Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB-eski KGB), uluslararası terör örgütü IŞİD’in uzantısı “Horasan Vilayeti” örgütünün Türkiye’nin güvenliğine tehdit oluşturduğu konusunda Ankara’yı uyardı. “Horasan Vilayeti” dünyadaki en tehlikeli dört terör örgütünden biri kabul ediliyor.
Resmi Ria Novosti haber ajansına konuşan ismi açıklanmayan bir FSB yetkilisi, “Horasan Vilayeti” örgütünün uyuyan hücrelerin Türk devletinin güvenliğini tehdit ettiğini söyledi.
Rus istihbaratı yetkilisi, Suriye-Irak bölgesinde yenilen IŞİD’in güçlerini diğer bölgelere, özellikle Afganistan’a kaydırdığına dikkat çekti. Rus yetkili, Orta Asya da dahil olmak üzere çatışma bölgelerini kışkırtmayı hedefleyen Amerikalıların, jeopolitik hedeflerine ulaşmak için aktif olarak teröristleri kullandığını ileri sürdü.
FSB yetkilisi, “Orta Asya ülkelerden gelenler, ‘Horasan Vilayeti’ tarafından saldırılar düzenlemeleri için görevlendiriliyor. Afganistan’a transferleri ağırlıklı olarak gayrı resmi bir ulaşım merkezi görevi gören Türkiye üzerinden gerçekleştiriliyor. Ayrıca bu ülkede ‘uyuyan cihatçı hücreler’ oluşturuluyor. Bu nedenle Türkiye Cumhuriyeti’nin güvenliği tehdit altında” dedi.
Rus istihbarat yetkilisi, “FSB’nin Orta Asya ülkelerindeki istihbarat kurumlarıyla iş birliği yapması, teröristlerin planlarını ve niyetlerini zamanında ortaya çıkarmayı ve suç faaliyetlerini durdurmayı mümkün kılıyor” diye konuştu.
RİA’daki haber
2019 yılında FSB Başkanı Aleksandr Bortnikov, “Afganistan’ın kuzeyine, Orta Asya’daki eski Sovyetler Birliği ülkeleri ile olan sınır yakınlarına IŞİD’in uzantısı Horasan Vilayeti örgütünden yaklaşık 5 bin terörist yığıldı” açıklamasında bulunmuştu.
Yine aynı yıl, FSB 5. Daire Başkanı Sergey Beseda, IŞİD terör örgütü üyelerinin Afganistan’ın kuzeyine aktarılmasında ABD’nin bağlantısı olduğunu öne sürmüştü.
Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) üye ülkeleri istihbarat başkanlarının Rusya’nın Kazan kentindeki toplantısında konuşan Beseda, “BDT güney sınırlarında, gelecekte de Orta Asya’da istikrarsızlık yaratmak amacıyla Afganistan’ın kuzey bölgelerine IŞİD’li teröristlerin aktarılmasında ABD istihbarat güçlerinin bağlantısı var. BDT ülkelerinde dış güçlerin yıkıcı etkisini temizlemek için tehlikeli eğilimleri, erken aşamalarda ortaya çıkarmak lazım” demişti.
Emniyet açıklaması
İstanbul Emniyet Müdürlüğü geçen ay “Horasan Vilayeti” ile ilgili şu açıklamayı yapmıştı:
“İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğünce, DEAŞ terör örgütü faaliyetlerinin deşifre edilmesine yönelik yürütülen çalışmalarda;
MİT ve İstihbarat Şube Müdürlüğü tarafından iletilen bilgiler doğrultusunda; Türkiye Cumhuriyeti Stockholm Büyükelçiliğinin önünde Kuran-ı Kerim yakma olayının ardından, DEAŞ ‘ın sözde Horasan Vilayeti (ISKP) lider kadrosu tarafından İstanbul’da bulunan İsveç Hollanda Başkonsoloslukları ile Hristiyan ve Musevi vatandaşlarımıza ait ibadethanelere yönelik eylem gerçekleştirme talimatı verdiği gerekçesiyle 15 şahıs gözaltına alındı.
Gözaltına alınan şahısların DEAŞ terör örgütü ve çatışma bölgeleriyle bağlantıları bulunduğu belirlenmiş, ancak Başkonsolosluklar ile Hristiyan ve Musevi vatandaşlarımıza ait ibadethanelere yönelik somut tehditleri tespit edilememiştir. Konu ile ilgili adli makamlara sevk edilen 15 şüpheli şahıs, 04.02.2023 tarihinde tutuklanarak Ceza İnfaz Kurumuna teslim edildi.”
“Horasan Vilayeti”
AA’ya göre, Batılı ülkeler Horasan’ı en az Taliban kadar büyük bir tehdit olarak görüyor.
Örgüt, kurulduğu ilk üç yıl içerisinde Afganistan ve Pakistan’daki büyük şehirlerde azınlık gruplarına, kamusal alanlara ve kurumlara ve hükümet binalarına yönelik saldırılar düzenledi.
Silahlı çatışma yeri verilerini derleyen ACLED’e göre, Pakistan’da Ocak 2017 ile Ekim 2018 arasında Horasan’ın saldırılarında 338 sivil hayatını kaybetti.
Afganistan’daki BM’nin Yardım Misyonu’na (UNAMA) göre, sadece 2021’in ilk dört ayında DEAŞ kaynaklı 77 saldırı yapıldı.
Ekonomi ve Barış Enstitüsü’nün Küresel Terörizm Endeksi’ne göre, DEAŞ/Horasan 2018 yılına kadar dünyanın en ölümcül dört terör örgütünden biri haline geldi.
Fuad Safarov, Moskova