmiştir. Soruşturma titizlikle sürdürülmektedir.”

Kimdir?

Gazeteciliğe 2008 yılında Cumhuriyet gazetesinde başlayan Uludağ, Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. Uzun yıllar yargı muhabirliği yapan Uludağ, insan hakları ihlalleri, yolsuzluk dosyaları ve kamuoyunun yakından izlediği davaları takip ediyor.

2019’da Çağdaş Gazeteciler Derneği’nin Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Ödülü’ne, 2020’de Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin siyasal haber ödülüne ve 2021’de Friedrich Naumann Vakfı’nın Raif Badawi Cesur Gazeteciler Ödülüne layık görüldü.

Mart 2021’de DW Türkçe’ye özel haberler yapmaya başlayan Uludağ, 2 Aralık 2024’te NOW TV’ye geçti; 1 Aralık 2025’te ise yeniden DW Türkçe kadrosuna katıldı.

(DW Türkçe)

***

Medya Günlüğü sosyal medya hesapları:

X

Bluesky

Facebook

Instagram

EtiketlendiMedya
Bu yazıyı paylaşın
Facebook Email Bağlantıyı Kopyala Print
Önceki Makale Saygısız bir “Karar”
Sonraki Makale Gazeteci Mustafa Kemal Özuğur hayatını kaybetti

Medya Günlüğü
bağımsız medya eleştiri ve fikir sitesi!

Medya Günlüğü, Türkiye'nin gündemini dakika dakika izleyen bir haber sitesinden çok medya eleştirisine ve fikir yazılarına öncelik veren bir sitedir.
Medya Günlüğü, bağımsızlığını göstermek amacıyla reklam almama kararını kuruluşundan bu yana ödünsüz uyguluyor.
FacebookBeğen
XTakip et
InstagramTakip et
BlueskyTakip et

Bunları da beğenebilirsiniz...

GünlükManşet

Bugünkü köşe yazıları

Medya Günlüğü
17 Mart 2026
GünlükManşet

“Sırada Rusya var” iddiası

Medya Günlüğü
17 Mart 2026
EditörGünlük

Turizme savaş darbesi

Medya Günlüğü
17 Mart 2026

Mehmet Şüküroğlu çiziyor

Mehmet Şüküroğlu
17 Mart 2026
Medya Günlüğü
Facebook X-twitter Instagram Cloud

Hakkımızda

Medya Günlüğü: Medya eleştirisine odaklanan, özel habere ve söyleşilere önem veren, medyanın ve gazetecilerin sorunlarını ve geleceğini tartışmak isteyenlere kapısı açık, kâr amacı taşımayan bir site.

Kategoriler
  • MG Özel
  • Günlük
  • Köşe Yazıları
  • Serbest Kürsü
  • Beyaz Önlük
Gerekli Linkler
  • İletişim
  • Hakkımızda
  • Telif Hakkı
  • Gizlilik Sözleşmesi

© 2025 Medya Günlüğü.
Her Hakkı Saklıdır.
Webmaster : Turan Mustak

Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?